Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν ολοκαίνουργιο τύπο σοκολάτας από «ζελέ φρούτων κακάο». Αυτή η καινοτόμος δημιουργία χρησιμοποιεί περισσότερα μέρη του καρπού του κακάο, ενισχύοντας τόσο τα οφέλη για την υγεία όσο και τη βιωσιμότητα της παραγωγής του.
Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή σοκολάτα, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως κόκκους κακάο με μικρή ποσότητα πολτού, αυτή η νέα ποικιλία ενσωματώνει ένα σημαντικό μέρος του καρπού του κακάο που συνήθως απορρίπτεται.
Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη σοκολάτα, που αναπτύχθηκε στο διάσημο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης από τον επιστήμονα Kim Mishra και την ομάδα του περιλαμβάνει τον πολτό φρούτων κακάο, τον χυμό και τον φλοιό ή το ενδοκάρπιο.
Η διαδικασία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των εταιρειών βιώσιμων τροφίμων.
Λένε ότι η παραδοσιακή παραγωγή σοκολάτας, χρησιμοποιώντας μόνο τους κόκκους, συνεπάγεται ότι αφήνουμε το υπόλοιπο καρπό του κακάο, με μέγεθος κολοκύθας και γεμάτο θρεπτική αξία να σαπίσει στα χωράφια.
Το κλειδί για τη νέα σοκολάτα βρίσκεται στον πολύ γλυκό χυμό της, ο οποίος έχει γεύση, εξηγεί ο κ. Mishra, «πολύ φρουτώδες, λίγο σαν ανανάς».
Αυτός ο χυμός, που αποτελείται από 14% ζάχαρη, αποστάζεται για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο σιρόπι, σε συνδυασμό με τον πολτό και στη συνέχεια, ανεβάζοντας τη βιωσιμότητα σε νέα επίπεδα, αναμιγνύεται με τον αποξηραμένο φλοιό ή το ενδοκάρπιο, για να σχηματιστεί ένα πολύ γλυκό τζελ κακάο.
Το τζελ, όταν προστίθεται στους κόκκους κακάο για να γίνει σοκολάτα, εξαλείφει την ανάγκη για ζάχαρη.
Ο κ. Mishra θεωρεί την εφεύρεσή του ως την τελευταία σε μια μακρά σειρά καινοτομιών από Ελβετούς παραγωγούς σοκολάτας.
Τον 19ο αιώνα, ο Rudolf Lindt, της διάσημης οικογένειας σοκολάτας Lindt, εφηύρε κατά λάθος το κρίσιμο βήμα του «κοψίματος» της σοκολάτας – κυλώντας τη ζεστή μάζα κακάο για να γίνει λεία και να μειώσει την οξύτητά της – αφήνοντας ένα μίξερ κακάο σε λειτουργία όλη τη νύχτα.
Το αποτέλεσμα το πρωί; Νόστιμα λεία, γλυκιά σοκολάτα.
«Πρέπει να είσαι καινοτόμος για να διατηρήσεις την κατηγορία των προϊόντων σου ή απλά θα φτιάξεις μέτρια σοκολάτα», λέει ο κ. Mishra.
Ο κ. Mishra συνεργάστηκε στο έργο του με την KOA, μια ελβετική start-up που εργάζεται στη βιώσιμη καλλιέργεια κακάο. Ο συνιδρυτής του, Anian Schreiber, πιστεύει ότι η χρήση ολόκληρου του καρπού κακάο θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της βιομηχανίας κακάο, από την ραγδαία αύξηση της τιμής των κόκκων έως την ενδημική φτώχεια μεταξύ των καλλιεργητών κακάο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/10
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη