Λουκουμάδες
Οι γνωστοί και αγαπημένοι λουκουμάδες παραλίας που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας

Οι γνωστοί και αγαπημένοι λουκουμάδες παραλίας με αφράτη και μαλακή ζύμη, αρωματισμένοι με βανίλια και ξύσμα λεμονιού και βουτηγμένοι στην κρυσταλλική ζάχαρη.

Στη συγκεκριμένη συνταγή πλέκονται σε σχήμα πλεξούδων και μας γυρνάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια.

Υλικά για τη Συνταγή

275 ml γάλα, χλιαρό

20 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

20 γραμμάρια νωπή μαγιά

2 κρόκους αυγών

50 ml σπορέλαιο

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 τσιμπιά αλάτι

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα ή κρυσταλλική

Εκτέλεση

1.Σε ένα μπολ βάλτε το χλιαρό γάλα, την κρυσταλλική ζάχαρη και τη νωπή μαγιά (τρίψτε την με τα χέρια σας) και ανακατέψτε καλά για λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε το μίγμα στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.

2. Έπειτα προσθέστε στο μπολ τους κρόκους των αυγών, το σπορέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε τα όλα καλά με έναν αυγοδάρτη. Συνεχίστε, βάζοντας το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.

3. Ζυμώστε το μίγμα με τα χέρια σας για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη που θα κολλάει λίγο. Αλείψτε τα χέρια σας με λάδι και σχηματίστε μια μπάλα, βάλτε την στο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 60 λεπτά περίπου.

4. Όταν είναι έτοιμη, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας και με έναν πλάστη ανοίξτε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα, πάχους 1 εκατοστού ή όσο 1 δάκτυλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τη ζύμη σε μακριές λωρίδες, πλάτους 3 εκατοστών.

5. Ρολάρετε με τα χέρια σας την κάθε λωρίδα, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα κορδόνι και πλέξτε το όπως τα κουλουράκια, ώστε το αποτέλεσμα να θυμίζει στριφτή πλεξούδα. Συνεχίστε το ίδιο και με τις υπόλοιπες λωρίδες.

6. Σκεπάστε τους στριφτούς λουκουμάδες με μια πλαστική μεμβράνη πάνω στον πάγκο σας και αφήστε να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

7. Ζεστάνετε άφθονο σπορέλαιο σε ένα σκεύος, χωρίς να κάψει όμως και τηγανίστε τις πλεξούδες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Βάλτε τις σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και πασπαλίστε με κρυσταλλική ζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστές.  

Πηγή: topontiki.gr/Βάσω Κατσανικάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καλλυντικά
Επικίνδυνα για την υγεία τα καλλυντικά dupes - Ένα «trend» με συνέπειες πίσω από τις δελεαστικές τιμές
Αν και φαντάζουν ακίνδυνα, ειδικοί του χώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, ιδίως των νεαρών
Επικίνδυνα για την υγεία τα καλλυντικά dupes - Ένα «trend» με συνέπειες πίσω από τις δελεαστικές τιμές
Κυριάκος Μητσοτάκης
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εκκαθάριση των καταλόγων των δημοσίων Πανεπιστημίων από ανενεργούς φοιτητές
Ποιοι φοιτητές διαγράφονται και ποιοι παραμένουν;
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εκκαθάριση των καταλόγων των δημοσίων Πανεπιστημίων από ανενεργούς φοιτητές
ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: 92 μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025 έως την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025
ΑΣΕΠ: 92 μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών