galaksias
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο GJ 9827 d είναι περίπου το διπλάσιο από τη Γη έχει μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα από ότι έχουν οι συναντήσει οι αστρονόμοι μέχρι ώρα και πιο συγκεκριμένα μια ατμόσφαιρα γεμάτη ζεστό ατμό

Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος έχουν οδηγήσει σε μια επανάσταση στον τομέα της ανακάλυψης εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση με νέες παρατηρήσεις.

Παράλληλα οι ανακαλύψεις αυτές κατέρριψαν την άποψη που υπήρχε για δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα ότι οι τύποι πλανητών στο Σύμπαν είναι σε γενικές γραμμές όσοι τύποι πλανητών υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως αποδείχτηκε ότι η ποικιλομορφία των πλανητών στο Σύμπαν είναι και πολύ μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσον αφορά τα πραγματικά εξωτικά ή απόκοσμα χαρακτηριστικά που διαθέτουν πολλοί εξωπλανήτες.

Ο πλανήτης που έχει την κωδική ονομασία GJ 9827 d βρίσκεται σε απόσταση περίπου 97 έτη φωτός και εντοπίστηκε το 2017 αλλά με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα των παρατηρήσεων που έκανε στον εξωπλανήτη το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουμε συναντήσει σε κάποιον άλλο εισάγοντας έτσι έναν ακόμη άγνωστο τύπο πλανητών στο Σύμπαν.

Ο GJ 9827 d είναι περίπου το διπλάσιο από τη Γη έχει μια πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα από ότι έχουν οι συναντήσει οι αστρονόμοι μέχρι ώρα και πιο συγκεκριμένα μια ατμόσφαιρα γεμάτη ζεστό ατμό.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο. Για να είμαστε σαφείς, αυτός ο πλανήτης δεν είναι φιλόξενος τουλάχιστον για τις μορφές ζωής που γνωρίζουμε στη Γη. Ο πλανήτης φαίνεται να αποτελείται κυρίως από ζεστό υδρατμό» αναφέρει ο Έσχαν Ραούλ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία αναφέρει τον GJ 9827 d  ως έναν «κόσμο του ατμού»».

«Τώρα επιτέλους αρχίζουμε να αποκτούμε εικόνα και γνώσεις για τέτοιους μυστηριώδεις κόσμους με μεγέθη μεταξύ Γης και Ποσειδώνα που στο ηλιακό μας σύστημα δεν υπάρχουν. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ανίχνευση ατμοσφαιρών σε κατοικήσιμους εξωπλανήτες τα επόμενα χρόνια» λέει ο Ράιαν ΜακΝτόναλντ επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας τρεις καθηγητές του ΑΠΘ: Για «ανυπόστατες κατηγορίες» περί προπηλακισμού Αντιπρύτανη κάνει λόγο ο ΕΣΔΕΠ
Μετωπική σύγκρουση στο ΑΠΘ: Ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει συνδικαλιστικές διώξεις κατά του προεδρείου του και θεσμική εκτροπή στο campus
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας τρεις καθηγητές του ΑΠΘ: Για «ανυπόστατες κατηγορίες» περί προπηλακισμού Αντιπρύτανη κάνει λόγο ο ΕΣΔΕΠ
τεχνη
Τζένσεν Χουάνγκ για την εργασιακή ανασφάλεια: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκαιρία και όχι απειλή
Τζένσεν Χουάνγκ στους νέους επαγγελματίες: Η τεχνητή νοημοσύνη ως καταλύτης δημιουργίας και όχι ως αιτία ανεργίας
Τζένσεν Χουάνγκ για την εργασιακή ανασφάλεια: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκαιρία και όχι απειλή
εβε
Εφιάλτης στο Έβερεστ: Η στιγμή που γιγαντιαία χιονοστιβάδα ισοπεδώνει κατασκήνωση βάσης
Ορειβάτες καταγράφουν τη μάχη τους με τα στοιχεία της φύσης στην οροφή του κόσμου
Εφιάλτης στο Έβερεστ: Η στιγμή που γιγαντιαία χιονοστιβάδα ισοπεδώνει κατασκήνωση βάσης
Δημαρχείο
Μπαράζ προσλήψεων στους Δήμους: 1.101 θέσεις εργασίας για την κάλυψη εποχικών και κατεπειγουσών αναγκών
Εποχική ενίσχυση για Δήμους και Περιφέρειες: Πού ζητείται προσωπικό για καθαριότητα, πυρασφάλεια και προσχολική αγωγή
Μπαράζ προσλήψεων στους Δήμους: 1.101 θέσεις εργασίας για την κάλυψη εποχικών και κατεπειγουσών αναγκών