Μια εκρηκτική συνταγή με έντονο μεσογειακό ταπεραμέντο κερδίζει τις εντυπώσεις στα tapas bars και πλέον και στις οικιακές κουζίνες: οι γαρίδες πιλ-πιλ. Ζουμερές, μαγειρεύονται σε καυτό ελαιόλαδο, αρωματισμένο με σκόρδο, πάπρικα και φρέσκο τσίλι, δημιουργώντας έναν γευστικό καμβά με πικάντικες νότες που ξυπνούν τον ουρανίσκο.
Το πιάτο ετοιμάζεται στο τηγάνι μέσα σε λίγα λεπτά και σερβίρεται παραδοσιακά σε πήλινο σκεύος, διατηρώντας τη θερμοκρασία και ενισχύοντας το άρωμα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό ισπανικό μεζέ, ιδανικό για να συνοδεύσει κρασί ή μπύρα.
Η εμπειρία ολοκληρώνεται με φρέσκο χωριάτικο ψωμί ή τραγανή μπαγκέτα, απαραίτητη για τη βουτιά στο καυτερό λάδι – την απόλυτη γαστρονομική αμαρτία.
Υλικά για τη Συνταγή
- 200 γραμμάρια γαρίδες μεγάλες, φρέσκες, χωρίς κέλυφος, ωμές
- 90 ml ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά τσίλι ολόκληρη ή μερικές νιφάδες μπούκοβο (προσαρμόζοντας την ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλετε το αποτέλεσμα)
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα σκόνη, καπνιστή ή καυτερή
- Αλατοπίπερο κατά βούληση
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αρχικά καθαρίστε τις γαρίδες από το κέλυφος και αφαιρέστε προσεκτικά το εντεράκι από τη ράχη τους.
- Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό, ζεστάνετε το λάδι σε μεσαία προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε τις γαρίδες και ψήστε τις από τη μία πλευρά για 2 λεπτά.
- Προσθέστε στο σκεύος το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και την πάπρικα σκόνη και ανακατέψτε.
- Με μια τσιμπίδα γυρίστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε τις για ακόμα 2 λεπτά από την άλλη πλευρά.
- Μεταφέρετέ τις σε ζεστό πήλινο μπολάκι τάπας ή κεραμικό σκεύος σερβιρίσματος, μαζί με το σκόρδο, το τσίλι και όλο το αρωματισμένο λάδι.
- Αλατοπιπερώστε, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν επιθυμείτε και σερβίρετε μαζί με άφθονο ψωμί.
Συμβουλή
- Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκες γαρίδες, ετοιμάστε το μεζεδάκι με κατεψυγμένες. Αποψύξτε τις με τον παρακάτω τρόπο: Βάλτε τις γαρίδες σε ένα σουρωτήρι, τοποθετήστε το μέσα σε ένα μπολ και σκεπάστε το με μεμβράνη, για να μην μυρίσει. Αφήστε τις έτσι να ξεπαγώσουν αργά στο ψυγείο όλο το βράδυ.
- Αν δεν υπάρχει χρόνος για να τις ξεπαγώσετε αργά, τοποθετήστε τις κατεψυγμένες γαρίδες σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύντε τις με κρύο νερό.
Προσοχή
Μην αφήνετε τις γαρίδες να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ