Η αποθήκευση τροφίμων σε πλαστικά τάπερ είναι μία πρακτική που εφαρμόζουμε καθημερινά, είτε για να κρατήσουμε τα φαγητά που περίσσεψαν, είτε για να πάρουμε μαζί μας το γεύμα στην εργασία ή το σχολείο. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα δεν είναι ιδανικά για αποθήκευση σε πλαστικά δοχεία, καθώς μπορούν να προκύψουν κινδύνους για την υγεία μας. Ακολουθεί μια επισκόπηση των τροφών που καλό είναι να αποφεύγουμε να φυλάσσουμε σε πλαστικά σκεύη, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή αποθήκευσή τους.
1. Ωμά αυγά και τρόφιμα που περιέχουν αυγά
Τα ωμά αυγά και τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά, όπως η μαγιονέζα, είναι επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, όπως σαλμονέλα ή E. coli. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης, είναι καλύτερο να φυλάμε τα ωμά αυγά και τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία, τα οποία είναι πιο ασφαλή για την αποθήκευση τους.
2. Μαγειρεμένο κρέας
Η αποθήκευση μαγειρεμένου κρέατος σε πλαστικά τάπερ μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του και να μειώσει την θρεπτική του αξία. Ο λόγος είναι ότι το πλαστικό μπορεί να αντιδράσει με τα λιπαρά του κρέατος, προκαλώντας δυσάρεστες οσμές και μειωμένη ποιότητα. Για να διατηρήσετε την καλύτερη γεύση και φρεσκάδα του κρέατος, προτιμήστε να το αποθηκεύετε σε γυάλινα δοχεία και να το αφήνετε να κρυώσει πριν το τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε σκεύος.
3. Ζεστά φαγητά και σούπες
Ένα από τα συχνότερα λάθη είναι η αποθήκευση ζεστών φαγητών ή σούπας σε πλαστικά τάπερ. Όταν τοποθετούμε ζεστό φαγητό στο πλαστικό, ενδέχεται να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης βακτηρίων, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Για ασφαλή αποθήκευση, αφήστε τα φαγητά να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε.
4. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία και στις συνθήκες αποθήκευσης. Όταν τοποθετούνται σε πλαστικά σκεύη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, ενώ η αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να τα αλλοιώσει γρήγορα. Ειδικοί προτείνουν την αποθήκευση των γαλακτοκομικών προϊόντων σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία, τα οποία δεν επηρεάζουν την ποιότητα των προϊόντων.
5. Σαλάτες με ντρέσινγκ
Οι σαλάτες με ντρέσινγκ, ιδιαίτερα αν περιέχουν μαγιονέζα ή άλλες κρέμες που περιέχουν αυγό ή γάλα, είναι πιο ευαίσθητες στις αντιδράσεις με το πλαστικό. Το ντρέσινγκ μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση στη γεύση και την ποιότητα της σαλάτας όταν φυλάσσεται σε πλαστικά σκεύη. Επιπλέον, η αποθήκευση τέτοιων σαλατών μπορεί να μειώσει την διάρκεια ζωής των λαχανικών. Προτιμήστε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία για την καλύτερη συντήρηση των σαλατών σας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ