Thumbnail
Γιατί είναι πιο «ασφαλές» να τρώμε γλυκά παρά να πίνουμε αναψυκτικά;

Τα αναψυκτικά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η κατανάλωσή τους ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τη ζάχαρη σε υγρή μορφή;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα των ΗΠΑ, σε συνεργασία με επιστημονικά ινστιτούτα της Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης μέσω ροφημάτων είναι περισσότερο επιβλαβής από την κατανάλωσή της μέσω στερεών τροφών, όπως η σοκολάτα ή οι καραμέλες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 500.000 ανθρώπους σε διάφορες ηπείρους και κατέληξε σε σαφείς σχέσεις δόσης-απόκρισης ανάμεσα σε διαφορετικές πηγές ζάχαρης και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ένα ποτήρι αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 25%

Σύμφωνα με τα ευρήματα, κάθε πρόσθετη μερίδα ζαχαρούχου ροφήματος 350 ml ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια διατροφικής επιστήμης Karen Della Corte, εξήγησε ότι:

«Η ζάχαρη σε υγρή μορφή – είτε από αναψυκτικά είτε από χυμούς – έχει πιο έντονες μεταβολικές επιδράσεις από την κατανάλωση γλυκών. Τα σάκχαρα αυτά προκαλούν μεγαλύτερη γλυκαιμική απόκριση και επιβαρύνουν τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τον λιπώδη ιστό στο ήπαρ και την αντίσταση στην ινσουλίνη».

Γιατί είναι πιο «ασφαλές» να τρώμε γλυκά παρά να πίνουμε αναψυκτικά;

Τα ζαχαρούχα ποτά περιέχουν κυρίως πρόσθετα και απομονωμένα σάκχαρα, τα οποία απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, χωρίς να συνοδεύονται από φυτικές ίνες ή θρεπτικά συστατικά. Αυτό οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επιβαρύνοντας την παραγωγή ινσουλίνης και προκαλώντας μεταβολική υπερφόρτωση στο ήπαρ.

Αντίθετα, η ζάχαρη που περιέχεται σε φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως ή ακόμη και σε γλυκά τρόφιμα, απορροφάται πιο αργά, καθώς συνοδεύεται από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, λιπαρά και άλλα θρεπτικά στοιχεία, προσφέροντας σταθερότερη μεταβολική απόκριση.

Ο διαβήτης τύπου 2 σε αριθμούς

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη, εκ των οποίων το 90-95% πάσχει από διαβήτη τύπου 2. Η νόσος αυτή σχετίζεται στενά με τη διατροφή, τη σωματική αδράνεια και άλλους παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών, χυμών με πρόσθετα σάκχαρα, ενεργειακών ποτών και άλλων γλυκών ροφημάτων είναι καθοριστική για τη διατήρηση της μεταβολικής υγείας.

Επιλέγοντας τροφές με φυσικά σάκχαρα και υψηλή διατροφική αξία – όπως τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης – μπορούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Πανελλήνιες 2025: Στατιστική — Όχι ένα, αλλά πέντε επαγγέλματα σε μία σχολή
Πανελλήνιες - Μηχανογραφικό 2025: Η Στατιστική ως «ελβετικός σουγιάς» σπουδών - Δεν υπόσχονται «κοινωνικό κύρος» όπως η Ιατρική ή η Νομική, ούτε...
Πανελλήνιες 2025: Στατιστική — Όχι ένα, αλλά πέντε επαγγέλματα σε μία σχολή