τροχόσπιτο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ποινές, πρόστιμα και απαγορεύσεις ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους – Σφοδρή αντίδραση από την ΕΛΑΤ και την κοινότητα των τροχοσπιτάδων

Χωρίς διαβούλευση, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς καμία πρόβλεψη για ειδικές περιπτώσεις, ένα ακόμη δικαίωμα περιορίζεται αυθαίρετα. Ο Νόμος 5170/2025 εισάγει σοβαρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία, στάθμευση και διανυκτέρευση τροχόσπιτων – αυτοκινούμενων ή ρυμουλκούμενων – στην Ελλάδα, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Άρθρο 27 – Ποινικοποίηση της ελεύθερης στάθμευσης

Με το άρθρο 27 του νόμου, η ελεύθερη στάθμευση και διαμονή με τροχόσπιτο σε κοινόχρηστους χώρους – όπως πάρκα, παραλίες, δάση ή ακόμη και δημόσιους χώρους στάθμευσης – καθίσταται παράνομη. Δεν γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα σε στάση για λίγα λεπτά, διανυκτέρευση ή παρατεταμένη κατασκήνωση. Ακόμη και σύντομη στάθμευση μπορεί να επιφέρει βαριά πρόστιμα ή και ποινή φυλάκισης.

Ο νόμος προβλέπει:

  • Πλήρη απαγόρευση εγκατάστασης ή στάθμευσης τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, παρυφές δασών και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

  • Απαγόρευση φιλοξενίας δεύτερου τροχόσπιτου από ιδιώτη στον ιδιωτικό του χώρο.

  • Ποινές έως και 3 μήνες φυλάκισης ή/και πρόστιμο 300 ευρώ ανά όχημα ή κατασκηνωτή.

  • Εφαρμογή των ποινών άμεσα, από τα αστυνομικά ή λιμενικά όργανα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

“Απαγορεύεται ακόμα και στο σπίτι σου”

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η διάταξη που απαγορεύει τη στάθμευση περισσότερων από ενός τροχόσπιτου ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους, όπως αυλές ή ιδιόκτητα οικόπεδα. Εάν, για παράδειγμα, φιλοξενήσεις φίλο ή συγγενή με τροχόσπιτο ή διαθέτεις περισσότερα του ενός για προσωπική χρήση, θεωρείσαι παράνομος.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στην ιδιωτική περιουσία και τη χρήση του προσωπικού χώρου. Η ρύθμιση αυτή θέτει σοβαρά ερωτήματα για τα όρια της κρατικής εξουσίας στον ιδιωτικό βίο των πολιτών.

“Θέλουν να μην υπάρχει καμία εναλλακτική”

Ο νέος νόμος χτυπά ευθέως τον εναλλακτικό και χαμηλού κόστους τουρισμό. Η διαβίωση με τροχόσπιτο αποτελεί επιλογή ζωής για χιλιάδες πολίτες – οικογένειες, νέους, συνταξιούχους – που πλέον κινδυνεύουν με ποινές επειδή σταθμεύουν εκτός “εγκεκριμένων” δομών. Το μήνυμα είναι σαφές: δεν έχεις δικαίωμα στην ελευθερία εάν δεν πληρώνεις ακριβά.

Παρέμβαση Γεωργίας Κάρλου: “Πρόκειται για άδικο και αυθαίρετο νόμο”

Με δηλώσεις της στο News 24/7, η κυρία Γεωργία Κάρλου, έφορος της ΕΛΑΤ (Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων) και διαχειρίστρια του MyCamper.gr, εκφράζει την έντονη αντίδρασή της:

«Η ελεύθερη κυκλοφορία με τροχόσπιτο είναι τρόπος ζωής και τουρισμός φιλικός στο περιβάλλον. Ο νόμος αυτός όχι μόνο μας αγνοεί, αλλά μας τιμωρεί. Ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς διαβούλευση και χωρίς ενημέρωση».

Επισημαίνει ότι η απαγόρευση ισχύει και σε ιδιωτικά πάρκινγκ ή αυλές, ενώ η γενικόλογη διατύπωση του νόμου αφήνει περιθώρια αυθαίρετης εφαρμογής.

«Είναι σαν να έχεις ένα σπίτι με ρόδες και να σου λέει το κράτος ότι δεν μπορείς να μένεις σε αυτό. Η ζημιά για τον τουρισμό θα είναι τεράστια. Ήδη, συζητείται να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως μη φιλόξενη χώρα για τους τροχοσπιτάδες της Ευρώπης».

Η κυρία Κάρλου τονίζει και τις οικονομικές συνέπειες:

«Ο τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία. Είναι τα πρατήρια, τα μαγαζιά, οι τοπικές επιχειρήσεις. Αυτή η πολιτική πλήττει όλους».

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την ΕΛΑΤ

Η ΕΛΑΤ προχωρά ήδη σε οργανωμένες κινήσεις αντίδρασης. Ύστερα από περιστατικό στην Κάτω Ακράτα, όπου μέλη της δέχθηκαν πρόστιμα για απλή στάθμευση, το Δ.Σ. της Λέσχης συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε:

  • Αποστολή επιστολών στους Υπουργούς Τουρισμού και Μεταφορών.

  • Ζήτηση άμεσων διευκρινίσεων για την εφαρμογή του άρθρου 27.

  • Προώθηση ψηφισμάτων και κινητοποιήσεων.

  • Νομική προσφυγή και δημόσια ενημέρωση των πολιτών.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δηλώνει κατηγορηματικά η ΕΛΑΤ. «Ο νόμος αυτός είναι πρόχειρος, αδικαιολόγητος και κοινωνικά επιβλαβής».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αθέατος «κόσμος» πίσω από τα 350.000 γραπτά
Το αθέατο «ρολόι» των Πανελλαδικών περιλαμβάνει τους "ήρωες των 1,5€", καλοκαιρινά 12ωρα και βαθμολογητές στα όρια της εξάντλησης
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αθέατος «κόσμος» πίσω από τα 350.000 γραπτά
Το Δελτίο Εξεταζομένου που πρέπει να έχουν όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο ρόλος του τρίτου διορθωτή
Τι αλλάζει στη βαθμολόγηση, πότε παρεμβαίνει τρίτος βαθμολογητής και πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο ρόλος του τρίτου διορθωτή
Εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Όταν οι προσδοκίες των γονιών γίνονται βάρος για τους μαθητές
Το άγχος των εξετάσεων δεν προέρχεται μόνο από την ύλη και τους βαθμούς, αλλά συχνά από την πίεση να πραγματοποιηθούν τα όνειρα των άλλων
Πανελλαδικές 2026: Όταν οι προσδοκίες των γονιών γίνονται βάρος για τους μαθητές