Κοινωνία

Στη Βουλή η διάταξη με την οποία αίρεται το εμπόδιο για την επιλογή Προϊσταμένων Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

σχολ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι προβλέπει το Άρθρο 46 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας – Ρυθμίσεις για το ΥΠΑΙΘΑ

Διάταξη που αφορά την επιλογή Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων και τη συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται στο άρθρο 46 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος” και άλλες διατάξεις».

Μετά την ψήφιση και δημοσίευση της διάταξης σε ΦΕΚ, ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη των θέσεων Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων, για την οποία είχε δοθεί τρίμηνη παράταση.

Στόχοι της ρύθμισης σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘΑ

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνει ότι η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για:

  1. Αποσαφήνιση ζητημάτων συγκρότησης των Τοπικών Συμβουλίων όταν:

    • Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ασκεί καθήκοντα Περιφερειακού Διευθυντή ή ελλείπει.

    • Ελλείπει ή κωλύεται ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

  2. Ρύθμιση θεμάτων αναπλήρωσης των ανωτέρω προσώπων και των νόμιμων αναπληρωτών τους, ώστε τα Τοπικά Συμβούλια να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

  3. Ορισμό διαδικασιών αναπλήρωσης του Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης και του αναπληρωτή του, σε περίπτωση απουσίας ή έλλειψης σε κάποια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Τι προβλέπει το άρθρο 46 – Κύρια σημεία

Παρ. 9Α – Όταν απουσιάζει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης:

  • Τη θέση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

  • Αν και αυτός απουσιάζει, ορίζονται Διευθυντές σχολικών μονάδων ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.

Παρ. 9Β – Όταν απουσιάζει ο Επόπτης Ποιότητας Εκπαίδευσης:

  • Καθήκοντα αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο νόμιμος αναπληρωτής του.

  • Σε περίπτωση έλλειψης ή κωλύματος, καθήκοντα αναλαμβάνει Σύμβουλος Εκπαίδευσης με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Τροποποίηση άρθρου 46 του ν. 4823/2021:

  • Ρυθμίζεται η αναπλήρωση Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης από Συμβούλους Εκπαίδευσης με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας.

  • Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας.

Η εν λόγω διάταξη επιδιώκει να διασφαλίσει τη συνέχεια και νομιμότητα στη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής, ακόμα και σε περιπτώσεις απουσιών ή διοικητικών κωλυμάτων. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για την επιλογή νέων Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων, διασφαλίζοντας τη διοικητική σταθερότητα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία