Thumbnail
Συντάξεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πλασματικά έτη

Όσοι επιθυμούν την αναγνώριση 7 πλασματικών ετών, καλό είναι να βιαστούν. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη πότε θα φέρει τη νέα ρύθμιση για την αναγνώριση των πλασματικών ετών, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των συντάξεων και της απασχόλησης και αυτό αναμένεται να γίνει μετά το φθινόπωρο. Όμως, με τα μέχρι στιγμής σενάρια, τα 7 πλασματικά χρόνια θα μειωθούν σε 5, επομένως, οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Οι σπουδές, η στρατιωτική θητεία, η διάρκεια ανατροφής τέκνων είναι από τις πιο συνηθισμένες διαδικασίες για την αναγνώριση των πλασματικών ετών σύνταξης.

Με ποιον τρόπο εξαγοράζονται ένσημα

Για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, ο ασφαλισμένος, για κάθε μήνα αναγνώρισης, καταβάλλει εισφορά ως εξής:

  • Οι μισθωτοί καταβάλλουν εισφορά ίση με το γινόμενο του ασφαλίστρου (ασφαλισμένου και εργοδότη) κύριας σύνταξης που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης εξαγοράς. Εάν κατά τον προηγούμενο της υποβολής της αίτησης μήνα απασχόλησης δεν προκύπτει πλήρης ασφάλιση, τότε η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί των αποδοχών του μήνα αυτού που αντιστοιχούν σε πλήρη ασφάλιση.
  • Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ), για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα ασφάλισης καταβάλλουν την εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, με ελάχιστη την εισφορά που αντιστοιχεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία. Τα παραπάνω αφορούν αναγνωριζόμενους χρόνους ασφάλισης για τους οποίους προβλέπεται καταβολή εισφοράς αναγνώρισης.

Πότε παρέχεται έκπτωση για την εξαγορά ενσήμων

Το συνολικό ποσό της εισφοράς εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Σε περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της με τόκο καθυστέρησης. Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ένα τέταρτο του ποσού της σύνταξης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραπτό μαθητή στις Πανελλαδικές
Πανελλαδικές 2025 - Eισαγωγή στα ΑΕΙ: Υποβολή δικαιολογητικών για μαθητές περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Έως 23 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών από τους υποψηφίους που προέρχονται από περιοχές οι...
Πανελλαδικές 2025 - Eισαγωγή στα ΑΕΙ: Υποβολή δικαιολογητικών για μαθητές περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Πλήρωση θέσεων νηπιαγωγού και δασκάλων στο ΣΕΠ Ηρακλείου – Μέχρι πότε είναι ανοικτές οι αιτήσεις
Συγκεκριμένα, προκηρύσσεται μία (1) θέση νηπιαγωγού και δύο (2) θέσεις δασκάλων πλήρους ωραρίου
Υπουργείο Παιδείας: Πλήρωση θέσεων νηπιαγωγού και δασκάλων στο ΣΕΠ Ηρακλείου – Μέχρι πότε είναι ανοικτές οι αιτήσεις
Ανδρέας Λοβέρδος
Ανδρέας Λοβέρδος για αιχμές ΠΑΣΟΚ: «Δεν απαντώ ούτε ανοίγω βεντέτα - Μου απευθύνονται με ταραχή»
«Έτσι συμφωνήσαμε με τον Μητσοτάκη» – Αποκαλύψεις Λοβέρδου για το «deal» και την ένταξή του στη ΝΔ
Ανδρέας Λοβέρδος για αιχμές ΠΑΣΟΚ: «Δεν απαντώ ούτε ανοίγω βεντέτα - Μου απευθύνονται με ταραχή»