ψαροκροκετες
Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα νέας ελβετικής μελέτης για τις ουσίες που εντοπίζονται σε γνωστά κατεψυγμένα προϊόντα

Οι ψαροκροκέτες θεωρούνται από πολλούς μια εύκολη και γρήγορη λύση για το καθημερινό τραπέζι, ιδιαίτερα σε νοικοκυριά με παιδιά που συχνά αρνούνται να καταναλώσουν φρέσκο ψάρι. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του ελβετικού καταναλωτικού περιοδικού Bon à Savoir εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των προϊόντων.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 15 διαφορετικές μάρκες ψαροκροκέτας, εντοπίστηκαν σε όλες παρουσία επιβλαβών ουσιών όπως η γλυκιδόλη, το ακρυλαμίδιο και η ένωση 3-MCPD. Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν βρίσκονται κάτω από τα επίσημα όρια ασφαλείας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συχνή κατανάλωση τέτοιων προϊόντων ενδέχεται να αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο μικροβιολόγος Antonello Paparella, μιλώντας στην ιταλική Repubblica, σημειώνει: «Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο μεμονωμένο προϊόν, αλλά στο συνολικό διατροφικό πρότυπο. Κάθε θερμική επεξεργασία μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό βλαβερών ουσιών, ιδίως σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες».

Η γλυκιδόλη παράγεται κατά την επεξεργασία φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται στο βιομηχανικό τηγάνισμα, ενώ το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται από αντίδραση σακχάρων και αμινοξέων υπό υψηλές θερμοκρασίες στο πανάρισμα. Οι ουσίες αυτές, αν και παρούσες σε μικρές συγκεντρώσεις, δεν θεωρούνται αθώες όταν καταναλώνονται συστηματικά.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται για παιδιά, καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο οργανισμός τους είναι πιο ευάλωτος στη συσσώρευση τοξικών ουσιών. «Η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου», τονίζει ο Paparella.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ερευνών που καταδεικνύουν τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σημασία της ισορροπημένης και φυσικής διατροφής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βουλή
Στη Βουλή τροπολογία για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
Στη Βουλή τροπολογία για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
pyrosvestiki.jpg
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στην Κερατέα - Σε ύφεση η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, μαίνεται η φωτιά στις Σέρρες
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
σαλάτα
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
Είναι μια σαλάτα-γεύμα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύ γεύση – μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους...
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει