vikings
Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πρώιμοι Σκανδιναβικοί πολιτισμοί διέθεταν ναυτικές γνώσεις πολύ νωρίτερα από την εποχή των Βίκινγκς, πραγματοποιώντας ταξίδια σε ανοιχτή θάλασσα με σκάφη που έμοιαζαν με μεγάλα κανό, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Αν και οι Βίκινγκς είναι γνωστοί για τις εξαιρετικές τους ναυτικές ικανότητες από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ., τα νέα στοιχεία δείχνουν πως οι βάσεις αυτών των δεξιοτήτων είχαν τεθεί πολύ νωρίτερα. Οι πρώτες οργανωμένες κοινότητες στη Δανία και τη Νορβηγία φαίνεται πως διατηρούσαν μεταξύ τους πολιτισμικές και εμπορικές επαφές ήδη από την Εποχή του Χαλκού.

Μέχρι πρόσφατα, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι μετακινήσεις και ανταλλαγές μεταξύ της βόρειας Δανίας και της νοτιοδυτικής Νορβηγίας γίνονταν παραλιακά, μέσω μιας μακράς διαδρομής 700 χιλιομέτρων κατά μήκος των ακτών της Σκανδιναβίας. Ωστόσο, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι Σκανδιναβοί της εποχής ίσως χρησιμοποιούσαν την απευθείας θαλάσσια διαδρομή των 100 χιλιομέτρων ανάμεσα στη Γιουτλάνδη και τις νορβηγικές ακτές.

Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο που έλαβε υπόψη καιρικά φαινόμενα, θαλάσσια ρεύματα και την απόδοση των σκαφών στο νερό. Στην προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε μια ανακατασκευή του σκάφους Hjortspring, ενός είδους μεγάλου κανό που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι κάτοικοι γύρω στο 350 π.Χ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τέτοιου τύπου σκάφη θα μπορούσαν, υπό ευνοϊκές συνθήκες, να διαπλεύσουν απευθείας τη Βόρεια Θάλασσα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι προσομοιώσεις απέδειξαν ότι, με την απαραίτητη ναυτική εμπειρία, ένα πλήρωμα θα μπορούσε να διαχειριστεί κύματα ύψους ενός μέτρου και ανέμους έως τέσσερα μποφόρ, γεγονός που καθιστά τέτοια ταξίδια απολύτως πιθανά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μακρινές θαλάσσιες αποστολές ήταν τεχνικά εφικτές ήδη από το 2300 π.Χ., αρκεί τα πληρώματα να διέθεταν την απαραίτητη εμπειρία και γνώσεις πλοήγησης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, τονίζει πως το εργαλείο προσομοίωσης που αναπτύχθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους προϊστορικούς ναυτικούς πολιτισμούς. Το μοντέλο προσφέρει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί η ικανότητα πλεύσης διαφόρων τύπων σκαφών, επιτρέποντας συγκρίσεις ανάλογα με την κατασκευή, την πρόωση και τις ναυτικές δεξιότητες κάθε πολιτισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
ΠΟΣΥΠ: Καμπανάκι για τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας
Προειδοποίηση ΠΟΣΥΠ: Κίνδυνος για ζωές στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
ΠΟΣΥΠ: Καμπανάκι για τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας
Ελικόπτερο
Σύλληψη του κυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη Βουλιαγμένη – Έγκυος ανάμεσα στους διασωθέντες
O κυβερνήτης φέρεται να χειρίστηκε λανθασμένα το ελικόπτερο επιχειρώντας στροφή αριστερά – δηλαδή με τον άνεμο στην «πλάτη» του – αντί να κινηθεί...
Σύλληψη του κυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη Βουλιαγμένη – Έγκυος ανάμεσα στους διασωθέντες
Σιβιτανίδειος Σχολή
Καταγγελία ΟΛΜΕ: «Διευθυντής της Σιβιτανιδείου στοχοποιεί εκπαιδευτικό μετά από αναφορά για παρατυπίες σε ευρωπαϊκά προγράμματα»
«Ο Διευθυντής ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου «διακινεί δυσφημιστικές αναφορές για το πρόσωπο εκπαιδευτικού και γραμματέως της ΕΛΜΕΣΙ» - Τι καταγγέλλει η ΟΛΜΕ
Καταγγελία ΟΛΜΕ: «Διευθυντής της Σιβιτανιδείου στοχοποιεί εκπαιδευτικό μετά από αναφορά για παρατυπίες σε ευρωπαϊκά προγράμματα»
αιμα
Ανίχνευση καρκίνου 3 χρόνια πριν τη διάγνωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων
Γενετικό υλικό των καρκινικών όγκων μπορεί να ανιχνευθεί στην κυκλοφορία του αίματος αρκετά χρόνια πριν από τη διάγνωση
Ανίχνευση καρκίνου 3 χρόνια πριν τη διάγνωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων