Άστεγοι στη Θεσσαλονίκη
Μέσα στη σιωπή της Μεγάλης Εβδομάδας, οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης αναζητούν θαλπωρή σε ένα πιάτο ζεστό φαγητό

Στο πάρκο απέναντι από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες άστεγοι, κρατώντας σακούλες με λίγα προσωπικά αντικείμενα. Η παρουσία τους περνά συχνά απαρατήρητη, όμως αυτές τις μέρες, η σιωπή τους αποκτά βαρύτερο νόημα. Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα προχωρά, η ανάγκη για ανθρώπινη παρουσία και στήριξη γίνεται εντονότερη.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, με ιστορίες απώλειας και κοινωνικής απομόνωσης. Άλλοι βρέθηκαν στον δρόμο αιφνιδίως, ως αποτέλεσμα προσωπικών αδιεξόδων ή κρίσιμων οικονομικών συνθηκών. Ο κ. Κώστας, άστεγος επί σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, περιγράφει στο emakedonia.gr τη ζωή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Όπως λέει, η έλλειψη χρημάτων και εργασίας τον οδήγησε να εγκαταλείψει τη στέγη του. «Έστησα το “σπίτι” μου σε ένα παγκάκι απέναντι από τη Φιλοσοφική», αναφέρει, ενώ εξηγεί ότι, παρόλο που είχε πρόσβαση σε υπνωτήριο, οι ανθυγιεινές συνθήκες τον ανάγκασαν να μείνει εκτός.

«Το Πάσχα δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες μέρες», τονίζει, εκφράζοντας την ελπίδα πως το επόμενο θα τον βρει κάτω από μια στέγη. «Οι εθελοντές είναι η οικογένειά μας. Αυτοί μας θυμούνται», λέει χαρακτηριστικά.

Ανάλογη είναι και η εμπειρία του κ. Νεκτάριου, ο οποίος, αν και δεν είναι άστεγος, διαβιώνει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Το σπίτι του δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή θέρμανση. «Περνώ το Πάσχα μόνος. Παλιότερα, ήταν μια γιορτή που περνούσα με την οικογένειά μου. Τώρα είναι απλώς άλλη μία δύσκολη μέρα», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως η μοναξιά είναι το πιο επώδυνο στοιχείο της καθημερινότητάς του.

Απέναντι σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, η Εθελοντική Διακονία Αστέγων δίνει για δέκατη συνεχή χρονιά το «παρών» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μέλη της οργάνωσης προετοιμάζουν και διανέμουν ζεστά γεύματα, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρουν πασχαλινές λαμπάδες, κόκκινα αυγά, τσουρέκια και κοτόσουπα σε περίπου 70 άτομα.

Αυγά στη Θεσσαλονίκη

«Το φαγητό είναι αφορμή. Αυτό που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί είναι η επικοινωνία», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου, Κυριακή Φράγκου. «Το πιο δύσκολο είναι να είσαι ακροατής. Αυτή η σχέση που έχουμε χτίσει βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην απλή ανθρώπινη επαφή».

Η δράση του Συλλόγου δεν περιορίζεται μόνο στις γιορτές. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι εθελοντές παρέχουν τρία γεύματα την εβδομάδα σε σταθερά σημεία της πόλης, επιδιώκοντας να σταθούν δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν την απόλυτη ένδεια.

Καθώς οι περισσότεροι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Ανάσταση με οικογένεια και φίλους, υπάρχουν συμπολίτες μας που συνεχίζουν να παλεύουν καθημερινά για τα αυτονόητα. Για αυτούς, το Πάσχα είναι μια υπενθύμιση της μοναξιάς, αλλά και μια μικρή ελπίδα πως, με τη βοήθεια των άλλων, ίσως κάποια μέρα έρθει η δική τους «ανάσταση».

Άστεγοι στη Θεσσαλονίκη το Πάσχα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Στην τάξη υποχρεωτικά από 6 έως 17 Ιουλίου 135.000 εκπαιδευτικοί

Από 1η Σεπτεμβρίου τα μαθήματα – Στις 27 Αυγούστου να επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Όλος ο σχεδιασμός για τις κρίσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων - Σαρωτικές αλλαγές
Βιβή Χαραλαμπογιάννη: Γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ για 30.000 θέσεις ευθύνης και ψηφιακή κάρτα εργασίας στο Δημόσιο το 2026
Όλος ο σχεδιασμός για τις κρίσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων - Σαρωτικές αλλαγές
βουνό
Το ελληνικό «δέντρο-φάρμακο» στη μάχη κατά του καρκίνου
Οι πληθυσμοί αυτοί αποτελούν μια ανεκτίμητη φυσική πηγή ουσιών, οι οποίες αξιοποιούνται ήδη για την παραγωγή ευρέως γνωστών αντικαρκινικών σκευασμάτων
Το ελληνικό «δέντρο-φάρμακο» στη μάχη κατά του καρκίνου
μητροπουλος
Αλέξης Μητρόπουλος: Αίτημα για έκτακτο επίδομα Πάσχα 300 ευρώ και νέα αύξηση 3% στις συντάξεις
Σε απόγνωση οι χαμηλοσυνταξιούχοι: Το 54% ζει με λιγότερα από 940 ευρώ τον μήνα
Αλέξης Μητρόπουλος: Αίτημα για έκτακτο επίδομα Πάσχα 300 ευρώ και νέα αύξηση 3% στις συντάξεις
egkefalos
Γιατί ο εγκέφαλος ξεχνάει κάποια πράγματα τόσο γρήγορα;
Για να διατηρήσει την αποδοτικότητά του και να μην καταρρεύσει υπό το βάρος των δεδομένων, αναγκάζεται να προβαίνει σε συνεχή εκκαθάριση άχρηστων...
Γιατί ο εγκέφαλος ξεχνάει κάποια πράγματα τόσο γρήγορα;