Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»

τηγανητές πατάτες αποτελούν την αγαπημένη τροφή πολλών, αλλά μία νέα μελέτη τις συνδέει με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών, ιδίως τηγανητών πατατών, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν τηγανητά τρόφιμα. Η σύνδεση είναι πιο έντονη μεταξύ των νεαρών ανδρών και των νεότερων καταναλωτών.

Τα τηγανητά είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα ανοίγουν ένα «παράθυρο» στη σημασία που έχει η μείωσης τη κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων για την ψυχική υγεία, σημειώνεται στην εργασία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό PNAS.

Ωστόσο, οι ειδικοί στη διατροφή υπογράμμισαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, και δεν είναι ακόμα σαφές πώς τα τηγανητά τρόφιμα σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας – άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους θα μπορούσαν απλώς να προτιμούν τα τηγανητά φαγητά.

Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν όσοι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, καταγράφηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε άτομα που κατανάλωναν τηγανητά φαγητά, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες συνδέθηκαν με 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας.

Η μελέτη είχε επίσης διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά πάνω από μία μερίδα τηγανητού φαγητού ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες.

«Η ανθρώπινη συνιστώσα αυτής της μελέτης μπορεί να υποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη τηγανητού φαγητού αυξάνει τον κίνδυνο άγχους – κατάθλιψης», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Ντέιβιντ Κατζ, ειδικός στην ιατρική του τρόπου ζωής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Ωστόσο, η αιτιώδης σχέση θα μπορούσε εξίσου εύκολα να είναι αντίθετη: άνθρωποι με άγχος – κατάθλιψη στρέφονται με αυξανόμενη συχνότητα σε «φαγητά της παρηγοριάς» για κάποια επίφαση ανακούφισης», πρόσθεσε ο Κατζ, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής True Health Initiative, ενός παγκόσμιου συνασπισμού εμπειρογνωμόνων που έχουν αφιερωθεί στην ιατρική του τρόπου ζωής.

«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας», είπε.

Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, στην οποία παραπέμπει και η νέα, τα ανθυγιεινά τρόφιμα και η κακή διατροφή μπορούν να ρίξουν τη διάθεση και να εντείνουν την εξέλιξη μιας κατάστασης ψυχικής υγείας».

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Zhejiang, Yu Zhang, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο CNN πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού για δυσμενείς επιπτώσεις των τηγανητών τροφίμων», αλλά η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές είχαν επισημάνει την πρόσφατη αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους παγκοσμίως, με το 2020 να καταγράφεται άνοδος 27,6% και 25,6% αντίστοιχα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 5% των ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη παγκοσμίως. 

Πηγή: CNN

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trapeza peiraios
Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε
Συγκεκριμένα, επιτήδειοι καλούν πολίτες προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Τράπεζας
Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε
panteio_16.jpg
Έντονη αντίδραση του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου: «Αντισυνταγματική η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Πιερρακάκη»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου στηλιτεύει την απόφαση του ΣτΕ και καλεί σε συνέχιση των κινητοποιήσεων για...
Έντονη αντίδραση του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου: «Αντισυνταγματική η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Πιερρακάκη»
πανελλαδικες
Πανελλαδικές σήμερα Τρίτη με εξέταση στα Αγγλικά: Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις
Πανελλαδικές 2025 : Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις στα Αγγλικά
Πανελλαδικές σήμερα Τρίτη με εξέταση στα Αγγλικά: Το alfavita.gr ενημερώνει πρώτο για τα θέματα και τις απαντήσεις
ελμε κερκυρας
Ασύλληπτο! Καταδικαστική απόφαση για καθηγητές, μέλη του ΔΣ ΕΛΜΕ – Θα ασκήσουν έφεση (ΒΙΝΤΕΟ)
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Κέρκυρας έπραξε το αυτονόητο, παρεμβαίνοντας μετά από αλλεπάλληλα καλέσματα εκπαιδευτικών, για να αντιμετωπίσει...
Ασύλληπτο! Καταδικαστική απόφαση για καθηγητές, μέλη του ΔΣ ΕΛΜΕ – Θα ασκήσουν έφεση (ΒΙΝΤΕΟ)