Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»

τηγανητές πατάτες αποτελούν την αγαπημένη τροφή πολλών, αλλά μία νέα μελέτη τις συνδέει με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών, ιδίως τηγανητών πατατών, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν τηγανητά τρόφιμα. Η σύνδεση είναι πιο έντονη μεταξύ των νεαρών ανδρών και των νεότερων καταναλωτών.

Τα τηγανητά είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα ανοίγουν ένα «παράθυρο» στη σημασία που έχει η μείωσης τη κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων για την ψυχική υγεία, σημειώνεται στην εργασία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό PNAS.

Ωστόσο, οι ειδικοί στη διατροφή υπογράμμισαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, και δεν είναι ακόμα σαφές πώς τα τηγανητά τρόφιμα σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας – άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους θα μπορούσαν απλώς να προτιμούν τα τηγανητά φαγητά.

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν όσοι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, καταγράφηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε άτομα που κατανάλωναν τηγανητά φαγητά, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες συνδέθηκαν με 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας.

Η μελέτη είχε επίσης διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά πάνω από μία μερίδα τηγανητού φαγητού ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες.

«Η ανθρώπινη συνιστώσα αυτής της μελέτης μπορεί να υποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη τηγανητού φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο άγχους – κατάθλιψης», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Ντέιβιντ Κατζ, ειδικός στην ιατρική του τρόπου ζωής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Ωστόσο, η αιτιώδης σχέση θα μπορούσε εξίσου εύκολα να είναι αντίθετη: άνθρωποι με άγχος – κατάθλιψη στρέφονται με αυξανόμενη συχνότητα σε «φαγητά της παρηγοριάς» για κάποια επίφαση ανακούφισης», πρόσθεσε ο Κατζ, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής True Health Initiative, ενός παγκόσμιου συνασπισμού εμπειρογνωμόνων που έχουν αφιερωθεί στην ιατρική του τρόπου ζωής.

«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας», είπε.

Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, στην οποία παραπέμπει και η νέα, τα ανθυγιεινά τρόφιμα και η κακή διατροφή μπορούν να ρίξουν τη διάθεση και να εντείνουν την εξέλιξη μιας κατάστασης ψυχικής υγείας».

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Zhejiang, Yu Zhang, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού για δυσμενείς επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων», αλλά η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές είχαν επισημάνει την πρόσφατη αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους παγκοσμίως, με το 2020 να καταγράφεται άνοδος 27,6% και 25,6% αντίστοιχα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 5% των ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη παγκοσμίως. 

Πηγή: CNN

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες εξετάσεις - Έλληνες Φυσικοί: Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο εξέτασεις
Η Επιτροπή Παιδείας (ΕΠ) της ΕΕΦ, διαφωνώντας με την υπάρχουσα δομή του εξεταστικού δοκιμίου του μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις, συντάσσει...
Πανελλήνιες εξετάσεις - Έλληνες Φυσικοί: Προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο εξέτασεις
pierrakakis
Πιερρακάκης: Τι είναι το πιστοποιητικό αλγοριθμικής σκέψης και για ποιους προορίζεται
Πιστοποιητικό που θα μπορούν οι απόφοιτοι Γυμνασίου να το λάβουν, το οποίο θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους όχι σε επίπεδο χρήσης υπολογιστών, αλλά σε...
Πιερρακάκης: Τι είναι το πιστοποιητικό αλγοριθμικής σκέψης και για ποιους προορίζεται
kinisi_tora_mpotiliarisma
Πιο αυστηρός ο ΚΟΚ: Έρχονται κλήσεις με SMS για να μην σβήνονται και όριο στα 30χλμ
Ριζικές αλλαγές αναμένονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τόσο όσον αφορά στις κλήσεις όσο και σχετικά με τα όρια ταχύτητας
Πιο αυστηρός ο ΚΟΚ: Έρχονται κλήσεις με SMS για να μην σβήνονται και όριο στα 30χλμ