Καρδιά
Η καρδιολόγος Δρ. Lauren Baldwin επισημαίνει ότι ακόμα και η περιστασιακή κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

1. Επεξεργασμένα σνακ, όπως τα πατατάκια
Τα επεξεργασμένα σνακ αποτελούν την πρώτη κατηγορία που πρέπει να περιορίσουμε, καθώς προσφέρουν κενές θερμίδες χωρίς ουσιαστικά θρεπτικά στοιχεία. Παρότι είναι θερμιδικά πλούσια, στερούνται βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, στοιχεία απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς. Η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφίμων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

2. Fast food με τρανς λιπαρά
Τα γρήγορα γεύματα, αν και δημοφιλή και γευστικά ελκυστικά, συχνά περιέχουν τρανς λιπαρά που ανεβάζουν τη "κακή" χοληστερόλη LDL. Η Δρ. Baldwin σημειώνει ότι πολλά εστιατόρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτά τα επιβλαβή λιπαρά, κάνοντας το fast food επιζήμιο για την καρδιακή υγεία.

3. Κόκκινο κρέας με κορεσμένα λιπαρά
Βόειο και χοιρινό κρέας περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, γεγονός που επιβαρύνει την καρδιά. Επίσης, ενώσεις όπως η τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο (TMAO), που παράγονται από τη διάσπαση του κρέατος στο έντερο, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό.

4. Ποπ κορν κινηματογράφου με αλάτι και κορεσμένα λιπαρά
Παρά την ελαφριά του εμφάνιση, το ποπ κορν που συνηθίζουμε στους κινηματογράφους περιέχει μεγάλες ποσότητες αλατιού και λιπαρών, όπως λάδι καρύδας ή φοινικέλαιο. Αυτά τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη LDL, ενώ η προσθήκη αρωματικού βουτύρου επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την καρδιακή λειτουργία.

Ποια τρόφιμα προστατεύουν την καρδιά μας
Η επιστήμη δεν περιορίζεται στις προειδοποιήσεις, αλλά προτείνει και λύσεις για μια υγιέστερη διατροφή. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών αντί για ζωικές σχετίζεται με σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων. Αντικαθιστώντας το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας με όσπρια, ξηρούς καρπούς και άλλα φυτικά προϊόντα, μπορούμε να μειώσουμε έως και 27% τα περιστατικά καρδιακών επεισοδίων.

Ανάμεσα στις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι οι φακές, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το τόφου, η τέμπε, η κινόα και η μυκοπρωτεΐνη.

Οφέλη από τα λιπαρά ψάρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης
Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και φρέσκος τόνος, προσφέρει καρδιοπροστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος, τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καρδιακή υγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλουμινοχαρτο
Προσοχή στην κουζίνα: Τι δεν πρέπει να τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο
Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση αλουμινόχαρτου που αναγράφει "κατάλληλο για τρόφιμα". Όταν υπάρχει αμφιβολία, η λαδόκολλα αποτελεί ασφαλή και...
Προσοχή στην κουζίνα: Τι δεν πρέπει να τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο
metro athina
Χάος στο μετρό λόγω Ζελένσκι: Επιβάτες εγκλωβισμένοι επί 90 λεπτά χωρίς καμία ενημέρωση
Ακινητοποιημένοι συρμοί σε μετρό και προαστιακό την Κυριακή το πρωί, με εκατοντάδες πολίτες να διαμαρτύρονται για πλήρη απουσία ενημέρωσης από τις...
Χάος στο μετρό λόγω Ζελένσκι: Επιβάτες εγκλωβισμένοι επί 90 λεπτά χωρίς καμία ενημέρωση