τυριά
Οι πέτρες στα νεφρά είναι συχνές και μπορεί να προκαλέσουν πόνο - Ποια τρόφιμα να αποφεύγουμε

Μερικοί άνθρωποι με πέτρες στα νεφρά μπορεί να μην καταλάβουν ποτέ ότι έχουν πέτρες, επειδή έχουν το μέγεθος κόκκου άμμου και περνούν εύκολα από το ουροποιητικό σύστημα.

Άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί και μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα, όπως οξύ πόνο στο κάτω μέρος του κορμού τους και δυσκολία στην ούρηση. Η ύπαρξη πέτρας στα νεφρά μπορεί επίσης να κάνει τα ούρα σας κόκκινα ή καφέ.

Μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να αναπτυχθεί εάν έχετε πολλά συμπυκνωμένα οξέα και μέταλλα στα ούρα σας, όπως ασβέστιο, οξαλικά και φώσφορο. Αυτά τα μέταλλα βρίσκονται συνήθως στα ούρα σας και περνούν μέσα από το σώμα σας, αλλά μπορεί να συγκεντρωθούν αν δεν έχετε αρκετά υγρά στον οργανισμό σας ή αν ιδρώνετε πολύ. Ο πιο συνηθισμένος τύπος πέτρας στα νεφρά είναι η πέτρα οξαλικού ασβεστίου, η οποία σχηματίζεται όταν το ασβέστιο συνδέεται με το οξαλικό.

Οι υγιεινές φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Αυτό μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και οξαλικά. Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο. Η πρόσληψη περισσότερου ασβεστίου σε τροφές όπως το τυρί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Περιορίστε το νάτριο, αυξήστε το ασβέστιο για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά

Ακούγεται αντιφατικό ότι θα πρέπει να τρώτε περισσότερο ασβέστιο για να αποτρέψετε τις πέτρες στα νεφρά, αλλά αν σκεφτείτε πώς λειτουργεί το πεπτικό σας σύστημα, βγάζει περισσότερο νόημα. Όταν τρώτε τυρί και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, το ασβέστιο και τα οξαλικά θα συνδεθούν μεταξύ τους στο στομάχι σας, όχι στα νεφρά σας.

Εξάλλου, τα οξαλικά που σχηματίζονται στα ούρα σας δεν προέρχονται απαραίτητα από την τροφή που τρώτε. Το σώμα σας δημιουργεί οξαλικά ως απόβλητο προϊόν και αυτό είναι που συνήθως βρίσκεται στα ούρα σας, σύμφωνα με το Colorado State University. Η κατανάλωση περισσότερου νερού θα σας βοηθήσει να αραιώσετε αυτά τα οξαλικά των ούρων για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά.

Το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού προτείνει να λαμβάνετε 1.000 έως 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα. Περίπου 30 γραμμάρια τυρί τσένταρ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο παρέχει σχεδόν 200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου. Γιατί να επιλέξετε τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο; Το νάτριο σας προκαλεί διαρροή ασβεστίου στα ούρα σας. Είναι επίσης καλύτερο να συνδυάζετε το τυρί τσένταρ με τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά, όπως τα μωβ σταφύλια.

Τρόφιμα που προκαλούν πέτρες στα νεφρά

Η πέτρα στα νεφρά με οξαλικό ασβέστιο δεν είναι ο μόνος τύπος πέτρας στα νεφρά. Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε πέτρα στα νεφρά από ουρικό οξύ εάν τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη.

Πού μπορείτε να βρείτε πουρίνες; Στο κόκκινο κρέας και στα οστρακοειδή. Εάν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στα νεφρά από ουρικό οξύ, περιορίστε την ποσότητα κρέατος που τρώτε σε ένα μόνο γεύμα.

Παράλληλα οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αυξάνουν το ουρικό οξύ. Επίσης, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών, συγκρατούν ουρικό οξύ στα νεφρά σας, ενώ και το αλκοόλ αυξάνει το ουρικό οξύ στον οργανισμό σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι τα άτομα που έχουν πολλά οξαλικά στο σώμα τους να λάβουν ένα συμπλήρωμα Β6. Σας συμβουλεύουν ακόμη να παραλείψετε το συμπλήρωμα βιταμίνης C, ειδικά αν τρώτε ήδη πολλά φρούτα και λαχανικά. Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει τα οξαλικά στον οργανισμό σας.

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα