Αυτοκίνητα πάνω σε πλοίο
«Μπλόκο» σε συγκεκριμένα οχήματα από τα πλοία – Η νέα εγκύκλιος από το υπουργείο Ναυτιλίας

Τα περιστατικά πρόκλησης πυρκαγιάς σε πλοία όπου υπήρχαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έφεραν στο επίκεντρο το ζήτημα σχετικά με το ποσοστό ασφαλείας στη μεταφορά τους διά θαλάσσης.

Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου εμπεριέχουν το συγκεκριμένο κίνδυνο της αυτοανάφλεξης. Η διαφορά είναι ότι λόγω του μεγέθους τους, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν θεωρητικά να προκαλέσουν τόσο έντονη φωτιά που είναι δύσκολο να κατασβηστεί.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε επικαιροποιημένη εγκύκλιο για τη μεταφορά οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα με τα πλοία της ακτοπλοϊας, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως το επίπεδο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων να μην υπερβαίνει το 40%, ενώ, γι’ αυτά που κινούνται με υγραέριο ή φυσικό αέριο, οι δεξαμενές τους δεν θα πρέπει να περιέχουν καύσιμο άνω του 50%.

Επιπλέον, στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά, θα πρέπει να καταγράφεται στο πλοίο το είδος του οχήματος και η θέση στην οποία σταθμεύει στο γκαράζ του πλοίου.

Ο μηχανολόγος / μηχανικός και αεροναυπηγός, Κώστας Λακαφώσης, δήλωσε στο Mega για τον λόγο αυτής της απόφασης πως «ο λόγος είναι η φωτιά στο αμπάρι του πλοίου. Η πυρκαγιά από αυτά τα αυτοκίνητα σβήνει ταχύτερα. Χρειάζονται πολλά νερά και σε αυτό το κομμάτι του πλοίου είναι δυσκολότερο να σβήσει η φωτιά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΑΥΡΙO 10 TΟ ΠΡΩΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νηπιαγωγείο
Οι νηπιαγωγοί στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης – «Αναγνώριση του απαιτητικού τους έργου»
Μήνυμα στήριξης από τον ΣΕΠΕ Νησιών Αργοσαρωνικού - Ανάδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή σχολική πράξη
Οι νηπιαγωγοί στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης – «Αναγνώριση του απαιτητικού τους έργου»
Δόμνα Μιχαηλίδου
Δόμνα Μιχαηλίδου: Ποιοι θα πάρουν το voucher για τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ
2.400 νέες κατοικίες σε κλειστά στρατόπεδα – Ποιοι θα πάρουν voucher για τρόφιμα, ανοίγει το «Νταντάδες της Γειτονιάς» (Βίντεο)
Δόμνα Μιχαηλίδου: Ποιοι θα πάρουν το voucher για τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ