καιρός
Καλοκαιρινός, αλλά επικίνδυνος καιρός από σήμερα Πέμπτη έως Σάββατο – Μελτέμια έως 9 μποφόρ, προειδοποιήσεις για πυρκαγιές και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο καιρός σήμερα θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές βροχές στα ορεινά της Κρήτης και της βόρειας Ελλάδας κατά τις μεσημβρινές ώρες. Όμως, το στοιχείο που κυριαρχεί είναι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 33 έως 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 30°C.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες νωρίς το πρωί και εκ νέου τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και στη Θράκη έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και στα ηπειρωτικά έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία παροδικές τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη παροδικές νεφώσεις μέχρι το απόγευμα, με τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διεθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά το μεσημέρι – απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Τριήμερο ισχυρών μελτεμιών: Παρασκευή 8/8 – Κυριακή 10/8

Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μέσα από νέα του ανάρτηση, αναλύοντας τη διαμόρφωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη: 

«Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες, φτάνοντας τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ στα ανατολικά και νότια. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών – απαιτείται μέγιστη προσοχή από όλους».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι συνθήκες ευνοούν απαγορευτικά απόπλου σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, καλώντας τους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών – Τι πρέπει να προσέξουμε

Μετά τις φονικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, η επικράτηση ισχυρών βοριάδων επιτείνει τις ανησυχίες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες των επόμενων ημερών (ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και άνεμοι έως 9 μποφόρ) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, κυρίως σε Αττική, Εύβοια, Κεντρική Στερεά και Πελοπόννησο.

Συστάσεις Πολιτικής Προστασίας:

  • Απαγορεύεται η καύση ξερών χόρτων ή υπολειμμάτων καλλιεργειών.

  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε δασικές περιοχές (πικνίκ, κάμπινγκ).

  • Ενημερωθείτε για τον ημερήσιο χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς.

  • Δηλώστε άμεσα ύποπτο καπνό ή φωτιά στο 199 ή το 112.

Προβλήματα στις μετακινήσεις: Σε επιφυλακή τα λιμάνια

Τα μελτέμια του Αυγούστου αποτελούν χαρακτηριστικό φαινόμενο του ελληνικού καλοκαιριού, ωστόσο όταν ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, προκαλούν ακυρώσεις δρομολογίων, καθυστερήσεις και κινδύνους για μικρά σκάφη και ιστιοπλοϊκά.

Επιβάτες που σχεδιάζουν ταξίδια για Παρασκευή και Σάββατο καλούνται να ενημερώνονται εγκαίρως από τις ναυτιλιακές εταιρείες ή τα Λιμεναρχεία.

Επισκόπηση καιρού έως 11 Αυγούστου

ΗμερομηνίαΚαιρικά φαινόμεναΆνεμοι (Μποφόρ)Θερμοκρασία (°C)
Πέμπτη 7/8Αίθριος, όμβροι στα ορεινάΒ 6-8 (Αιγαίο)Έως 36-37 ηπειρωτικά
Παρασκευή 8/8ΑίθριοςΒ-ΒΑ 7-9 (Αιγαίο)Σταθερή
Σάββατο 9/8ΑίθριοςΒ 6-8 (Αιγαίο)Σταθερή
Κυριακή 10/8ΑίθριοςΒ 6-8 (Αιγαίο)Μικρή άνοδος
Δευτέρα 11/8ΑίθριοςΒ 5-7Σταθερή

Το τριήμερο που ξεκινά απαιτεί προσοχή, ενημέρωση και υπευθυνότητα. Είτε ταξιδεύετε είτε παραμένετε στην πόλη, φροντίστε να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη του καιρού και να ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Ο Αύγουστος συνεχίζει να φέρνει καλοκαιρινές θερμοκρασίες, αλλά οι συνθήκες φέρουν και κρυφούς κινδύνους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ - Ενεργοποιήστε την επιταγή κατάρτισης και ξεκινήστε τώρα επιλέγοντας το ΕΚΕΚ ATHENA (ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ελλ
ΝΔ χαρακτήρισε ως αντεθνικές τις θέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το τουρκολυβικό μνημόνιο
Η κυβέρνηση και επέλεξε να σηκώσει τους τόνους, κάνοντας λόγο για «αντεθνικές τοποθετήσεις» και εγκαλώντας την αντιπολίτευση για σύγχυση και...
ΝΔ χαρακτήρισε ως αντεθνικές τις θέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το τουρκολυβικό μνημόνιο