γριπ
Πρόκειται για έναν ιό που είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα εδώ και περίπου 20 χρόνια και δεν έχει παρουσιάσει νέες, επικίνδυνες μεταλλάξεις

Ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) που έχει φτάσει και στην Ελλάδα, προκαλεί ανησυχία, αλλά οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Πρόκειται για έναν ιό που είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα εδώ και περίπου 20 χρόνια και δεν έχει παρουσιάσει νέες, επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο «Johns Hopkins», ανέφερε σε συνέντευξή του στο MEGA ότι ο μεταπνευμονοϊός δεν αποτελεί νέο κίνδυνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν κοινά συμπτώματα ενός κρυολογήματος: βήχα, καταρροή και πονόλαιμο, χωρίς πυρετό. Αν και μπορεί να είναι άβολο και ενοχλητικό, δεν είναι επικίνδυνος για τη ζωή των ασθενών. Για τα παιδιά, ωστόσο, ο ιός μπορεί να είναι λίγο πιο επικίνδυνος καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα πνευμόνια τους.

Ο καθηγητής Γαλιατσάτος εξήγησε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες ή εμβόλια για τον HMPV, καθώς τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν χωρίς ιατρική παρέμβαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τα συμπτώματα και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, επίσης, επεσήμανε ότι ο μεταπνευμονοϊός δεν πρέπει να προκαλεί υπερβολικό φόβο, καθώς είναι ένας ιός που κυκλοφορεί ανάμεσα μας τουλάχιστον 60 χρόνια και τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη εκτεθεί σε αυτόν. Αντίθετα, η γρίπη αποτελεί μεγαλύτερη απειλή αυτή την περίοδο, καθώς προκαλεί περισσότερα κρούσματα και σοβαρότερα συμπτώματα. Ο ίδιος τόνισε ότι το εμβόλιο για τη γρίπη προστατεύει από τον ιό της γρίπης, αλλά δεν καλύπτει τον μεταπνευμονοϊό, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο προς το παρόν.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών, όπως και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Ωστόσο, ο καθηγητής Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προκληθεί επιδημική έξαρση του μεταπνευμονοϊού που να οδηγήσει σε υπερφόρτωση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ο μεταπνευμονοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, η κατάσταση μπορεί να διαχειριστεί χωρίς να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κάμερες σε ξενοδοχεία
Ξενοδοχεία: Κύκλωμα με κρυφές κάμερες πουλάει τις ιδιωτικές στιγμές χιλιάδων τουριστών
«Κάναμε σεξ και μετά ανακαλύψαμε ότι μας είχαν παρακολουθήσει χιλιάδες» - Σκάνδαλο με κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία
Ξενοδοχεία: Κύκλωμα με κρυφές κάμερες πουλάει τις ιδιωτικές στιγμές χιλιάδων τουριστών
Νίκος Φωτόπουλος, Γιάννης Παναγόπουλος
ΓΣΕΕ: «Πυρά» Φωτόπουλου κατά Παναγόπουλου – «Λειτουργούσαν υπέρ της εργοδοσίας»
Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος «αδειάζει» την πλειοψηφία και κάνει λόγο για «σχέσεις συνδιαλλαγής» και «συνδικαλιστική γραφειοκρατία»
ΓΣΕΕ: «Πυρά» Φωτόπουλου κατά Παναγόπουλου – «Λειτουργούσαν υπέρ της εργοδοσίας»
ΠΑΣΑΝ, Παπαδομαρκάκης
Υπουργείο Παιδείας σε ΠΑΣΑΝ: «Δεν καταργείται η Παράλληλη Στήριξη»
Τι ειπώθηκε για προσλήψεις, Παράλληλη Στήριξη και πίνακες αναπληρωτών - Αλλαγές στο καθηκοντολόγιο της Ειδικής Αγωγής
Υπουργείο Παιδείας σε ΠΑΣΑΝ: «Δεν καταργείται η Παράλληλη Στήριξη»