Στοιχεία σοκ: Σχεδόν 900.000 οι άστεγοι στην Ευρώπη
Αυτή η εκτίμηση, που βασίζεται σε αποσπασματικά δεδομένα και η οποία αντιπροσωπεύει μόνο τις πιο ορατές μορφές αποκλεισμού από τη στέγαση, επιβεβαιώνει την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να καταστήσουν τη στέγαση ένα θεμελιώδες δικαίωμα

Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με υπολογισμούς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που εργάζονται με αστέγους (Feantsa), αριθμός μεγαλύτερος από το 2019.

«Αυτή η εκτίμηση, που βασίζεται σε αποσπασματικά δεδομένα και η οποία αντιπροσωπεύει μόνο τις πιο ορατές μορφές αποκλεισμού από τη στέγαση, επιβεβαιώνει την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να καταστήσουν τη στέγαση ένα θεμελιώδες δικαίωμα», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με το γαλλικό Ίδρυμα Abbé Pierre.

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των αστέγων, οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν τις απογραφές αστέγων που έγιναν σε κάθε χώρα, όπου αυτά ήταν διαθέσιμα.

Προσθέτοντας τις μετρήσεις 13 χωρών, των οποίων τα δεδομένα κρίθηκαν επαρκώς αξιόπιστα και συγκρίσιμα μεταξύ τους, οι συντάκτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,174% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει στους δρόμους ή σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Αναφορικά με τον συνολικό πληθυσμό των αστέγων στην Ε.Ε. και το Ηνωμένου Βασίλειο, ανέρχεται σε περίπου 895.000 και στις 28 χώρες.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά σχεδόν 200.000 μεγαλύτερος από τον αριθμό των αστέγων το 2019, το τελευταίο έτος κατά το οποίο η Feantsa προχώρησε σε εκτίμηση του αριθμού.

«Αυτός ο υπολογισμός δίνει μια κατά προσέγγιση ιδέα για την ελάχιστη έκταση του φαινομένου, αλλά αυτό δεν αποτελεί μέθοδο για τον προσδιορισμό του πραγματικού αριθμού των αστέγων και των όσων στεγάζονται πλημμελώς στην Ευρώπη», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Μεταξύ των χωρών που μελετήθηκαν, ορισμένες κατέγραψαν μειωμένο αριθμό αστέγων, όπως η Φινλανδία, η οποία έχει επενδύσει πολλά κονδύλια στην κατασκευή κατοικιών και εφαρμόζει την πολιτική “Πρώτα η Στέγαση”, για τη χορήγηση κατοικιών σε άστεγους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα