vikings
Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πρώιμοι Σκανδιναβικοί πολιτισμοί διέθεταν ναυτικές γνώσεις πολύ νωρίτερα από την εποχή των Βίκινγκς, πραγματοποιώντας ταξίδια σε ανοιχτή θάλασσα με σκάφη που έμοιαζαν με μεγάλα κανό, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Αν και οι Βίκινγκς είναι γνωστοί για τις εξαιρετικές τους ναυτικές ικανότητες από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ., τα νέα στοιχεία δείχνουν πως οι βάσεις αυτών των δεξιοτήτων είχαν τεθεί πολύ νωρίτερα. Οι πρώτες οργανωμένες κοινότητες στη Δανία και τη Νορβηγία φαίνεται πως διατηρούσαν μεταξύ τους πολιτισμικές και εμπορικές επαφές ήδη από την Εποχή του Χαλκού.

Μέχρι πρόσφατα, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι μετακινήσεις και ανταλλαγές μεταξύ της βόρειας Δανίας και της νοτιοδυτικής Νορβηγίας γίνονταν παραλιακά, μέσω μιας μακράς διαδρομής 700 χιλιομέτρων κατά μήκος των ακτών της Σκανδιναβίας. Ωστόσο, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι Σκανδιναβοί της εποχής ίσως χρησιμοποιούσαν την απευθείας θαλάσσια διαδρομή των 100 χιλιομέτρων ανάμεσα στη Γιουτλάνδη και τις νορβηγικές ακτές.

Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο που έλαβε υπόψη καιρικά φαινόμενα, θαλάσσια ρεύματα και την απόδοση των σκαφών στο νερό. Στην προσομοίωση χρησιμοποιήθηκε μια ανακατασκευή του σκάφους Hjortspring, ενός είδους μεγάλου κανό που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι κάτοικοι γύρω στο 350 π.Χ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τέτοιου τύπου σκάφη θα μπορούσαν, υπό ευνοϊκές συνθήκες, να διαπλεύσουν απευθείας τη Βόρεια Θάλασσα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι προσομοιώσεις απέδειξαν ότι, με την απαραίτητη ναυτική εμπειρία, ένα πλήρωμα θα μπορούσε να διαχειριστεί κύματα ύψους ενός μέτρου και ανέμους έως τέσσερα μποφόρ, γεγονός που καθιστά τέτοια ταξίδια απολύτως πιθανά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μακρινές θαλάσσιες αποστολές ήταν τεχνικά εφικτές ήδη από το 2300 π.Χ., αρκεί τα πληρώματα να διέθεταν την απαραίτητη εμπειρία και γνώσεις πλοήγησης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, τονίζει πως το εργαλείο προσομοίωσης που αναπτύχθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους προϊστορικούς ναυτικούς πολιτισμούς. Το μοντέλο προσφέρει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί η ικανότητα πλεύσης διαφόρων τύπων σκαφών, επιτρέποντας συγκρίσεις ανάλογα με την κατασκευή, την πρόωση και τις ναυτικές δεξιότητες κάθε πολιτισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diakstiria
Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Διορισμοί σε 50 πόλεις και χωρίς πτυχίο!
Σε λίγες ημέρες βγαίνει η προκήρυξη για μόνιμες θέσεις δικαστικών γραμματέων σε 50 πόλεις - Συμμετέχουν και οι απόφοιτοι λυκείου στον Διαγωνισμό που...
Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Διορισμοί σε 50 πόλεις και χωρίς πτυχίο!
ξυλοδαρμος
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
Συναγερμός στις Αρχές μετά την καταγγελία της 46χρονης γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
σχολικό
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου
Γονείς καταγγέλλουν αντιπαιδαγωγική στάση οδηγού και συνοδού – Ανεπαρκής η αντίδραση της διεύθυνσης
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου