seismos
Άλλη μια νύχτα τρόμου με αλλεπάλληλες οι σεισμικές δονήσεις

Δεν έχει τέλος η αγωνία των κατοίκων στις Κυκλάδες, οι οποίοι έζησαν άλλη μια νύχτα τρόμου, καθώς ήταν αλλεπάλληλες οι σεισμικές δονήσεις.

Νέος ισχυρός σεισμός (στις 12:37) άνω των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης μέσα σε λίγες ώρες. Αυτή τη φορά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολόγισε την δόνηση στα 5R με επίκεντρο 17 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ.  

Η Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού είχε υπολογίσει τον σεισμό στα 5,1R. Η δόνηση σημειώθηκε στις 12:37 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας λίγες ώρες μετά την ισχυρότερη δόνηση μέχρι στιγμής των 5,3R (στις 22:16)

Ακολούθησε 7 λεπτά αργότερα (00:44) ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 13 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 5 χλμ.

Και ακόμα μια στα 4R στις 00:51 με επίκεντρο 18χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 12,1 χλμ.

Παπαδόπουλος μετά τα 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη: Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, με τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (5/2) να αλλάζει τα δεδομένα. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία, αναθεώρησε τη στάση του δηλώνοντας ότι «έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».

Νέα δεδομένα μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ

Ο σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να τον καταγράφει στα 5,3 Ρίχτερ και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο στα 5,2. Μετά τη νέα ισχυρή δόνηση, ο κ. Παπαδόπουλος προχώρησε σε ανάρτηση δηλώνοντας ότι η αισιοδοξία που υπήρχε για αποκλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας μειώνεται σημαντικά.

«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Τσελέντης: «Όπως τα είπαμε…»

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο συνεχίζει να εξελίσσεται, σημειώνοντας σε ανάρτησή του:

«Όπως τα είπαμε, μόλις είχαμε 5,3», παραθέτοντας και τα στοιχεία του σεισμού.

Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, προσπαθώντας να κατανοήσουν εάν πρόκειται για μετασεισμική ακολουθία ή εάν υπάρχει κίνδυνος για νέο μεγάλο σεισμό στην περιοχή.

Από την αισιοδοξία στην αβεβαιότητα

Λίγες ώρες πριν τον σεισμό, ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Mega, είχε αναφέρει ότι υπήρχε μια μικρή διαφοροποίηση στη σεισμική ακολουθία, που έδινε περιθώριο αισιοδοξίας. Είχε σημειώσει ότι η επιθετική σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών έδειχνε να αλλάζει, καθώς παρατηρούνταν:

Μείωση των σεισμών με μεγέθη πάνω από 3 Ρίχτερ

  • Μείωση του μέσου μεγέθους των σεισμών παρά τα 5 Ρίχτερ της Κυριακής και τα 4,9 λίγες ώρες πριν τον νέο σεισμό.
  • Πιθανή ενεργοποίηση γειτονικού ρήγματος μικρών διαστάσεων στα ανατολικά της κύριας σεισμικής ζώνης.

Ωστόσο, η νέα ισχυρή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ έφερε εκ νέου ανησυχία και οδήγησε τον κ. Παπαδόπουλο στην αναθεώρηση της προηγούμενης εκτίμησής του.

«Η φύση θα μας δείξει πού πορευόμαστε. Είμαι ελαφρώς αισιόδοξος, αλλά με μεγάλη επιφύλαξη. Πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα», είχε δηλώσει αρχικά, επισημαίνοντας ότι η επιθετική προσεισμική ακολουθία παρουσίαζε διαφοροποιήσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

newsletters__.jpg
Πανεπιστήμιο Παρών: Ο Εμπορικός Σύλλογος πάει… Πανεπιστήμιο - με προσφορές και προνόμια για τους πρωτοετείς φοιτητές- Εκπτώσεις στα καταστήματα της πόλης
Welcome to UP 2025: Ο Εμπορικός Σύλλογος πάει… Πανεπιστήμιο - με προσφορές και προνόμια για τους πρωτοετείς φοιτητές μας - Εκπτώσεις στα καταστήματα...
Πανεπιστήμιο Παρών: Ο Εμπορικός Σύλλογος πάει… Πανεπιστήμιο - με προσφορές και προνόμια για τους πρωτοετείς φοιτητές- Εκπτώσεις στα καταστήματα της πόλης
PATRON
Δημιουργία δεύτερου εταιρικού σχήματος τύπου «Τεχνοβλαστού» από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται
Δημιουργία δεύτερου εταιρικού σχήματος τύπου «Τεχνοβλαστού» από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται
Δημιουργία δεύτερου εταιρικού σχήματος τύπου «Τεχνοβλαστού» από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται
Χρήστος Μπούρας
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Ποιοι φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις αρχές Νοεμβρίου
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 20.000 άτομα πληρούν τα κριτήρια, ενώ 850 φοιτητές έχουν ακόμη μία τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους...
Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: Ποιοι φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις αρχές Νοεμβρίου
Τέμπη: Πάνος Ρούτσι - Πατέρας του Ντάνιελ
Τέμπη - Και δεύτερος πατέρας σε απεργία πείνας: «Θα σταθώ δίπλα σου, Πάνο, μέχρι τέλους»
Απεργία πείνας δίπλα στον Πάνο Ρούτσι – Ένας ακόμη πατέρας λέει «Μέχρι Τέλους»
Τέμπη - Και δεύτερος πατέρας σε απεργία πείνας: «Θα σταθώ δίπλα σου, Πάνο, μέχρι τέλους»