άρωμα
Συνδέονται με προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, καρδιοπάθειες και ακόμη και μείωση της νευροανάπτυξης

Τα τελευταία χρόνια, οι ανησυχίες γύρω από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε αρώματα, βερνίκια νυχιών και προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Ερευνητές και γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των χημικών ουσιών στην υγεία, καθώς συνδέονται με προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, καρδιοπάθειες και ακόμη και μείωση της νευροανάπτυξης.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η υψηλή έκθεση σε φθαλικές ενώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερκινητικότητας στους εφήβους, ενώ μια άλλη μελέτη συνδέει την αυξημένη έκθεση με μειωμένες επιδόσεις στα μαθήματα.

Οι φθαλικές ενώσεις, μαζί με άλλες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα όπως σαπούνια, σαμπουάν και απορρυπαντικά και ενδέχεται να επηρεάζουν την υγεία μας με σοβαρό τρόπο.

Οι ειδικοί συνιστούν να μειώσουμε την έκθεσή μας σε αυτές τις ουσίες, ειδικά για τους γονείς με μικρά παιδιά, προτιμώντας προϊόντα χωρίς φθαλικούς εστέρες και άλλα επικίνδυνα χημικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Χανιά: Καθηγητής δέχθηκε άγρια επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σχολείο
Ποιος προστατεύει στην πράξη τον εκπαιδευτικό όταν το σχολείο μετατρέπεται σε χώρο κινδύνου;
Χανιά: Καθηγητής δέχθηκε άγρια επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σχολείο
ΤΣΙΑΚΟΥΜΗΣ
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Παναγιώτης Τσιακούμης, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Παναγιώτης Τσιακούμης, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων
tiropita
Τυρόπιτα-εξπρές στην τοστιέρα: Σπιτική συνταγή έτοιμη σε 15 λεπτά
Όταν ο χρόνος πιέζει αλλά η ανάγκη για ένα σπιτικό και θρεπτικό σνακ παραμένει, η τυρόπιτα στην τοστιέρα αποτελεί μια εξαιρετικά πρακτική επιλογή.
Τυρόπιτα-εξπρές στην τοστιέρα: Σπιτική συνταγή έτοιμη σε 15 λεπτά