παιδια
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Έφηβοι και νέοι με χαμηλή γνωστική επάρκεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα χαμηλότερα επίπεδα πνευματικής ικανότητας στην εφηβεία σχετίζονται με τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου πριν την ηλικία των 50 ετών, ισχυρίζεται έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health. Η σχέση διατηρήθηκε ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως η συνύπαρξη διαβήτη στο πληθυσμιακό δείγμα σήμερα, και τον περιορισμό της ηλικίας του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου στα 40 έτη.

Δοθέντων των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν αύξηση στον επιπολασμό εγκεφαλικών επεισοδίων στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, όσο και ότι για έναν στους δύο επιζώντες το σύμβαμα θα αφήσει μακροχρόνιες σωματικές και ψυχικές βλάβες, καθίσταται αναγκαία, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αναθεώρηση των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την πρόληψη της αναπηρίας και του θανάτου.

Έρευνα σε 1,7 εκατ. άτομα

Έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλότερα επίπεδα νοητικής ικανότητας στην παιδική και εφηβική ηλικία με υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, αν και τα ευρήματα ήταν ασαφή. Οι ερευνητές θέλησαν να ενισχύσουν τη σχετικά βιβλιογραφία, διερευνώντας τη σχέση πνευματικής επάρκειας και κινδύνου πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό και ευρύ πληθυσμιακό δείγμα 1.741.345 Ισραηλινών 16-20 ετών, 42% εκ των οποίων γυναίκες.

Επρόκειτο για άτομα που αξιολογήθηκαν μεταξύ 1987 και 2012 για μια σειρά μεταβλητές (βάρος, αρτηριακή πίεση, διαβήτης, μορφωτικό επίπεδο, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, νοητική ικανότητα), στο πλαίσιο ελέγχου καταλληλότητάς τους για στρατιωτικής θητείας. Ο γνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει δοκιμές για την ικανότητα κατανόησης και εκτέλεσης λεκτικών οδηγιών, αφηρημένης σκέψης, μαθηματικών ικανοτήτων, συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων.

Το 12% του δείγματος κρίθηκε υψηλής νοητικής ικανότητας, το 70% μέσης και το 18% χαμηλής. Οι συμμετέχοντες με χαμηλή νοητική ικανότητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι από περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, και λιγότερες να έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κυρίως ισχαιμικά

Μεταξύ 2014 και 2018, καταγράφηκαν 908 εγκεφαλικά επεισόδια, 767  ισχαιμικά και 141 αιμορραγικά. Η μέση ηλικία πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν τα 39,5 έτη, ενώ για 45 άτομα το σύμβαμα ήταν θανατηφόρο, εντός 30 ημέρων για το 62%. Μεταξύ αυτών με χαμηλή νοητική ικανότητα, η συχνότητα και των δύο τύπων εγκεφαλικού ήταν υψηλότερη, ιδιαίτερα του ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκλογ
Λήμνος: Εκλογικό θρίλερ με καθυστέρηση 60 ωρών: Αντιπαράθεση για το καταστατικό και τις κάλπες των δασκάλων στη Λήμνο
ΣΕΠΕ Λήμνου: Σκληρή απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου στις καταγγελίες για τις εκλογές
Λήμνος: Εκλογικό θρίλερ με καθυστέρηση 60 ωρών: Αντιπαράθεση για το καταστατικό και τις κάλπες των δασκάλων στη Λήμνο
Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής με σκληρή κριτική στο «σύστημα Μητσοτάκη»
Το ιδεολογικό κείμενο Ανδρουλάκη για την ακρίβεια, το κράτος δικαίου και τις ανισότητες
Νίκος Ανδρουλάκης: Μήνυμα πολιτικής αλλαγής με σκληρή κριτική στο «σύστημα Μητσοτάκη»
Ευρωπαϊκή Ένωση
782 θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο - Μισθός έως 8.651 ευρώ
Ευρωπαϊκό προσκλητήριο για 782 στελέχη πληροφορικής και δεδομένων - Ανοιχτές οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις με αποδοχές που αγγίζουν τα 8.650 ευρώ
782 θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο - Μισθός έως 8.651 ευρώ
επιμορφωση
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Μόνιμο προσωπικό σε ΣΑΕΚ για τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία