synodos
H ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική από τις 6 έως και τις 9 Μαΐου 2025, υπό την Προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Στυλιανού Κατρανίδη, και των άλλων μελών του Προεδρείου της Συνόδου, της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αθανάσιου Κατσή.

Στις εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. συμμετείχαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μπουραντώνης. Επίσης συμμετείχαν η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη, η Υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας και η Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννα Ροκοφύλλου.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, προσβλέποντας σε μια γόνιμη συνεργασία.

Πρωταρχικό αίτημα της Συνόδου είναι η ενίσχυση των οικονομικών πόρων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης. Επισημάνθηκε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός όλων των ΑΕΙ εμφανίζει μείωση πλέον του 50% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση και ότι η χρηματοδότηση ανά φοιτητή ανέρχεται μόλις στο 1/3 του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, δεν δόθηκε η έκτακτη επιχορήγηση που κάλυπτε, τα τελευταία χρόνια, μέρος των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών.

Οι Πρυτάνεις διαπίστωσαν ότι ο τακτικός προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και δυσχεραίνει την προοπτική ανάπτυξης. Εξαιρετικά σημαντικό είναι εξάλλου το πρόβλημα με το ύψος της χρηματοδότησης για τις κτηριακές υποδομές οι οποίες, ιδιαίτερα σε παλαιά πανεπιστήμια, εμφανίζουν σημαντικές φθορές. Το 2025 η επιχορήγηση για συντηρήσεις εμφάνισε μείωση 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Σύνοδος ζήτησε την καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης και την αύξηση χρηματοδότησης στο ΕΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων επανέφερε το πάγιο πρόβλημα της υποστελέχωσης ιδιαίτερα σε διοικητικό προσωπικό, πρόβλημα που επιδεινώνεται από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τις αργές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις, εξάλλου, σε μέλη ΔΕΠ και σε όλες τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, παρά την πρόσφατη αύξηση των θέσεων που κατανεμήθηκαν στα Πανεπιστήμια.

Ζητήθηκε επίσης να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία σχετικά με θεσμικά ζητήματα, βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου και μέτρα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των διαγραφών φοιτητών, η Σύνοδος Πρυτάνεων επανέλαβε τη θέση της για διάκριση των φοιτητών σε ενεργούς και μη ενεργούς και ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να εισαγάγει εγκαίρως νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα με μόνιμη πρόβλεψη ώστε να περικλείει τους ενεργούς φοιτητές και τις φοιτήτριες για τους οποίους προβλέπεται διαγραφή κατά τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.

Τέλος, η Σύνοδος Πρυτάνεων υπογράμμισε τη μεγάλη εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο από την ελληνική κοινωνία και διεθνώς και ζήτησε την έμπρακτη στήριξή του από την πολιτεία. Θεωρεί ότι τα ζητήματα ασφάλειας διαφοροποιούνται μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και για τον λόγο αυτό τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε Πανεπιστημίου. Τα πανεπιστήμια ζητούν από την Πολιτεία να συνδράμει για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, σύμφωνα με τη δική της αρμοδιότητα και επιχειρησιακή εξειδίκευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική τους ενίσχυση ώστε να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα πολιτικής προστασίας, που θα θωρακίζουν τα πανεπιστήμια απέναντι σε κάθε κίνδυνο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διακοπή ρεύματος
Διακοπή ρεύματος σε σχολική μονάδα της Άρτας προκαλεί αντιδράσεις
Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταγγέλλει σοβαρές ευθύνες και ζητά άμεσες λύσεις για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου
Διακοπή ρεύματος σε σχολική μονάδα της Άρτας προκαλεί αντιδράσεις
Το περίπτερο του ΑΣΕΠ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
ΑΣΕΠ: 6.000 μόνιμες προσλήψεις για ΔΕ, ΥΕ και ΑμεΑ – Το χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων
Ολόκληρος ο προγραμματισμός του ΑΣΕΠ για 6.000 μόνιμες προσλήψεις - Ποια προκήρυξη βγαίνει άμεσα
ΑΣΕΠ: 6.000 μόνιμες προσλήψεις για ΔΕ, ΥΕ και ΑμεΑ – Το χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων
Ι. Κ. Χατζηγεωργίου Πρύτανης ΕΜΠ
Επίθεση στην Πολυτεχνειούπολη: «Δεν τρομοκρατούμαστε» διαμηνύει ο Πρύτανης του ΕΜΠ
«Δεν θα γίνουμε όμηροι της τρομοκρατίας» τονίζει στο μήνυμά του ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου
Επίθεση στην Πολυτεχνειούπολη: «Δεν τρομοκρατούμαστε» διαμηνύει ο Πρύτανης του ΕΜΠ
Ο εκπαιδευτικός Δημητρης Χαρτζουλάκης στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της αργίας
Κλιμάκωση διώξεων: Σε δυνητική αργία ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Χαρτζουλάκης – Κινητοποίηση στις 29 Απριλίου
Στο «εδώλιο» του Πειθαρχικού Χρύσα Χοτζόγλου και Δημήτρης Χαρτζουλάκης με την απειλή της αργίας – Κάλεσμα για απεργιακό ξεσηκωμό στις 29 Απριλίου
Κλιμάκωση διώξεων: Σε δυνητική αργία ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Χαρτζουλάκης – Κινητοποίηση στις 29 Απριλίου