Άστεγοι στη Θεσσαλονίκη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μέσα στη σιωπή της Μεγάλης Εβδομάδας, οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης αναζητούν θαλπωρή σε ένα πιάτο ζεστό φαγητό

Στο πάρκο απέναντι από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες άστεγοι, κρατώντας σακούλες με λίγα προσωπικά αντικείμενα. Η παρουσία τους περνά συχνά απαρατήρητη, όμως αυτές τις μέρες, η σιωπή τους αποκτά βαρύτερο νόημα. Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα προχωρά, η ανάγκη για ανθρώπινη παρουσία και στήριξη γίνεται εντονότερη.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, με ιστορίες απώλειας και κοινωνικής απομόνωσης. Άλλοι βρέθηκαν στον δρόμο αιφνιδίως, ως αποτέλεσμα προσωπικών αδιεξόδων ή κρίσιμων οικονομικών συνθηκών. Ο κ. Κώστας, άστεγος επί σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, περιγράφει στο emakedonia.gr τη ζωή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όπως λέει, η έλλειψη χρημάτων και εργασίας τον οδήγησε να εγκαταλείψει τη στέγη του. «Έστησα το “σπίτι” μου σε ένα παγκάκι απέναντι από τη Φιλοσοφική», αναφέρει, ενώ εξηγεί ότι, παρόλο που είχε πρόσβαση σε υπνωτήριο, οι ανθυγιεινές συνθήκες τον ανάγκασαν να μείνει εκτός.

«Το Πάσχα δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες μέρες», τονίζει, εκφράζοντας την ελπίδα πως το επόμενο θα τον βρει κάτω από μια στέγη. «Οι εθελοντές είναι η οικογένειά μας. Αυτοί μας θυμούνται», λέει χαρακτηριστικά.

Ανάλογη είναι και η εμπειρία του κ. Νεκτάριου, ο οποίος, αν και δεν είναι άστεγος, διαβιώνει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Το σπίτι του δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή θέρμανση. «Περνώ το Πάσχα μόνος. Παλιότερα, ήταν μια γιορτή που περνούσα με την οικογένειά μου. Τώρα είναι απλώς άλλη μία δύσκολη μέρα», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως η μοναξιά είναι το πιο επώδυνο στοιχείο της καθημερινότητάς του.

Απέναντι σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, η Εθελοντική Διακονία Αστέγων δίνει για δέκατη συνεχή χρονιά το «παρών» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μέλη της οργάνωσης προετοιμάζουν και διανέμουν ζεστά γεύματα, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρουν πασχαλινές λαμπάδες, κόκκινα αυγά, τσουρέκια και κοτόσουπα σε περίπου 70 άτομα.

Αυγά στη Θεσσαλονίκη

«Το φαγητό είναι αφορμή. Αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί είναι η επικοινωνία», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου, Κυριακή Φράγκου. «Το πιο δύσκολο είναι να είσαι ακροατής. Αυτή η σχέση που έχουμε χτίσει βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην απλή ανθρώπινη επαφή».

Η δράση του Συλλόγου δεν περιορίζεται μόνο στις γιορτές. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι εθελοντές παρέχουν τρία γεύματα την εβδομάδα σε σταθερά σημεία της πόλης, επιδιώκοντας να σταθούν δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν την απόλυτη ένδεια.

Καθώς οι περισσότεροι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Ανάσταση με οικογένεια και φίλους, υπάρχουν συμπολίτες μας που συνεχίζουν να παλεύουν καθημερινά για τα αυτονόητα. Για αυτούς, το Πάσχα είναι μια υπενθύμιση της μοναξιάς, αλλά και μια μικρή ελπίδα πως, με τη βοήθεια των άλλων, ίσως κάποια μέρα έρθει η δική τους «ανάσταση».

Άστεγοι στη Θεσσαλονίκη το Πάσχα

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λογότυπο ΑΣΕΠ και Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των αιτήσεων για τις προκηρύξεις εκπαιδευτικών 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026 και τους νέους πίνακες κατάταξης
Ανατροπή με Πίνακες Εκπ/κών 2027: Βγαίνουν 2 νέα πιστοποιητικά
ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ: Αλλάζουν όλα! Άνοιξαν 2500 νέες θέσεις τηλεξέτασης για να πάρουν όσοι προλάβουν 2 εύκολα πιστοποιητικά από το σπίτι τους που...
Ανατροπή με Πίνακες Εκπ/κών 2027: Βγαίνουν 2 νέα πιστοποιητικά
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΥΠΑΙΘΑ: Ψηφιακή πρόσβαση του ΥΠΕΣ στα στοιχεία εκπαιδευτικών
Η ψηφιακή διασύνδεση των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών δίνει πρόσβαση στα στοιχεία των εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις πολιτογράφησης
ΥΠΑΙΘΑ: Ψηφιακή πρόσβαση του ΥΠΕΣ στα στοιχεία εκπαιδευτικών
Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
«Η Προϊσταμένη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» – Σάλος από τις καταγγελίες εκπαιδευτικών στο Μαρούσι
Ένταση και βαριές καταγγελίες στο 16ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου – «Κλίμα φόβου και εκφοβισμού»
«Η Προϊσταμένη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» – Σάλος από τις καταγγελίες εκπαιδευτικών στο Μαρούσι