Αυτοκίνητα πάνω σε πλοίο
«Μπλόκο» σε συγκεκριμένα οχήματα από τα πλοία – Η νέα εγκύκλιος από το υπουργείο Ναυτιλίας

Τα περιστατικά πρόκλησης πυρκαγιάς σε πλοία όπου υπήρχαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έφεραν στο επίκεντρο το ζήτημα σχετικά με το ποσοστό ασφαλείας στη μεταφορά τους διά θαλάσσης.

Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου εμπεριέχουν το συγκεκριμένο κίνδυνο της αυτοανάφλεξης. Η διαφορά είναι ότι λόγω του μεγέθους τους, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν θεωρητικά να προκαλέσουν τόσο έντονη φωτιά που είναι δύσκολο να κατασβηστεί.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε επικαιροποιημένη εγκύκλιο για τη μεταφορά οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα με τα πλοία της ακτοπλοϊας, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως το επίπεδο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων να μην υπερβαίνει το 40%, ενώ, γι’ αυτά που κινούνται με υγραέριο ή φυσικό αέριο, οι δεξαμενές τους δεν θα πρέπει να περιέχουν καύσιμο άνω του 50%.

Επιπλέον, στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά, θα πρέπει να καταγράφεται στο πλοίο το είδος του οχήματος και η θέση στην οποία σταθμεύει στο γκαράζ του πλοίου.

Ο μηχανολόγος / μηχανικός και αεροναυπηγός, Κώστας Λακαφώσης, δήλωσε στο Mega για τον λόγο αυτής της απόφασης πως «ο λόγος είναι η φωτιά στο αμπάρι του πλοίου. Η πυρκαγιά από αυτά τα αυτοκίνητα σβήνει ταχύτερα. Χρειάζονται πολλά νερά και σε αυτό το κομμάτι του πλοίου είναι δυσκολότερο να σβήσει η φωτιά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος
«Ανάσα» για τις επιχειρήσεις: Παράταση έως 31 Ιανουαρίου 2026 στο ΓΕΜΗ
Χρόνο ενός ακόμη μήνα δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης για εγγραφές, διορθώσεις και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο
«Ανάσα» για τις επιχειρήσεις: Παράταση έως 31 Ιανουαρίου 2026 στο ΓΕΜΗ
Σταφίδες σε νερό
Ανάκληση βιολογικής σταφίδας από τον ΕΦΕΤ – Υπέρβαση επικίνδυνης τοξίνης
Εντοπίστηκε ωχρατοξίνη Α πάνω από τα επιτρεπτά όρια σε προϊόν προέλευσης Αργεντινής – Σύσταση προς τους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν
Ανάκληση βιολογικής σταφίδας από τον ΕΦΕΤ – Υπέρβαση επικίνδυνης τοξίνης