Γεύμα
H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού μετά τις 5 μ.μ. μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη

Η ώρα που επιλέγουμε να φάμε μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία μας, πέρα από την ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Oberta de Catalunya και το πανεπιστήμιο Columbia, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού μετά τις 5 μ.μ. μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη.

Η Δρ. Νταϊάνα Ντίαζ Ριτσόλο, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξηγεί ότι ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος μειώνει την ικανότητα μεταβολισμού της γλυκόζης τη νύχτα, εξαιτίας της μείωσης της έκκρισης ινσουλίνης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 26 άτομα ηλικίας 50-75 ετών που είχαν υπέρβαρο ή διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που έτρωγε νωρίς και μία που έτρωγε αργά, με τους δύο να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα θερμίδων και τροφίμων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν φαγητό αργά το απόγευμα είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι και το πόσο.

Η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού φαίνεται επίσης να σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς οι τροφές που καταναλώνονται αργά είναι συχνά πιο επεξεργασμένες και θερμιδικές.

Επίσης, η κατανάλωση τροφής αργά τη νύχτα επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, όπως η λεπτίνη, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της πείνας και επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ικανότητα του σώματος να καίει λίπος.

Η νέα έρευνα καταδεικνύει την ανάγκη να επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο χρόνο των γευμάτων μας, καθώς η ώρα που καταναλώνουμε τροφή μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την καρδιομεταβολική μας υγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ορειβάτισα Βαρδούσια Όρη
Βαρδούσια: «Έκανε πάνω από 7 χρόνια ορειβασία – δεν μας έλεγε πού πήγαινε», λέει ο πατέρας της
Η 31χρονη και τρεις φίλοι της εντοπίστηκαν νεκροί σε χαράδρα στα Βαρδούσια Όρη, μετά από ανάβαση την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι συνθήκες στο βουνό...
Βαρδούσια: «Έκανε πάνω από 7 χρόνια ορειβασία – δεν μας έλεγε πού πήγαινε», λέει ο πατέρας της
foto_education_notebook_phone_alfavita.jpg
Μετατροπή σχολείων σε Ωνάσεια στον Πύργο: «Πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως-Με άκρα μυστικότητα η απόφαση»
Έντονες αντιδράσεις για τη μετατροπή των σχολείων του Πύργου σε Δημόσια Ωνάσεια – Αιφνιδιασμός και διαφωνίες
Μετατροπή σχολείων σε Ωνάσεια στον Πύργο: «Πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως-Με άκρα μυστικότητα η απόφαση»
Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας
Λέκκας: «Οι πλημμύρες στην Αττική δεν οφείλονται μόνο στη βροχή» (Video)
Λέκκας: Οι πλημμύρες στην Αττική δεν οφείλονται μόνο στη βροχή – Αστικοποίηση, καμένα βουνά και στενά ρέματα το πρόβλημα
Λέκκας: «Οι πλημμύρες στην Αττική δεν οφείλονται μόνο στη βροχή» (Video)