pinakas
«Μικρές γρατζουνιές» αλλά μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον του έργου

Σοκ στο μουσείο του Ρότερνταμ, όταν παιδί κατέστρεψε κατά λάθος πίνακα του Μαρκ Ρόθκο, με τίτλο Grey, Orange on Maroon, No. 8, έργο που αποτιμάται σε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα AD.

Επιφανειακή ζημιά, αλλά ανυπολόγιστη αξία

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου στο BBC, η ζημιά στον πίνακα είναι «επιφανειακή», με «μικρές γρατζουνιές στο κάτω μέρος». Ωστόσο, ήδη έχει ξεκινήσει αναζήτηση ειδικών συντηρητών στην Ολλανδία και το εξωτερικό, με στόχο την αποκατάσταση του έργου.

«Πιστεύουμε ότι το έργο θα μπορεί να παρουσιαστεί ξανά στο μέλλον», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πίνακας εκτίθετο στο Depot, την προσβάσιμη αποθήκη του μουσείου δίπλα στο κεντρικό κτήριο, στο πλαίσιο έκθεσης με τα αγαπημένα έργα του κοινού.

Όχι η πρώτη φορά – Υπόθεση βανδαλισμού στη Βρετανία

Το έργο του Ρόθκο δεν βανδαλίζεται για πρώτη φορά. Το 2012, ο πίνακας “Black on Maroon” βανδαλίστηκε σκόπιμα από τον Wlodzimierz Umaniec στην γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο.

Ο δράστης καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, ενώ το κόστος επισκευής ανήλθε σε 200.000 λίρες και χρειάστηκαν 18 μήνες για την αποκατάσταση του έργου.

«Η τεχνογνωσία συντήρησης έχει αναζητηθεί στις Κάτω Χώρες και στο εξωτερικό», τόνισε το μουσείο για την πρόσφατη ζημιά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Voucher ΔΥΠΑ: Ανοίγει ξανά αύριο η επιλογή - Που έχει θέσεις

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΣΟΚ
Η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ - Δείτε τα αποτελέσματα
Το ενδιαφέρον για τη στελέχωση του οργάνου υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στον μεγάλο αριθμό των διεκδικητών
Η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ - Δείτε τα αποτελέσματα
foto_education_pencils_blue.jpg
«Παράλληλη στήριξη ή… αβοήθητα παιδιά;»: Γονέας καταγγέλλει ανεπαρκή στήριξη στο νηπιαγωγείο
Παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς βοήθεια: Επιστολή-κραυγή από γονέα στην Πάτρα
«Παράλληλη στήριξη ή… αβοήθητα παιδιά;»: Γονέας καταγγέλλει ανεπαρκή στήριξη στο νηπιαγωγείο