σχολ
Τι προβλέπει το Άρθρο 46 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας – Ρυθμίσεις για το ΥΠΑΙΘΑ

Διάταξη που αφορά την επιλογή Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων και τη συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται στο άρθρο 46 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος” και άλλες διατάξεις».

Μετά την ψήφιση και δημοσίευση της διάταξης σε ΦΕΚ, ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη των θέσεων Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων, για την οποία είχε δοθεί τρίμηνη παράταση.

Στόχοι της ρύθμισης σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘΑ

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνει ότι η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για:

  1. Αποσαφήνιση ζητημάτων συγκρότησης των Τοπικών Συμβουλίων όταν:

    • Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ασκεί καθήκοντα Περιφερειακού Διευθυντή ή ελλείπει.

    • Ελλείπει ή κωλύεται ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

  2. Ρύθμιση θεμάτων αναπλήρωσης των ανωτέρω προσώπων και των νόμιμων αναπληρωτών τους, ώστε τα Τοπικά Συμβούλια να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

  3. Ορισμό διαδικασιών αναπλήρωσης του Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης και του αναπληρωτή του, σε περίπτωση απουσίας ή έλλειψης σε κάποια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Τι προβλέπει το άρθρο 46 – Κύρια σημεία

Παρ. 9Α – Όταν απουσιάζει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης:

  • Τη θέση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

  • Αν και αυτός απουσιάζει, ορίζονται Διευθυντές σχολικών μονάδων ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.

Παρ. 9Β – Όταν απουσιάζει ο Επόπτης Ποιότητας Εκπαίδευσης:

  • Καθήκοντα αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο νόμιμος αναπληρωτής του.

  • Σε περίπτωση έλλειψης ή κωλύματος, καθήκοντα αναλαμβάνει Σύμβουλος Εκπαίδευσης με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Τροποποίηση άρθρου 46 του ν. 4823/2021:

  • Ρυθμίζεται η αναπλήρωση Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης από Συμβούλους Εκπαίδευσης με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας.

  • Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας.

Η εν λόγω διάταξη επιδιώκει να διασφαλίσει τη συνέχεια και νομιμότητα στη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής, ακόμα και σε περιπτώσεις απουσιών ή διοικητικών κωλυμάτων. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για την επιλογή νέων Προϊσταμένων Εκπαιδευτικών Θεμάτων, διασφαλίζοντας τη διοικητική σταθερότητα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κώστας Αχ. Καραμανλής
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχος για επιδοτήσεις 224.000 ευρώ στον Κώστα Αχ. Καραμανλή
Οσμή σκανδάλου με παράνομες αγροτικές ενισχύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ – Ποιους «καίνε» οι φάκελοι για κακουργηματικές πράξεις
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχος για επιδοτήσεις 224.000 ευρώ στον Κώστα Αχ. Καραμανλή
Χτυπήθηκε ελικόπτερο των ΗΠΑ στο Ιράν
Ιράν: Διασώθηκε ένας πιλότος του F-15 εν μέσω πυρών – Χτυπήθηκε αμερικανικό ελικόπτερο
Οι ΗΠΑ διέσωσαν τον έναν από τους δύο πιλότους - Ανθρωποκυνηγητό στο Ιράν για τον δεύτερο με υποσχέσεις για «πολύτιμα βραβεία»
Ιράν: Διασώθηκε ένας πιλότος του F-15 εν μέσω πυρών – Χτυπήθηκε αμερικανικό ελικόπτερο
Open Days 2026 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Από την πρώτη επαφή στο επόμενο βήμα
Open Days 2026 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Από την πρώτη επαφή στο επόμενο βήμα
Τριήμερο δράσεων και εργαστηρίων σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα για τους μελλοντικούς φοιτητές
Open Days 2026 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Από την πρώτη επαφή στο επόμενο βήμα