Ηλεκτρικές συσκευές
Καταναλώνουν ρεύμα ακόμα κι όταν είναι σε κατάσταση αναμονής προσθέτοντας στους λογαριασμούς

Κάποιες ηλεκτρικές συσκευές, όπως ο καταψύκτης, δεν πρέπει ποτέ να απενεργοποιούνται, ενώ άλλες δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται σε κατάσταση αναμονής.

Εάν αφεθούν ενεργοποιημένες στην πρίζα, αυτές οι συσκευές μπορεί να καταλήξουν να απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια, αυξάνοντας έτσι το κόστος ενέργειας.

Ένας ειδικός επισκευής ηλεκτρικών συσκευών στο Domestic & General , έχει ονομάσει πέντε από τις μεγαλύτερες «συσκευές βαμπίρ» που μπορούν να προσθέσουν στους λογαριασμούς ρεύματος εάν είναι ανοιχτές, ακόμα κι αν μένουν αχρησιμοποίητοι ενώ λείπετε σε διακοπές.

Όπως εξήγησε οι συσκευές που χρειάζονται να ζεστάνουν νερό καταναλώνουν πολλή ενέργεια – γι' αυτό τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων και οι βραστήρες έχουν τόσο υψηλή απόδοση στην κατανάλωση ενέργειας. Καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από άλλες σε κατάσταση αναμονής, καθώς πρέπει να είναι έτοιμα να ζεστάνουν νερό αμέσως, κατ' απαίτηση.

Οι «συσκευές βαμπίρ» είναι:

  • Πλυντήριο πιάτων
  • Πλυντήριο ρούχων
  • Φούρνος
  • Βραστήρας
  • Καφετιέρα

Προτείνεται οι συγκεκριμένες συσκευές να αποσυνδέονται από την πρίζα, καθώς όσο παραμένουν συνδεδεμένες σε πρίζα, ακόμα και σε κατάσταση αναμονής, χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ειδικός τα ψυγεία και οι καταψύκτες δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν, προσθέτοντας: «Ενώ οι ψυγειοκαταψύκτες συμβάλλουν περίπου στο 12% στον ενεργειακό λογαριασμό των νοικοκυριών, δεν πρέπει να τα απενεργοποιείτε ή να τα αποσυνδέετε πριν από τις διακοπές, καθώς αυτό θα προκαλέσει ζημιά και δυσοσμία στο ψυγείο το οποίο θα ξεπαγώσει».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Market Pass 2026: Πώς θα πάρετε το επίδομα για σούπερ μάρκετ

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»
Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές – Σφοδρή αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου με Μαρκόπουλο
Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»
ιραν
Τραμπ: «Εξαφανίσαμε κάθε στρατιωτικό στόχο στο νησί Χαργκ» - Επίθεση drone κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
Stealth βομβαρδιστικά Β-2 από τις ΗΠΑ στην «καρδιά» του ιρανικού πετρελαίου - Με αντίποινα απειλεί το Ιράν, πλήγμα drone στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη...
Τραμπ: «Εξαφανίσαμε κάθε στρατιωτικό στόχο στο νησί Χαργκ» - Επίθεση drone κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη
ΦΛΩΡΟΣ
Ανδρέας Φλώρος (Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου) στο alfavita.gr: Η έρευνα δεν μπορεί να παραμένει κλεισμένη στις αίθουσες και τα εργαστήρια ενός πανεπιστημίου
Δήλωση του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, για την «Ημέρα Έρευνας 2026»
Ανδρέας Φλώρος (Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου) στο alfavita.gr: Η έρευνα δεν μπορεί να παραμένει κλεισμένη στις αίθουσες και τα εργαστήρια ενός πανεπιστημίου