Ναυάγιο στην Πύλο: Ως ύποπτοι θα καταθέσουν 10 αξιωματικοί του Λιμενικού
Λιμενικοί κλήθηκαν ως ύποπτοι στην υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου

Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, της 14ης Ιουνίου 2023.

Κλήθηκαν 10 αξιωματικοί

Περίπου 10 αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος -ανάμεσά τους υψηλόβαθμα πρόσωπα και ο κυβερνήτης του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής που παρακολουθούσε το επικίνδυνα υπερπλήρες αλιευτικό «Adriana», προτού αυτό βυθιστεί- έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, που εξετάζει αν ενέργειες ή παραλείψεις του Λιμενικού συνέβαλαν στην τραγωδία. «Έχουν προκύψει "επαρκείς ενδείξεις" για λάθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης», επεσήμανε μία από τις πηγές του Reuters.Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για τα κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών του Λιμενικού και το αν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Άλλες ερωτήσεις θα αφορούν αν το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να παρακολουθεί τη μηχανότρατα στην οποία ήταν οι μετανάστες ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για αποστολή διάσωσης όπως και αν- και γιατί- υπήρχαν ειδικές δυνάμεις σε αυτό.

Τι θα γίνει αν αποφασιστεί ότι ενεπλάκησαν

Αν η έρευνα καταλήξει ότι οι άνδρες του Λιμενικού που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση φέρουν ευθύνη σε οποιαδήποτε φάση, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις που φτάνουν έως την απόλυση από την υπηρεσία. Το Ναυτοδικείο, το μόνο που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες αξιωματικών του Λιμενικού, άνοιξε ξεχωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, υπενθυμίζει το Reuters.

Η αιτία του ναυαγίου ακόμα είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Επιζώντες λένε ότι το Λιμενικό προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους, όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει. Tο Λιμενικό Σώμα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή, καθώς και ότι όσες προσφορές για βοήθεια έγιναν απορρίφθηκαν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

AMFITHEATRO
Η «έκρηξη» των μεταπτυχιακών: Αναζητώντας το νέο ακαδημαϊκό τοπίο της Ελλάδας
Το μεταπτυχιακό δεν είναι πια μόνο «ο επόμενος σταθμός» του προπτυχιακού. Πολύ συχνά είναι επιστροφή.
Η «έκρηξη» των μεταπτυχιακών: Αναζητώντας το νέο ακαδημαϊκό τοπίο της Ελλάδας
καλ
«Κραυγή» πτυχιούχων της ΑΣΚΤ – «Αόρατοι» οι Ιστορικοί Τέχνης για το Υπουργείο Πολιτισμού
«Ο πολιτιστικός τομέας στερείται εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε να βρούμε θέση στον χώρο που εκπαιδευτήκαμε»
«Κραυγή» πτυχιούχων της ΑΣΚΤ – «Αόρατοι» οι Ιστορικοί Τέχνης για το Υπουργείο Πολιτισμού
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Πανελλήνιες 2025: Στατιστική — Όχι ένα, αλλά πέντε επαγγέλματα σε μία σχολή
Πανελλήνιες - Μηχανογραφικό 2025: Η Στατιστική ως «ελβετικός σουγιάς» σπουδών - Δεν υπόσχονται «κοινωνικό κύρος» όπως η Ιατρική ή η Νομική, ούτε...
Πανελλήνιες 2025: Στατιστική — Όχι ένα, αλλά πέντε επαγγέλματα σε μία σχολή