Παιδί που κάθεται πολλές ώρες
Τι είναι η παιδική αμνησία;

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν αναμνήσεις από τα πρώτα 3 έως 3,5 χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με την Patricia Bauer, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Πρόκειται για το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας, το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν πότε οι παιδικές αναμνήσεις αρχίζουν να ξεθωριάζουν, ποιες πρώιμες μνήμες είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν, και πώς δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη αυτοβιογραφία χωρίς να διαθέτουμε άμεσες μνήμες από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η παιδική αμνησία συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών απλά δεν μπορεί να δημιουργήσει διαρκείς αναμνήσεις συγκεκριμένων γεγονότων. Στη δεκαετία του 1980, η Patricia Bauer και άλλοι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν τις μνήμες των παιδιών από την ηλικία των 9 μηνών, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη χρήση χειρονομιών και αντικειμένων αντί λέξεων.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής τους, τα παιδιά είχαν πολύ έντονες αναμνήσεις για συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος. Επομένως, άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί ως ενήλικες έχουμε δυσκολία να θυμόμαστε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας.

Στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά καταγράφηκαν να συνομιλούν με το γονέα τους για πρόσφατα γεγονότα, όπως η επίσκεψη σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας, και καθώς τα παιδιά μεγάλωναν οι ερευνητές παρακολουθούσαν κατά πόσον ήταν σε θέση να θυμούνται.

Οι εύθραυστες παιδικές αναμνήσεις

Τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν επακριβώς το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας. Τα παιδιά ηλικίας έως 7 ετών μπορούσαν να θυμηθούν περισσότερο από το 60% εκείνων των πρώιμων αναμνήσεων, ενώ τα παιδιά που ήταν 8 ή 9 ετών θυμήθηκαν σε ποσοστό λιγότερο από 40 τοις εκατό.

Δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές γιατί οι παιδικές μνήμες είναι τόσο εύθραυστες, αλλά μάλλον έχει να κάνει με τις δομές του εγκεφάλου που αποθηκεύουν γεγονότα για μελλοντική ανάκληση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Patricia Bauer.

Όταν ένα παιδί είναι κάτω από την ηλικία των 4 ετών, τα συστήματα αυτά του εγκεφάλου δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί αρκετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούν καθόλου, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όπως αργότερα στην παιδική ηλικία και βεβαίως στην ενήλικη ζωή.

Πηγή: infokids

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο 19χρονος ΕΠΟΠ Ραφαήλ που έχασε τη ζωή του σε άσκηση στη Ρόδο
Θάνατος 19χρονου ΕΠΟΠ στη Ρόδο: Πώς έγινε το μοιραίο δυστύχημα – Ραγίζει καρδιές η μαντινάδα του πατέρα
Έτσι απασφάλισε η περόνη της μοιραίας χειροβομβίδας - Η κατάθεση «κλειδί» του επιλοχία και το βαρύ πένθος στο Τυμπάκι
Θάνατος 19χρονου ΕΠΟΠ στη Ρόδο: Πώς έγινε το μοιραίο δυστύχημα – Ραγίζει καρδιές η μαντινάδα του πατέρα
mitsotakis-ipourgiko
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο - Τα θέματα της συνεδρίασης
Με γεμάτη ατζέντα και κρίσιμες εισηγήσεις για εργασιακά, ακίνητα, μεταφορές και προϋπολογισμό, το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο - Τα θέματα της συνεδρίασης
ελληνογλωσση εκπαιδευση στο εξωτερικό
Έλληνες γονείς 9 ευρωπαϊκών χωρών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Επείγουσα έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και την Υπουργό Παιδείας
Οι φορείς του απόδημου ελληνισμού εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σοβαρή και παρατεταμένη έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία και τα Τμήματα...
Έλληνες γονείς 9 ευρωπαϊκών χωρών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Επείγουσα έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και την Υπουργό Παιδείας