Απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών, η ΑΑΔΕ εξέδωσε την εγκύκλιο Ε.2024/6-5-2025, παρέχοντας αναλυτικές διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
Η εγκύκλιος αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποσαφήνιση των απαιτούμενων βημάτων και δικαιολογητικών.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Ποιοι δικαιούνται την απαλλαγή
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 59 (παρ. 1, περ. ε) του ν. 5177/2025, οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας, υπό την προϋπόθεση ότι η αναπηρία πληροί συγκεκριμένα νομικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2021, το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας για τους τυφλούς μειώθηκε σε 80%, ενώ η απαλλαγή επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες παθήσεων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση πνευμόνων, αιμορραγική διάθεση, κυστική ίνωση και ομόζυγος υπερχοληστερολαιμία, εφόσον συνοδεύονται από ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Δικαιολογητικά και διαδικασία
Η αίτηση απαλλαγής υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ, ανά πάσα στιγμή, με συνημμένα:
Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας από ΚΕΠΑ (με τη σχετική ιατρική βεβαίωση),
ή γνωμάτευση των Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε. ή Α.Α.Υ.Ε..
Η απαλλαγή ισχύει για όσο χρονικό διάστημα καλύπτει η γνωστοποίηση ή γνωμάτευση, και περιλαμβάνει και το έτος έναρξης και λήξης της.
Εκπρόθεσμες αιτήσεις και επιστροφές χρημάτων
Αιτήσεις που είχαν απορριφθεί λόγω καθυστέρησης μπορούν να επαναϋποβληθούν, και τα βεβαιωμένα τέλη διαγράφονται ή επιστρέφονται, εφόσον το αίτημα πληροί τις προϋποθέσεις. Η επιστροφή αφορά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, εντός του χρονικού ορίου παραγραφής (3 έτη).
Επιπλέον διευκρινίσεις
Η απαλλαγή ισχύει μόνο για ένα όχημα ανά δικαιούχο.
Σε περίπτωση αλλαγής οχήματος, η απαλλαγή μπορεί να μεταφερθεί με αντίστοιχη παύση στο προηγούμενο.
Για ανήλικους ΑμεΑ, η απαλλαγή μπορεί να παραχωρείται σε όχημα του γονέα ή επιτρόπου, μέχρι την ενηλικίωσή τους και για ένα όχημα συνολικά, ακόμη και σε περίπτωση που έχει την επιμέλεια περισσότερων του ενός παιδιών με αναπηρία.
Η εγκύκλιος καταργεί κάθε προηγούμενη αντίθετη ερμηνεία της διοίκησης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ