ψαροκροκετες
Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα νέας ελβετικής μελέτης για τις ουσίες που εντοπίζονται σε γνωστά κατεψυγμένα προϊόντα

Οι ψαροκροκέτες θεωρούνται από πολλούς μια εύκολη και γρήγορη λύση για το καθημερινό τραπέζι, ιδιαίτερα σε νοικοκυριά με παιδιά που συχνά αρνούνται να καταναλώσουν φρέσκο ψάρι. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του ελβετικού καταναλωτικού περιοδικού Bon à Savoir εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των προϊόντων.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 15 διαφορετικές μάρκες ψαροκροκέτας, εντοπίστηκαν σε όλες παρουσία επιβλαβών ουσιών όπως η γλυκιδόλη, το ακρυλαμίδιο και η ένωση 3-MCPD. Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν βρίσκονται κάτω από τα επίσημα όρια ασφαλείας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συχνή κατανάλωση τέτοιων προϊόντων ενδέχεται να αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο μικροβιολόγος Antonello Paparella, μιλώντας στην ιταλική Repubblica, σημειώνει: «Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο μεμονωμένο προϊόν, αλλά στο συνολικό διατροφικό πρότυπο. Κάθε θερμική επεξεργασία μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό βλαβερών ουσιών, ιδίως σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες».

Η γλυκιδόλη παράγεται κατά την επεξεργασία φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται στο βιομηχανικό τηγάνισμα, ενώ το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται από αντίδραση σακχάρων και αμινοξέων υπό υψηλές θερμοκρασίες στο πανάρισμα. Οι ουσίες αυτές, αν και παρούσες σε μικρές συγκεντρώσεις, δεν θεωρούνται αθώες όταν καταναλώνονται συστηματικά.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται για παιδιά, καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο οργανισμός τους είναι πιο ευάλωτος στη συσσώρευση τοξικών ουσιών. «Η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου», τονίζει ο Paparella.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ερευνών που καταδεικνύουν τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σημασία της ισορροπημένης και φυσικής διατροφής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασιος
Ημερίδα αύριο για το εθνικό απολυτήριο και το νέο σύστημα εξετάσεων - Ο Γιώργος Δάσιος κεντρικός ομιλητής
Ο Γιώργος Δάσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία του νέου Εθνικού Απολυτηρίου,...
Ημερίδα αύριο για το εθνικό απολυτήριο και το νέο σύστημα εξετάσεων - Ο Γιώργος Δάσιος κεντρικός ομιλητής
νηπιαγωγείο ΚΙΝΑ
Έντονες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις πέντε νηπιαγωγείων στο Χαλάνδρι
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη υπουργείου και Δημοτικής Αρχής, μείωσε τα λειτουργικά νηπιαγωγεία από πέντε σε δύο,...
Έντονες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις πέντε νηπιαγωγείων στο Χαλάνδρι
Χαλκιδική: Φαρσέρ βύθισε άγαλμα
Χαλκιδική: Το «βυθισμένο άγαλμα–φάρσα» που άναψε συζητήσεις για την αρχαιολογία του μέλλοντος (Video)
Χαλκιδική: Φαρσέρ βύθισε άγαλμα για να τρολάρει τους αρχαιολόγους του μέλλοντος
Χαλκιδική: Το «βυθισμένο άγαλμα–φάρσα» που άναψε συζητήσεις για την αρχαιολογία του μέλλοντος (Video)
Πανεπιστήμιο αθηνών εκπα
Αξιολόγηση ΑΕΙ: Η ΕΘΑΑΕ προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες
Σύμφωνα με την πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ, στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας και η διεθνής διάσταση των προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων
Αξιολόγηση ΑΕΙ: Η ΕΘΑΑΕ προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες