Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή, με ελάχιστα υλικά και χρόνο προετοιμασίας, έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα σύνορα της Μεσογείου και να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Χάρη στη δημοτικότητά της στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης —με πρώτο το TikTok— το πιάτο έχει αναδειχθεί σε απόλυτο trend, με χρήστες απ’ όλον τον κόσμο να το δοκιμάζουν και να το αποθεώνουν.
Το μεγάλο της ατού; Απλότητα, αυθεντική γεύση και ευελιξία. Μπορεί να σερβιριστεί ως μεζές, να συνοδεύσει ένα κυρίως γεύμα ή ακόμα και να σταθεί αυτόνομα στο κέντρο του τραπεζιού, ειδικά αν συνδυαστεί με ζεστή, τραγανή χωριάτικη μπαγκέτα και ένα δροσερό ποτήρι λευκό κρασί.
Μια ακόμη απόδειξη πως η ελληνική κουζίνα, όταν συναντά τη σύγχρονη digital εποχή, μπορεί να κατακτήσει και τις πιο απρόβλεπτες γωνιές του κόσμου.
Υλικά για τη Συνταγή
- 2 φλιτζάνια τοματίνια, ολόκληρα
- Ελαιόλαδο για το ταψί
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Αλατοπίπερο κατά βούληση
- 300 γραμμάρια φέτα, σε κομμάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- Μερικές ελιές μαύρες Καλαμών, εκπυρηνωμένες (προαιρετικά)
- 500 γραμμάρια ζυμαρικά της επιλογής σας (φιογκάκια, πένες κτλ.)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, για τα ζυμαρικά
- ¼ φλιτζανιού βασιλικό, ψιλοκομμένο, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1.Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
2.Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή κεραμικό βάλτε τα τοματίνια, όπως είναι ολόκληρα, αρκετό ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλατοπίπερο και ανακατέψτε τα καλά να ενωθούν. Κάντε ένα άνοιγμα στο κέντρο του ταψιού και τοποθετήστε το κομμάτι της φέτας. Ραντίστε το τυρί με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, πασπαλίστε με τη ρίγανη και το μπούκοβο και σκορπίστε και τις ελιές, αν χρησιμοποιήσετε. Ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα τοματίνια και να ψηθεί η φέτα.
3.Στο μεταξύ βράστε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε τα, κρατήστε λίγο νεράκι από τον βρασμό, ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο και αφήστε τα στην άκρη.
4.Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με μια πρέσα πουρέ, πατήστε τα τοματίνια να λιώσουν και ανακατέψτε ώστε να διαλυθεί η φέτα και να ανακατευτούν όλα μεταξύ τους.
5.Προσθέστε στο ταψί τα βρασμένα ζυμαρικά, ανακατέψτε για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά, δοκιμάστε και αρτύστε ανάλογα. Αν το μίγμα είναι πολύ στεγνό, βάλτε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που έχετε κρατήσει.
6.Πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό και συνοδέψτε με ζυμωτό ψωμί και δροσερό λευκό κρασί.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Η ελληνική συνταγή που ξετρέλανε το TikTok – Με μόνο 3 υλικά
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ