Εγκεφαλικό: Ποιες ενέργειες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου
Έως και το 80% των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πάνω από 600.000 άνθρωποι παθαίνουν για πρώτη φορά εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά είναι σήμερα η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε σχεδόν 160.000 θανάτους ετησίως. Ωστόσο, έως και το 80% των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί.

Οι βασικές συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την πρόληψη των εγκεφαλικών, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Stroke» της Ένωσης, περιλαμβάνουν τακτικές εξετάσεις υγείας, εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου, παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και λήψη φαρμάκων, όπου απαιτείται. Για πρώτη φορά η Ένωση υπογραμμίζει, επίσης, τον αντίκτυπο κοινωνικών παραγόντων στην υγεία, ενώ δίνει έμφαση και στους κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες.

Στις οδηγίες της, που αντικαθιστούν την έκδοση του 2014, η Ένωση προτρέπει τους επαγγελματίες υγείας να ελέγχουν τους ανθρώπους για παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αυξημένης χοληστερόλης, του υψηλού σακχάρου στο αίμα και της παχυσαρκίας.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και της γνώσης σχετικά με τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση, ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

Νέο στοιχείο των κατευθυντηρίων οδηγιών είναι η έμφαση στους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και τον αντίκτυπο που έχουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόκειται για μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η οικονομική σταθερότητα, η πρόσβαση στην περίθαλψη, οι διακρίσεις, η έλλειψη δυνατότητας περιπάτου, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων και οι λιγότεροι πόροι υγείας, που συμβάλλουν στην ανισότητα της περίθαλψης και επηρεάζουν τη συνολική υγεία.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης ορισμένες νέες συστάσεις ειδικά για τις γυναίκες. Όπως σημειώνεται, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ελέγχουν για καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντισυλληπτικών από το στόμα, της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης, της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας και της πρόωρης εμμηνόπαυσης. Οι διεμφυλικές γυναίκες που λαμβάνουν οιστρογόνα μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ελιον
Λούτσα: Βαρύ πένθος για τον 15χρονο μαθητή – Συγκινητικό το «αντίο» από τους συμμαθητές του
Τα νεότερα για τους τραυματίες ανηλίκους και η έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος
Λούτσα: Βαρύ πένθος για τον 15χρονο μαθητή – Συγκινητικό το «αντίο» από τους συμμαθητές του
απάτη
«Το πακέτο σας δεν παραδόθηκε»: Η νέα παγίδα με SMS που αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς
Πώς λειτουργεί η πιο διαδεδομένη ψηφιακή απάτη στην Ελλάδα και τι πρέπει να προσέξετε
«Το πακέτο σας δεν παραδόθηκε»: Η νέα παγίδα με SMS που αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς
ζαχαρακη
Σοφία Ζαχαράκη: «Μέσα από τον ουσιαστικό, ανοιχτό και τεκμηριωμένο διάλογο θα βρούμε μαζί ένα πιο δίκαιο σύστημα, όπου η μάθηση θα αποτιμάται ως διαδρομή»
«Το απολυτήριο είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας. Αν θέλουμε ένα απολυτήριο με πραγματική αξία, οφείλουμε να δούμε με ευθύνη όλη την...
Σοφία Ζαχαράκη: «Μέσα από τον ουσιαστικό, ανοιχτό και τεκμηριωμένο διάλογο θα βρούμε μαζί ένα πιο δίκαιο σύστημα, όπου η μάθηση θα αποτιμάται ως διαδρομή»