Παιδί που κάθεται πολλές ώρες
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι είναι η παιδική αμνησία;

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν αναμνήσεις από τα πρώτα 3 έως 3,5 χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με την Patricia Bauer, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Πρόκειται για το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας, το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν πότε οι παιδικές αναμνήσεις αρχίζουν να ξεθωριάζουν, ποιες πρώιμες μνήμες είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν, και πώς δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη αυτοβιογραφία χωρίς να διαθέτουμε άμεσες μνήμες από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η παιδική αμνησία συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών απλά δεν μπορεί να δημιουργήσει διαρκείς αναμνήσεις συγκεκριμένων γεγονότων. Στη δεκαετία του 1980, η Patricia Bauer και άλλοι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν τις μνήμες των παιδιών από την ηλικία των 9 μηνών, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη χρήση χειρονομιών και αντικειμένων αντί λέξεων.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής τους, τα παιδιά είχαν πολύ έντονες αναμνήσεις για συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος. Επομένως, άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί ως ενήλικες έχουμε δυσκολία να θυμόμαστε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας.

Στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά καταγράφηκαν να συνομιλούν με το γονέα τους για πρόσφατα γεγονότα, όπως η επίσκεψη σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας, και καθώς τα παιδιά μεγάλωναν οι ερευνητές παρακολουθούσαν κατά πόσον ήταν σε θέση να θυμούνται.

Οι εύθραυστες παιδικές αναμνήσεις

Τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν επακριβώς το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας. Τα παιδιά ηλικίας έως 7 ετών μπορούσαν να θυμηθούν περισσότερο από το 60% εκείνων των πρώιμων αναμνήσεων, ενώ τα παιδιά που ήταν 8 ή 9 ετών θυμήθηκαν σε ποσοστό λιγότερο από 40 τοις εκατό.

Δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές γιατί οι παιδικές μνήμες είναι τόσο εύθραυστες, αλλά μάλλον έχει να κάνει με τις δομές του εγκεφάλου που αποθηκεύουν γεγονότα για μελλοντική ανάκληση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Patricia Bauer.

Όταν ένα παιδί είναι κάτω από την ηλικία των 4 ετών, τα συστήματα αυτά του εγκεφάλου δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί αρκετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούν καθόλου, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όπως αργότερα στην παιδική ηλικία και βεβαίως στην ενήλικη ζωή.

Πηγή: infokids

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ναζι
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
Υπόθεση Μένγκελε: Η Ελβετία ανοίγει τα «απόρρητα» αρχεία για τον «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
μπατι
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
Στρατηγική συνεργασία στην Αρχαιολογία: Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχτηκε την Κινεζική Κλασική Σχολή
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
τεμοη
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
Σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη: Από την Παλαιά Εθνική Οδό η κίνηση των οχημάτων λόγω εργασιών αναβάθμισης
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
μητσο
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορικό υψηλό στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας και το ορόσημο του 2027 για την Ευρωπαϊκή Προεδρία
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»