Περπάτημα - Σκάλα
Πώς μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση λίγα λεπτά έντονης κίνησης περισσότερα την ημέρα

Αν θέλετε να βελτιώσετε την πίεσή σας, αντικαταστήστε λίγα λεπτά καθιστικής ζωής την ημέρα με μια μικρή άσκηση, όπως το να ανεβαίνετε μια σκάλα με τα πόδια. Η διαφορά στην αρτηριακή πίεση μπορεί να σας εκπλήξει, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως έστω και 5 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας μπορεί να την βελτιώσουν αισθητά. Αν όμως φτάσετε στα 10-15 λεπτά, το όφελος θα είναι κλινικά σημαντικό. Αντιθέτως, το να στέκεστε απλώς όρθιοι ή να περπατάτε με αργό βήμα δεν ωφελεί ιδιαιτέρως την πίεσή σας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Circulation. Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ ανέλυσαν στοιχεία από 14.761 εθελοντές, μέσης ηλικίας 54 ετών.

Οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε 24ωρη καταγραφή της φυσικής δραστηριότητάς τους που έδειξε ότι ο χρόνος τους μοιραζόταν σε έξι ομάδες. Η διάρκεια κάθε ομάδας ήταν η εξής, κατά μέσον όρο:

  1. Ύπνος: 7,1 ώρες το 24ωρο
  2. Καθιστική ζωή (π.χ. εργασία σε γραφείο, τηλεόραση): 10,7 ώρες
  3. Αργό βάδισμα (λιγότερα από 100 βήματα το λεπτό): 1,6 ώρες
  4. Γρήγορο βάδισμα (πάνω από 100 βήματα το λεπτό): 1,1 ώρες
  5. Ορθοστασία: 3,2 ώρες
  6. Άσκηση (π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία): 16 λεπτά

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τον αντίκτυπο που θα είχε στην πίεση η αντικατάσταση της ακινησίας με 5, 10 ή 20 λεπτά άσκησης.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, κάθε μείωση της καθιστικής ζωής ή της απλής ορθοστασίας με 5 λεπτά κοπιώδους δραστηριότητας μείωνε κατά 0,68 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) την συστολική πίεση. Μείωνε επίσης κατά 0,54 mmHg την διαστολική.

Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση. Αντιστοιχεί στην πίεση όταν πάλλεται η καρδιά. Η διαστολική είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση. Αντιστοιχεί στην πίεση όταν αναπαύεται η καρδιά μεταξύ δύο παλμών.

Η μείωση κατά 0,68 και 0,54 mmHg δεν μοιάζει να είναι σημαντική. Ωστόσο ακόμα και 2 mmHg να μειωθεί η συστολική πίεση και 1 mmHg η διαστολική, ελαττώνεται κατά 10% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αρκεί να αντικατασταθούν 10-15 λεπτά ακινησίας με έντονη δραστηριότητα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «δεν χρειάζεται να είναι παρατεταμένη η άσκηση για να υπάρξει όφελος στην πίεση. Αν όμως κάποιος έχει υπέρταση, πρέπει να καταβάλλει λίγο περισσότερη προσπάθεια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Jo Blodgett, από το UCL.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο: Τα νέα μαθήματα του 2025-2026

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews
Σοφία Ζαχαράκη: Tέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου η έγκριση για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Νέες επενδύσεις 140 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση στις φοιτητικές εστίες και συμπράξεις στα κοινά μεταπτυχιακά προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία...
Σοφία Ζαχαράκη: Tέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου η έγκριση για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
yppeth ypourgeio paideias
Αρχίζει η υποβολή Εκθέσεων Εξωτερικής Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου Σχολικών Μονάδων
Μέχρι τις 30 Ιουλίου 2025 οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης υποβάλλουν τη συνολική Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης για τις σχολικές μονάδες ευθύνης τους
Αρχίζει η υποβολή Εκθέσεων Εξωτερικής Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου Σχολικών Μονάδων
Πανεπιστήμιο Yale
YALE, Harvard, Σορβόννη, Columbia, Imperial στην Ελλάδα: Τα 74 κοινά μεταπτυχιακά με ΑΕΙ
Πανεπιστήμια Αριστείας: 74 νέα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων ενεκρίθησαν από την ΕΘΑΑΕ
YALE, Harvard, Σορβόννη, Columbia, Imperial στην Ελλάδα: Τα 74 κοινά μεταπτυχιακά με ΑΕΙ