Αυτοκίνητα
Tι άλλαξε στο νόμο για τους βανδαλισμούς στα αυτοκίνητα

Εκτός από τις ενοχλητικές φθορές που προκαλούνται από την καθημερινή χρήση στους δρόμους, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα συχνά γίνονται στόχος κακόβουλων πράξεων.

Ο βανδαλισμός, με τη μορφή γρατζουνιών, σπασμένων τζαμιών ή άλλων ζημιών, αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα που προκαλεί αναστάτωση και οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες.

Ας δούμε όμως τι προβλέπει ο νόμος για τέτοιες περιπτώσεις και ειδικότερα για τις χαρακιές.

Σύμφωνα με το Άρθρο 59. Απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 378 Ποινικού Κώδικα η παρ. 1 του άρθρου 378 αναφέρει τα εξής: «1. Όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο ή η πράξη έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.»

Εάν λοιπόν κάποιος χαράξει αυτοκίνητο και η υπόθεση οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι κινδυνεύει με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

Για να είναι κάποιος καλυμμένος πρέπει να επιλέξει την προαιρετική κάλυψη «κακόβουλες ενέργειες», η οποία ενδέχει να υπάρχει σε μερικά ασφαλιστήρια συμβόλαια – συνήθως στα πακέτα που περιλαμβάνεται και η κάλυψη πυρκαγιάς και η μερική/ολική κλοπή.

Προστασία του οχήματος:

Ενώ η πλήρης αποτροπή του βανδαλισμού ίσως να μην είναι εφικτή, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:

  • Στάθμευση σε καλοφωτισμένο και πολυσύχναστο χώρο: Η επιλογή ενός σημείου με καλή ορατότητα και παρουσία πεζών ή άλλων οχημάτων μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους κακοποιούς.
  • Εγκατάσταση συναγερμού ή συστήματος καμερών: Η ύπαρξη συστήματος ασφαλείας μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας και παράλληλα να καταγράψει το περιστατικό σε περίπτωση που συμβεί.
  • Χρήση προστατευτικών καλύψεων: Η τοποθέτηση ειδικών καλύψεων για τα παράθυρα ή το αμάξωμα μπορεί να δυσκολέψει ή να αποτρέψει την πρόκληση ζημιών.
  • Καταγραφή της ζημιάς: Σε περίπτωση που το όχημα βανδαλιστεί, είναι σημαντικό να τραβήξετε φωτογραφίες και να καταγράψετε λεπτομερώς τις ζημιές, καθώς και τυχόν στοιχεία για τους δράστες, για να διευκολύνετε την υποβολή μήνυσης στην αστυνομία.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο βανδαλισμός αυτοκινήτων δεν αποτελεί μόνο υλική ζημιά, αλλά και προσβολή προς την περιουσία και την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη. Η καταγγελία του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές και η λήψη μέτρων προστασίας, συμβάλλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Πιερρακάκης: Τι είναι το πιστοποιητικό αλγοριθμικής σκέψης και για ποιους προορίζεται
Πιστοποιητικό που θα μπορούν οι απόφοιτοι Γυμνασίου να το λάβουν, το οποίο θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους όχι σε επίπεδο χρήσης υπολογιστών, αλλά σε...
Πιερρακάκης: Τι είναι το πιστοποιητικό αλγοριθμικής σκέψης και για ποιους προορίζεται
kinisi_tora_mpotiliarisma
Πιο αυστηρός ο ΚΟΚ: Έρχονται κλήσεις με SMS για να μην σβήνονται και όριο στα 30χλμ
Ριζικές αλλαγές αναμένονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τόσο όσον αφορά στις κλήσεις όσο και σχετικά με τα όρια ταχύτητας
Πιο αυστηρός ο ΚΟΚ: Έρχονται κλήσεις με SMS για να μην σβήνονται και όριο στα 30χλμ
πνιγμός
Σοκαριστικό! Δέκα οκτώ θάνατοι στη θάλασσα μέσα σε ένα τριήμερο
Από ρεκόρ σε ρεκόρ στα κρούσματα πνιγμών, παρά το γεγονός ότι η χώρα θεωρείται ναυτική και περικλείεται στο μεγαλύτερο μέρος της από θάλασσα.
Σοκαριστικό! Δέκα οκτώ θάνατοι στη θάλασσα μέσα σε ένα τριήμερο