Χειλιανό μπράτσο
Το τσιγγάνικο μπράτσο ή μπράτσο της βασίλισσας, είναι ένα απλό ρολό κέικ, που συνδυάζει το απαλό παντεσπάνι με την κρεμώδη γέμιση καραμέλας γάλακτος και έχει σαν αποτέλεσμα μια εθιστική απόλαυση

Το γλυκό αυτό που είναι εξαιρετικά αγαπητό σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πωλείται σε όλα τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία και καταναλώνεται μαζί με το απογευματινό τσάι, ως παραδοσιακό επιδόρπιο.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το παντεσπάνι

5 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου, χωριστά οι κρόκοι από τα σπράδια

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

100 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας λιγότερες από 1 φλιτζάνι) αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

1 κονσέρβα καραμελωμένο ζαχαρούχο

Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα και τη διακόσμηση

Εκτέλεση

1.Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ένα ρηχό ταψί φούρνου 33 Χ 45 εκατοστά. Ψεκάστε ελαφρά με σπρέι άοσμου λαδιού ή βουτυρώστε το με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής με λίγο λιωμένο βούτυρο.

2.Βάλτε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε τα καλά με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρίσουν. Ρίξτε το αλάτι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να σχηματίσουν σφικτές κορυφές που να στέκονται. Αφήστε το μίγμα στην άκρη.

3.Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.

4.Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, προσθέστε το στο μίγμα των κρόκων και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα.

5.Διπλώστε με τη σπάτουλα απαλά και τα χτυπημένα ασπράδια, όχι όλα μεμιάς αλλά προσθέτοντας το ¼ της ποσότητας και διπλώνοντας να ενσωματωθεί, προτού ρίξετε το υπόλοιπο.

6.Απλώστε τη ζύμη πάνω στο προετοιμασμένο ταψί ομοιόμορφα και ψήστε για 9-12 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Μην το παρακάνετε με το ψήσιμο, γιατί θα στεγνώσει. Αφαιρέστε το παντεσπάνι από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά.

7.Ξεκολλήστε τις άκρες του παντεσπανιού που μπορεί να έχουν κολλήσει στο ταψί, πασπαλίστε όλη την επιφάνεια με αχνοζάχαρη και καλύψτε το με μια καθαρή πετσέτα. Αναποδογυρίστε το απαλά και προσεκτικά πάνω σε άλλο ταψί ή σχάρα και ξεκολλήστε τη λαδόκολλα. Ρολάρετε με τη βοήθεια της πετσέτας το παντεσπάνι από τη στενή μεριά και αφήστε το να κρυώσει καλά για 1-2 ώρες.

8.Μόλις κρυώσει καλά, ξετυλίξτε το, απλώστε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και τυλίξτε το και πάλι προσεκτικά σε ρολό. Σερβίρετέ το σε πιατέλα, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και απολαύστε!!!

Πηγή: topontiki.gr/Βάσω Κατσανικάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sinavlia
10 εμβληματικά Ελληνικά Ροκ συγκροτήματα που άφησαν ιστορία
Αν και η ροκ μουσική δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, κατάφερε να ανθίσει μέσα από καλλιτέχνες και μπάντες που την προσάρμοσαν στις ελληνικές...
10 εμβληματικά Ελληνικά Ροκ συγκροτήματα που άφησαν ιστορία
hlikia
Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για τα στάδια της γήρανσης
Mια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έρχεται να ρίξει φως στην ηλικία όπου αρχίζει η βιολογική φθορά του ανθρώπινου οργανισμού, δίνοντας...
Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για τα στάδια της γήρανσης
τροχαιο ΛΑΜΙΑ
Τραγωδία στη Λαμία: Νεκρός ο Αντιδήμαρχος – Βαριά τραυματισμένη η σύζυγός του σε σφοδρό τροχαίο
Ανάμεσα στα μέλη της Τροχαίας που έσπευσαν στο σημείο ήταν και ο αδερφός του εκλιπόντος, που εργαζόταν εκείνη την ώρα ως Αξιωματικός Υπηρεσίας – ένας...
Τραγωδία στη Λαμία: Νεκρός ο Αντιδήμαρχος – Βαριά τραυματισμένη η σύζυγός του σε σφοδρό τροχαίο