ψαροκροκετες
Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα νέας ελβετικής μελέτης για τις ουσίες που εντοπίζονται σε γνωστά κατεψυγμένα προϊόντα

Οι ψαροκροκέτες θεωρούνται από πολλούς μια εύκολη και γρήγορη λύση για το καθημερινό τραπέζι, ιδιαίτερα σε νοικοκυριά με παιδιά που συχνά αρνούνται να καταναλώσουν φρέσκο ψάρι. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του ελβετικού καταναλωτικού περιοδικού Bon à Savoir εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των προϊόντων.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 15 διαφορετικές μάρκες ψαροκροκέτας, εντοπίστηκαν σε όλες παρουσία επιβλαβών ουσιών όπως η γλυκιδόλη, το ακρυλαμίδιο και η ένωση 3-MCPD. Αν και οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν βρίσκονται κάτω από τα επίσημα όρια ασφαλείας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συχνή κατανάλωση τέτοιων προϊόντων ενδέχεται να αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο μικροβιολόγος Antonello Paparella, μιλώντας στην ιταλική Repubblica, σημειώνει: «Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο μεμονωμένο προϊόν, αλλά στο συνολικό διατροφικό πρότυπο. Κάθε θερμική επεξεργασία μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό βλαβερών ουσιών, ιδίως σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες».

Η γλυκιδόλη παράγεται κατά την επεξεργασία φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται στο βιομηχανικό τηγάνισμα, ενώ το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται από αντίδραση σακχάρων και αμινοξέων υπό υψηλές θερμοκρασίες στο πανάρισμα. Οι ουσίες αυτές, αν και παρούσες σε μικρές συγκεντρώσεις, δεν θεωρούνται αθώες όταν καταναλώνονται συστηματικά.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται για παιδιά, καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο οργανισμός τους είναι πιο ευάλωτος στη συσσώρευση τοξικών ουσιών. «Η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου», τονίζει ο Paparella.

Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ερευνών που καταδεικνύουν τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σημασία της ισορροπημένης και φυσικής διατροφής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kapodistriako
«Έμφραγμα» στις εξελίξεις ΔΕΠ: Σύγχυση στα Πανεπιστήμια από τη νέα ΚΥΑ
Σε αναμονή τα Πανεπιστήμια για το νέο πλαίσιο εξελίξεων στα μέλη ΔΕΠ – Προειδοποιήσεις για νομικά και διοικητικά κενά
«Έμφραγμα» στις εξελίξεις ΔΕΠ: Σύγχυση στα Πανεπιστήμια από τη νέα ΚΥΑ
Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Βόλο
Ο Βόλος «βράζει» για το LNG: Μαζικό συλλαλητήριο – Για… χαβαλέ μιλά ο Μπέος
Χιλιάδες πολίτες στον δρόμο για τον Παγασητικό – «Παράνομο το έργο», λέει ο Κουρέτας – «Των γνωστών-αγνώστων», απαντά ο Μπέος
Ο Βόλος «βράζει» για το LNG: Μαζικό συλλαλητήριο – Για… χαβαλέ μιλά ο Μπέος
ποσδεπ
«Άνιση μεταχείριση»: Η ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί αναγνώριση προϋπηρεσίας σε Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα
Ο κίνδυνος των «δύο ταχυτήτων» στην Έρευνα - «Άνιση μεταχείριση στα ΑΕΙ»
«Άνιση μεταχείριση»: Η ΠΟΣΔΕΠ απαιτεί αναγνώριση προϋπηρεσίας σε Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα