Thumbnail
4 Φανταστικές συνταγές

Όπως μας λέει η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, η πατάτα είναι ένα λαχανικό με κυρίαρχο συστατικό τους υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή του αμύλου, ενώ οι φυτικές της ίνες ανευρίσκονται ως επί το πλείστον στη φλούδα. Αποτελεί καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως είναι η νιασίνη και η βιταμίνη Β6, ενώ είναι καλή πηγή ιχνοστοιχείων, όπως το κάλιο. Από εκεί και πέρα, κάθε επιπλέον συστατικό έχει τα οφέλη του για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα:

Ο κουρκουμάς, λόγω της κουρκουμίνης, της χρωστικής που του δίνει το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα, έχει πολλά οφέλη στην υγεία και πιο συγκεκριμένα αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Το δεντρολίβανο περιέχει πολλά αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά και πλήθος άλλων φυτοχημικών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, της καρδιάς και των ματιών και στη βελτίωση της διάθεσης και των ρευματικών παθήσεων.

Ο πελτές, λόγω της συμπύκνωσής του, περιέχει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, C και τουλάχιστον 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο από τις φρέσκες ντομάτες!

Υλικά

(Βάρος: για 1 κιλό πατάτες)

Με χοντροτριμμένο πιπέρι

  • γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 5 γρ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • ρίγανη, φρέσκια ή ξερή

Με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα

  • γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά

Με μουστάρδα και δεντρολίβανο

  • γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
  • 2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο
  • φρέσκο δεντρολίβανο
  • 8 σκελίδες σκόρδο

Με πελτέ και δυόσμο

  • γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 15 γρ. καλής ποιότητας πελτέ ντομάτας
  • 5 γρ. ξερό δυόσμο, τριμμένο
  • μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου

Διαδικασία

Με χοντροτριμμένο πιπέρι

  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με χοντροτριμμένο πιπέρι Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 5 γρ. χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι και αλάτι και τις ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί.
  3. Τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδί- σουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι ή το πιπέρι, αν χρειάζεται.
  6. Τις αδειάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ρίγανη, φρέσκια ή ξερή.

Με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα

  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με κουρκουμά και καπνιστή πάπρικα και καπνιστή πάπρικα σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα και 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά και τις ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί.
  3. Τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.

Με μουστάρδα και δεντρολίβανο

  • Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με μουστάρδα και δεντρολίβανο σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  • Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 50 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, 2 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και 8 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και ακαθάριστες.
  • Ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί τις πατάτες για να καλυφθούν με τη μουστάρδα, τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  • Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  • Πιέζουμε τις σκελίδες για να βγει η ψημένη, κρεμώδης σάρκα τους και ανακατεύουμε ξανά για να απλωθεί ομοιόμορφα.

Με πελτέ και δυόσμο

  1. Για να ετοιμάσουμε τις «τηγανητές» πατάτες στο ταψί με πελτέ και δυόσμο σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε 1.000 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες όπως για τηγανητές.
  2. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, 15 γρ. καλής ποιότητας πελτέ ντομάτας και 5 γρ. ξερό δυόσμο, τριμμένο.
  3. Ανακατεύουμε καλά μέσα στο ταψί τις πατάτες, τις στρώνουμε σε αυστηρά μονή στρώση και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C, για 20 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε, τις ανακατεύουμε ξανά καλά, για να ξεκολλήσουν όσες έχουν κολλήσει ελαφρά στο ταψί, τις απλώνουμε ξανά σε μονή στρώση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται.
  6. Σκορπίζουμε μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Θέλω να πατήσω ένα κουμπί και να εξαφανίσω τους τουρίστες» – Η αίσθηση της έλλειψης χώρου στην Αθήνα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro
Νέες ρυθμίσεις για εισακτέους στα ΑΕΙ: Τι αλλάζει για το 2025-2026
Σε ισχύ οι συμπληρωματικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό εισακτέων σε ΑΕΙ και ειδικές κατηγορίες υποψηφίων
Νέες ρυθμίσεις για εισακτέους στα ΑΕΙ: Τι αλλάζει για το 2025-2026
άδειο σήμα στον ΚΟΚ
«Άδειο» σήμα, βαρύ πρόστιμο: 150 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για μια συχνή παράβαση στους ελληνικούς δρόμους
Το πιο παρεξηγημένο απαγορευτικό σήμα των ελληνικών δρόμων «κρύβει» αυστηρές κυρώσεις για τους απρόσεκτους οδηγούς – Τι προβλέπει ο ΚΟΚ και γιατί δεν...
«Άδειο» σήμα, βαρύ πρόστιμο: 150 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για μια συχνή παράβαση στους ελληνικούς δρόμους
Ο κομήτης 3I/ATLAS σε μεγέθυνση
Ο κομήτης που εισέβαλε στο ηλιακό μας σύστημα είναι ο αρχαιότερος που έχουμε δει (vid)
Ένας διαστρικός ταξιδιώτης φέρνει μαζί του την αυγή του Σύμπαντος και «ταράζει τα νερά» της παγκόσμιας αστρονομικής κοινότητας
Ο κομήτης που εισέβαλε στο ηλιακό μας σύστημα είναι ο αρχαιότερος που έχουμε δει (vid)