Thumbnail
Πώς να αποφύγετε το «φούσκωμα» και την δυσπεψία από το πασχαλινό τραπέζι

Είναι αλήθεια ότι το πασχαλινό μενού μετά τη νηστεία είναι επιβαρυντικό για το στομάχι. Λίγο τα λιπαρά, λίγο τα τσουρέκια και τα κουλουράκια και γενικώς όλοι οι γευστικοί πειρασμοί, ε, δεν θέλει και πολλά το στομάχι για να αρχίσει να διαμαρτύρεται.

Οι κύριοι ένοχοι για την πρόκληση δυσπεψίας είναι οι υπερβολικές ποσότητες φαγητού ή ακόμη και το διαρκές τσιμπολόγημα, το γρήγορο μάσημα, τα πολλά λιπαρά  που δυσκολεύουν την πέψη και βέβαια το αλκοόλ, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και φυσικά τα πολλά γλυκά –που εξαιτίας τους το στομάχι εκκρίνει περισσότερα πεπτικά υγρά, με συνέπεια τον ερεθισμό του.

Τι να κάνετε

Μην απελπίζεστε απλώς ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σύντομα θα ανακουφιστείτε!

  • Χαλαρώστε και μην το ρίξετε το περπάτημα –για να χωνέψετε. Όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακουφιστείτε αλλά οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την καταπόνηση της καρδιάς.  
  • Μην κοιμηθείτε!  Ο ύπνος με γεμάτο στομάχι δυσκολεύει την πέψη και ευνοεί την παλινδρόμηση τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο.
  • Πιείτε λίγο χαμομήλι ή τσάι μέντας. Θα βοηθήσουν να ηρεμήσει κάπως το πεπτικό σας σύστημα. Μπορείτε ακόμη να μασήσετε μαστίχα Χίου (έχει αντιόξινη δράση και προσφέρει ανακούφιση από το αίσθημα δυσφορίας και τις καούρες στο στομάχι). Εναλλακτικά και κατ’ εξαίρεση πάρτε ένα ελαφρύ αντιόξινο.
  • Αποφύγετε κάπνισμα, καφέδες και αναψυκτικά.

Πότε να ανησυχήσω;

Αν παρά  τις προσπάθειές σας τα συμπτώματα όχι μόνο δεν βελτιώνονται μετά από κάποιες ώρες, αλλά παρατείνονται, ή επιδεινώνονται συμβουλευτείτε γιατρό, ιδίως εάν είναι η πρώτη φορά που νιώσατε τέτοιου είδους δυσπεψία ή εάν νιώθετε μαζί ταχυκαρδία, δύσπνοια, υπερβολική εφίδρωση, έντονο πόνο ή μούδιασμα οπουδήποτε.

Το κόλπο για να μην φάτε πολύ... Χρησιμοποιείστε, όπου μπορείτε, μαχαίρι και πιρούνι, κόψτε το φαγητό σας σε μικρά κομμάτια και μασήστε αργά κάθε μπουκιά σας. Έτσι τρώτε λιγότερο, απολαμβάνετε περισσότερο και αντιλαμβάνεστε έγκαιρα ότι χορτάσατε και πρέπει να σταματήσετε.

Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι

Αρνί - Κατσίκι

Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα».

Κόκκινα αυγά

Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης.

Μαγειρίτσα

Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Συκώτια και εντόσθια

Αποτελούν πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.

Τσουρέκι

Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μινούς_Σαφίκ
Ράπισμα στην πρόεδρο του Κολούμπια - Πρόταση δυσπιστίας για τον χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
Πρόταση μομφής στην πρόεδρό του επειδή κάλεσε την αστυνομία κατά των φοιτητών
Ράπισμα στην πρόεδρο του Κολούμπια - Πρόταση δυσπιστίας για τον χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων