milopita
Ετοιμάστε τα για να μυρίσει το σπίτι σας με τα υπέροχα αρώματα μηλόπιτας

Πεντανόστιμα, αρωματικά και ροδαλά πιτάκια σε στυλ πιροσκί, που ψήνονται στο φούρνο και ετοιμάζονται με γλυκιά καραμελωμένη γέμιση από τραγανά μήλα.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το πρόχειρο προζύμι

20 γραμμάρια νωπή μαγιά

250 ml νερό, χλιαρό

2 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη ζύμη

400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

5 γραμμάρια ζάχαρη βανίλιας

30 ml σπορέλαιο

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

750 γραμμάρια μήλα

40 γραμμάρια ζάχαρη

30 ml χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε ένα πρόχειρο προζύμι ενεργοποιώντας τη μαγιά. Σε ένα μπολ βάλτε το ζεστό νερό, διαλύστε τη νωπή μαγιά και συμπληρώστε με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατέψτε, σκεπάστε το μίγμα με μια πετσέτα και τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος για 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

2. Ρίξτε στο μίγμα της μαγιάς το σπορέλαιο, τη ζάχαρη βανίλιας, το αλάτι και ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να ενώνεται.

3. Αναποδογυρίστε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 5-7 λεπτά περίπου. Βάλτε το τελικό ζυμάρι σε λαδωμένο μπολ, σκεπάστε το και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 45-50 λεπτά.

4. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση. Ξεφλουδίστε τα μήλα, κόψτε τα σε μικρούς κύβους και ραντίστε τα με τον χυμό λεμονιού. Βάλτε τα σε ένα τηγάνι, πασπαλίστε με τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύοντας κατά διαστήματα, βράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.

5. Χωρίστε τη φουσκωμένη ζύμη σε 15-17 μπαλίτσες, σκεπάστε τις στον πάγκο με σελοφάν ή πετσέτα και ξεκινήστε να φτιάχνετε τα πιτάκια.

6. Ανοίξτε την κάθε μπάλα ζύμης σε επίπεδο δίσκο 4-5 mm, βάλτε 1-2 κουταλιές από τη γέμιση στο κέντρο και κλείστε τις άκρες, τσιμπώντας τες σε σχήμα μακρόστενης βαρκούλας. Τοποθετήστε τις σε ταψί με λαδόκολλα και αν επιθυμείτε, βουρτσίστε τις με δυνατό γλυκό μαύρο τσάι για να γυαλίσουν και να κοκκινίσουν όμορφα.

7. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: topontiki.gr/Βάσω Κατσανικάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καψάλης
Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Μιλτιάδης (Μίλτος) Καψάλης
Ο φιλόλογος που ταύτισε τη γνώση με την ανθρωπιά και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα σε γενιές μαθητών
Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Μιλτιάδης (Μίλτος) Καψάλης
public_8.jpg
Νέες προσλήψεις στα Public: Ανοίγουν περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Πλήρους και μερικής απασχόλησης οι διαθέσιμες θέσεις σε καταστήματα και κεντρικές λειτουργίες – Δείτε ποιες ειδικότητες ζητούνται
Νέες προσλήψεις στα Public: Ανοίγουν περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
social media
Έρευνα ΑΠΘ: Ποια πολιτικά posts «κερδίζουν» το Facebook και τι αποκαλύπτουν για την ελληνική κοινωνία
Από τα δικαστήρια και τις τράπεζες έως την οικογένεια, τη μετανάστευση και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς – Τα ευρήματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν...
Έρευνα ΑΠΘ: Ποια πολιτικά posts «κερδίζουν» το Facebook και τι αποκαλύπτουν για την ελληνική κοινωνία
Χριστούγεννα καιρός
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου