Εγκεφαλικό: Το προειδοποιητικό σημάδι που οι περισσότεροι αγνοούν - Tι λέει νευρολόγος
Το άγνωστο σημάδι του εγκεφαλικού που οι περισσότεροι αγνοούν

Μερικά συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι ακριβώς αυτά που θα περιμένατε, αλλά υπάρχει και ένα σύμπτωμα που είναι εύκολο να αγνοήσετε. Σύμφωνα με το CDC, σχεδόν 800.000 άνθρωποι υφίστανται εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Επιπλέον, το 2021, ένας στους έξι θανάτους που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα οφειλόταν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με άλλα λόγια, τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνά. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, η άμεση λήψη βοήθειας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μόνιμες βλάβες και θάνατο. Ενώ υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί αυτόματα να συσχετίσετε με εγκεφαλικό επεισόδιο (όπως η πάρεση προσώπου και η αδυναμία των χεριών), υπάρχουν και κάποια λιγότερο γνωστά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου συνήθως εμφανίζονται πολύ ξαφνικά και ο χρόνος είναι πολύτιμος όταν το βιώνετε. Οπότε πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένων των απρόσμενων που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσέχουν.

Το άγνωστο σημάδι του εγκεφαλικού που οι περισσότεροι αγνοούν

Ο Dr. Richard Benson, MD, Ph.D., νευρολόγος και διευθυντής του Γραφείου Παγκόσμιας Υγείας και Ανισοτήτων Υγείας του Global Health and Health Disparities, αναφέρει ότι η δυσκολία στην ισορροπία ή το περπάτημα μπορεί να υποδεικνύει εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ενώ περίπου το 70% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να αναγνωριστεί με συμπτώματα όπως πάρεση προσώπου, αδυναμία χεριών και δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει επίσης να προσέχετε άλλα απρόβλεπτα προειδοποιητικά σημάδια, όπως δυσκολία στο περπάτημα ή την ισορροπία».

Υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε. «Άλλα επικίνδυνα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που πρέπει να προσέξετε μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, ξαφνικούς έντονους πονοκεφάλους, υπνηλία και ναυτία ή έμετο», λέει ο Dr. Benson. «Η προσοχή σε αυτά τα πρώιμα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου».

Επίσης, το να γνωρίζετε τον κίνδυνο εμφράγματος μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε ορισμένα σημάδια. Σύμφωνα με τον CDC, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

 • την υψηλή αρτηριακή πίεση,
 • την υψηλή χοληστερόλη,
 • τις καρδιακές παθήσεις,
 • τον διαβήτη,
 • την παχυσαρκία και
 • τη δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Η ηλικία σας πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, καθώς ο κίνδυνος εγκεφαλικού διπλασιάζεται μετά την ηλικία των 55 ετών. Το φύλο είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, αυτό πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

Πώς να αποτρέψετε ένα εγκεφαλικό από το να συμβεί εξαρχής

Όταν πρόκειται για εγκεφαλικά επεισόδια, η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας. Όπως ανέφερε ο Dr. Benson, η γνώση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και των λιγότερο γνωστών, μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου.

Οι συμβουλές του Dr. Benson για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

 • Αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης: «Το να διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το εγκεφαλικό», λέει ο ειδικός.
 • Διαχείριση του διαβήτη: «Ο διαβήτης προκαλεί καταστροφικές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό», εξηγεί ο Dr. Benson.
 • Αντιμετώπιση υψηλής χοληστερόλης: «Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα σας μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, θέτοντας σας σε κίνδυνο για εγκεφαλικό», σημειώνει ο Dr. Benson.
 • Διακοπή του καπνίσματος: «Το κάπνισμα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία ή προκαλώντας στένωση και πάχυνσή τους», λέει ο Dr. Benson, επισημαίνοντας ότι καλό είναι να αποφεύγετε κάθε είδους καπνό πέρα ​​από αυτό.
 • Σωστή διατροφή: «Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας», λέει ο Dr. Benson.
 • Άσκηση σε τακτική βάση: «Η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη», εξηγεί ο Dr. Benson.

Ενώ τα εγκεφαλικά επεισόδια συχνά μπορούν να απειλήσουν τη ζωή, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα αποτρέψετε. Επιπλέον, η γνώση των συμπτωμάτων και η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γοβ
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου  τόνισε ότι σχεδιάζεται να απλοποιηθούν και περισσότερο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η...
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό
nosokomeio
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
Ο Σύλλογος βέβαια αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας και δηλώνει απογοητευμένος «για την επιστράτευση του κοινωνικού...
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ