Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Από πού προέρχεται η φράση

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή.

 Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

Πολλές φορές ακούμε τη φράση «θα γίνουμε από δύο χωριά». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε για να προειδοποιήσουμε κάποιον ότι εάν συνεχίσει έτσι, θα γίνουμε εχθροί.

Από τα πολύ παλιά χρόνια, οι Έλληνες είχαμε τον διχασμό, την αλληλοσύγκρουση, που προκάλεσαν περισσότερες καταστροφές στην χώρα απ’ ό,τι οι εθνικοί εχθροί μας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη Τάκη Νατσούλη, 

Οι Ιταλοί έλεγαν για μας: «Δύο Έλληνες, τρεις γνώμες»

Αυτή η κατάσταση βασίλευε, ιδίως άλλοτε, και μεταξύ γειτονικών χωριών. Αφορμή να τσακωθούν δύο χωριά ήταν, τα όρια δήμων ή κοινοτήτων, τα εδάφη βοσκής, η χάραξη καινούργιου δρόμου κ.λπ. Έτσι έμεινε και η φράση «θα γίνουμε από δύο χωριά», δηλαδή θα γίνουμε εχθροί σαν να είμαστε από δύο διαφορετικά χωριά.

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

Πηγή: FOXreport.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ρατσιστική επίθεση σε τραμ
«Μου έριξαν ποτά και με χτύπησαν σε κολώνα» – Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση σε τουρίστρια στο τραμ
Επίθεση σε τραμ: Νεαρή καταγγέλλει ότι δέχθηκε χτυπήματα και εξευτελισμό
«Μου έριξαν ποτά και με χτύπησαν σε κολώνα» – Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση σε τουρίστρια στο τραμ
Γιώργος Φλωρίδης
Φλωρίδης σε Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει μια κωμωδία με τον Κωνσταντίνου που ανεβαίνει σε παγκάκι - Του μοιάζετε»

Σε υψηλούς τόνους και υπό διαρκείς διακοπές διεξήχθη η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου...

Φλωρίδης σε Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει μια κωμωδία με τον Κωνσταντίνου που ανεβαίνει σε παγκάκι - Του μοιάζετε»
social_media.jpg
Meta, TikTok και Google στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για διαδικτυακές απάτες
Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν εκατοντάδες παραπλανητικές διαφημίσεις και ζητούν αυστηρές κυρώσεις κατά των ψηφιακών κολοσσών
Meta, TikTok και Google στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για διαδικτυακές απάτες