Thumbnail
Τι αναφέρουν τα πρόσφατα στοιχεία για τα υπερκέρδη τραπεζών και διυλιστηρίων

Για άλλη μία χρονιά «στον Θεό» είναι τα κέρδη τραπεζών και διυλιστηρίων, με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά να φορολογήσει τα υπερκέρδη.

Τα υπερκέρδη των τραπεζών

Ειδικότερα, κοντά σε νέο ρεκόρ υπερκερδών αναμένεται να κινηθούν και φέτος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων στα δάνεια την ώρα που κρατούν «παγωμένα» τα αντίστοιχα των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank), τα καθαρά τους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,05 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 33,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι διοικήσεις τους μάλιστα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο προς τα πάνω αναθεώρησής τους! Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τη διετία 2022-2023 τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταγράψει αθροιστικά κέρδη 7,546 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα των συστημικών τραπεζών από τόκους ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ!

«Πυλώνας» για δεύτερη σερί χρονιά θα είναι τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αποτελούν μεγάλο βάρος για τους πολίτες. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,12 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15,6% σε ετήσια βάση, κάτι που αποτυπώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την πολιτική των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, και οι προμήθειες που επιβαρύνουν καταναλωτές και επαγγελματίες αποτελούν πηγή εσόδων για τις τράπεζες. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, της τάξης του 6,5% και 26% αντίστοιχα.

Τι συμβαίνει στα διυλιστήρια

Την ίδια ώρα, η ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία συνεχίζεται και φέτος στη διύλιση, όπως καταδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 της Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.), προϊδεάζοντας για υπερκέρδη όχι μόνο κατά το τρέχον έτος, αλλά συνολικά για μία τριετία, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό μέρος (των μεγεθών ρεκόρ του 2022) δεσμεύτηκε ως «εισφορά αλληλεγγύης», παρά τη συνεχιζόμενη ακρίβεια που γονατίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η εταιρεία εμφανίζει (με βάση τα ΔΠΧΑ) αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο: κατά 25% κέρδη EBITDA (350 εκατ.), κατά 33% λειτουργικό αποτέλεσμα (268 εκατ.) και κατά 16% καθαρά κέρδη (179 εκατ.). Τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου της εταιρείας είναι ιδιαιτέρως υψηλά, ξεπερνώντας ακόμα και αποτελέσματα εξαμήνου παρελθόντων ετών, δεδομένου μάλιστα ότι σε επίπεδο ομίλου έχουν αρνητική επίπτωση οι μειωμένες αποδόσεις στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (συμμετοχές σε Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας). Σημαντική επίδραση στην κερδοφορία έχουν βέβαια τα υψηλά περιθώρια διύλισης που αποτυπώνουν ακριβώς την πηγή των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών, δηλαδή την κατάσταση στη διεθνή αγορά.

Από την κυβέρνηση δεν γίνεται καν λόγος για εφαρμογή «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», που εφαρμόστηκε μόνο για το 2022 με τον κατώτατο συντελεστή φορολόγησης 33%, ενώ υπάρχει στον σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. μέριμνα για επέκτασή της και το 2023. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε επί τάπητος το ζήτημα προ δύο εβδομάδων περίπου, καταθέτοντας μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και διυλιστηρίων με συντελεστή 90%, κάτι που φαίνεται αναγκαίο.

Πηγή: avgi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iereas
Φρίκη στο κέντρο της Αθήνας: Αρχιμανδρίτης έκλεισε ερωτικό ραντεβού με ιερόδουλη και την κακοποίησε σεξουαλικά
Η 34χρονη πήγε στο νοσοκομείο και της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες
Φρίκη στο κέντρο της Αθήνας: Αρχιμανδρίτης έκλεισε ερωτικό ραντεβού με ιερόδουλη και την κακοποίησε σεξουαλικά