Thumbnail
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος: χαμηλής κατανάλωσης (όσοι έτρωγαν λιγότερο από 0,10 μερίδες), μέτριας (πάνω από 0,10 και λιγότερο από 0,24) και υψηλής (πάνω από 0,25)

Γιατροί από το Brigham and Women’s Hospital και το Harvard T.H. Chan School of Public Health παρακολούθησαν πάνω από 133.000 επαγγελματίες υγείας, μέσης ηλικίας 49 ετών, για περίπου 43 συναπτά έτη. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσοι κατανάλωναν το ένα τέταρτο της μερίδας (ή περισσότερο) κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά (που ισοδυναμεί με μία φέτα μπέικον), είχαν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες. Σημειώνεται ότι ως μία μερίδα κόκκινου κρέατος λογίζεται μία ποσότητα περίπου 85 γραμμαρίων.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, εκτός από εκτεταμένη και με μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα, ξεχώρισε τι ανήκε στην ομάδα του κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος και τι στην ομάδα του μη επεξεργασμένου. Η πρώτη περιλάμβανε προϊόντα, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα και σαλάμι, ενώ στη δεύτερη συμπεριλαμβάνονταν το μοσχάρι, το χοιρινό, το χάμπουργκερ και το αρνί.

Παρόλο που και οι δύο τύποι κρέατος έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα επεξεργασμένα κρέατα ενέχουν επιπρόσθετους κινδύνους. Συγκεκριμένα, επειδή διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα νατρίου, νιτρωδών και άλλων επιβλαβών ενώσεων, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, οξειδωτικό στρες και αγγειακά προβλήματα που ενδέχεται να συμβάλλουν στη γνωστική παρακμή.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατοςχαμηλής κατανάλωσης (όσοι έτρωγαν λιγότερο από 0,10 μερίδες), μέτριας (πάνω από 0,10 και λιγότερο από 0,24) και υψηλής (πάνω από 0,25). Παράλληλα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική λειτουργία τους μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων, ανά 2 με 4 χρόνια. Όσοι ενέτασσαν στη διατροφή τους τακτικά κόκκινο κρέας, εμφάνισαν σημάδια επιταχυνόμενης εγκεφαλικής γήρανσης. Πρακτικά, κάθε ημερήσια μερίδα υποβοηθούσε τη γνωστική έκπτωση: η εγκεφαλική λειτουργία τους μειώθηκε σαν να ήταν ενάμισι χρόνο μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τόσο τους υποκειμενικούς όσο και τους αντικειμενικούς παράγοντες. Συμπλήρωσαν το δείγμα συμμετεχόντων με 44.000 ακόμη άτομα, μέσης ηλικίας 78 ετών, οι οποίοι αυτο-αξιολογούσαν τις ικανότητες μνήμης και σκέψης τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν γνωστική έκπτωση σε σύγκριση με εκείνους που δεν το επέλεγαν συχνά.

Επίσης, η μελέτη έφερε στο φως ότι η στροφή προς πιο υγιεινές πηγές πρωτεϊνών συμβάλλει δραστικά στην προστασία του εγκεφάλου. Η αντικατάσταση της καθημερινής μερίδας μπέικον με ξηρούς καρπούς ή όσπρια συσχετίστηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Τα ψάρια αποδείχθηκαν ακόμη πιο ευεργετικά, με μείωση της τάξης 28%.

Με τα ποσοστά της άνοιας να αναμένεται να εκτοξευθούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, η λήψη των σωστών μέτρων για την προστασία του εγκεφάλου είναι καίριας σημασίας. Τα διατροφικά πρότυπα, από τη μέση κιόλας ηλικία, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την γνωστική πορεία του ανθρώπου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτισμός
«Όχι, δεν είμαστε όλοι στο φάσμα»: Η αλήθεια πίσω από μια παρεξηγημένη φράση
Μια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας εξηγεί γιατί η διάδοση του μύθου περί “λίγου αυτισμού” υποβαθμίζει τις πραγματικές εμπειρίες και δυσκολίες των...
«Όχι, δεν είμαστε όλοι στο φάσμα»: Η αλήθεια πίσω από μια παρεξηγημένη φράση
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Από το «Εδώ Πολυτεχνείο» στο «Εδώ Πειθαρχικό»: Πώς δοκιμάζεται σήμερα η ιστορική κληρονομιά του ΕΜΠ
Το Πολυτεχνείο ως καθρέφτης: τι κερδήθηκε τότε, τι κινδυνεύει τώρα
Από το «Εδώ Πολυτεχνείο» στο «Εδώ Πειθαρχικό»: Πώς δοκιμάζεται σήμερα η ιστορική κληρονομιά του ΕΜΠ
aytismos_1.jpg
«Εσύ ήσουν ο πιο ξεχωριστός μου μαθητής, γιατί με έκανες να γίνω δασκάλα»
Ένα παιδί κλειστό, παραμελημένο, σχεδόν αόρατο στους άλλους· μια εκπαιδευτικός κουρασμένη, εγκλωβισμένη στις πρώτες της εντυπώσεις.
«Εσύ ήσουν ο πιο ξεχωριστός μου μαθητής, γιατί με έκανες να γίνω δασκάλα»