sintaxiouxoi
Όταν η σύνταξη δεν φτάνει ούτε για τα βασικά: Ένας στους τρεις ζει με λιγότερα από 700 ευρώ τον μήνα

Μια ζοφερή πραγματικότητα για τις συντάξεις έρχεται στο φως μέσα από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση «Ήλιος» της ΗΔΙΚΑ για τον Φεβρουάριο του 2025.

Η μέση κύρια σύνταξη για εκατομμύρια συνταξιούχους στη χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον κατώτατο μισθό, δημιουργώντας κύμα ανησυχίας για τη βιωσιμότητα της καθημερινής ζωής αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.

Συγκεκριμένα, η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 840 ευρώ μεικτά, ποσό που σε καθαρά επίπεδα υπολείπεται του κατώτατου μισθού, ο οποίος από τον Απρίλιο έχει ανέλθει στα 830 ευρώ καθαρά (950 μεικτά).

Συντάξεις 2025: Στα όρια της φτώχειας πάνω από το ένα τρίτο των συνταξιούχων

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το εύρος της φτώχειας στους ηλικιωμένους, αφού πάνω από το ένα τρίτο των συνταξιούχων λαμβάνει κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 658 ευρώ καθαρά.

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δραματική αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν έξι στους δέκα συνταξιούχους λαμβάνουν μηνιαία κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά. Οι αριθμοί αυτοί τοποθετούν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε αριθμό χαμηλοσυνταξιούχων, σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία.

Ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, κ. Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζει ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν αφορά πλέον μόνο τις παλαιότερες γενιές, αλλά και τις νεότερες, οι οποίες βλέπουν το ασφαλιστικό σύστημα να παράγει σταθερά χαμηλές αποδοχές μετά από δεκαετίες εισφορών. Όπως αναφέρει, η σύνταξη έχει πλέον μετατραπεί από εγγυημένο δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης, σε “φιλοδώρημα” για επιβίωση.

Το θέμα αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση τις επόμενες εβδομάδες, με κοινωνικούς φορείς και ενώσεις συνταξιούχων να ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για ουσιαστική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, πριν η κατάσταση φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάλυση του Προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πετρελαιο
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Η γεωπολιτική κρίση εκτόξευσε τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, την ώρα που πολίτες και οικονομίες πληρώνουν ακριβό τίμημα
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Κίνα στη Ζιμπάμπουε
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
Η ισχυρή επίδοση του πρώτου τριμήνου ξεπερνά τις προβλέψεις, όμως η επιβράδυνση της ζήτησης και οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων δημιουργούν νέα...
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
ψαρια
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά
Η κουτσομούρα στο μικροσκόπιο της επιστήμης – Πλούσια σε ωμέγα-3, πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία, αλλά με εξαρτώμενη από την προέλευση ασφάλεια κατανάλωσης
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά