Παιδί που κάθεται πολλές ώρες
Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που κάθονται πολλές ώρες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνέβαλε κατά 40% στη συνολική αύξηση του μεγέθους της καρδιάς στις ηλικίες 17 έως 24 ετών.

Επιπλέον, η απουσία κίνησης συνέβαλε στη μεγαλοκαρδία των εφήβων ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η καθιστική συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων ισοδυναμεί με μια «ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε ο ερευνητής Andrew Agbaje, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας και παιδικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας στο Kuopio.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η καθιστική ζωή είναι μια απειλή για την υγεία των παιδιών που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που έκαναν τακτικά ελαφριά σωματική δραστηριότητα, μείωσαν την αύξηση της καρδιακής τους μάζας κατά 49%.

«Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην καθιστική ζωή. Είναι εύκολο να φτάσετε τις τρεις έως τέσσερις ώρες ήπιας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα», δήλωσε ο Agbaje.

Παραδείγματα ήπιας σωματικής δραστηριότητας είναι τα υπαίθρια παιχνίδια, η βόλτα με το σκύλο, η διεκπεραίωση θεμάτων, το περπάτημα και το ποδήλατο για τα ψώνια ή το σχολείο, η βόλτα στο πάρκο, το παιχνίδι στο δάσος, η κηπουρική και τα παιχνίδια μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ.

Τα παιδιά που γυμνάζονταν τακτικά ακόμη πιο εντατικά, είχαν την τάση να αυξάνουν τη μάζα της καρδιάς τους κατά περίπου 5%, ως αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης των μυών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 1.700 νέους από 11 έως 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές παρακολούθησης της κίνησης στη μέση τους για τέσσερις έως επτά ημέρες στις ηλικίες 11, 15 και 24 ετών, για να έχουν μια εικόνα της σωματικής τους δραστηριότητας.

Τα παιδιά είχαν κατά μέσο όρο έξι ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων την ημέρα, οι οποίες αυξήθηκαν σε εννέα ώρες την ημέρα μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε υπερηχοκαρδιογραφήματα στα 17 και στα 24 για να εκτιμηθεί η δομή και η λειτουργία της καρδιάς τους.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται ο κουλ στα ελληνικά;

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molivia.jpg
Σχολεία: Συγχωνεύσεις τμημάτων που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες!
«Αυτή είναι η “αναβάθμιση” της εκπαίδευσης που νομοθετούν , με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας»
Σχολεία: Συγχωνεύσεις τμημάτων που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες!
kyriakos-pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το μήνυμα για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Ανεξαρτήτως κομματικής οπτικής, αν δει κανείς τα γεγονότα καθαυτά, ο...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Το μήνυμα για την ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ) : Κατανομή 1.723 οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τον διορισμό εκπαιδευτικών
Κατανομή οργανικών θέσεων ειδικοτήτων κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ79-ΠΕ79.01, ΠΕ86, ΠΕ91- ΠΕ91.01 και ΠΕ91.02 ανά περιοχή μετάθεσης και σε...
Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ) : Κατανομή 1.723 οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τον διορισμό εκπαιδευτικών
nosokomeio-meth
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Ηθοποιός θετική στον κορονοϊό έκανε βόλτες με διοικητή σε νοσοκομείο και διέσπειρε τον ιό
«Διαφήμιζε την επιπολαιότητα ως πρόληψη» είπε ο Μιχάλης Γιαννάκος
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Ηθοποιός θετική στον κορονοϊό έκανε βόλτες με διοικητή σε νοσοκομείο και διέσπειρε τον ιό