thorivos akoi autia
Andrea Piacquadio/pexels
Τι μπορεί να προκαλέσει τη μείωση ακοής;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα μεταβολικό νόσημα το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς οι επιπλοκές του μπορούν να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα αγγεία όσο και τα νεύρα του οργανισμού.

Αυτό με τη σειρά του είναι πιθανό να οδηγήσει στη δυσλειτουργία πολλών οργάνων, μεταξύ των οποίων, η καρδιά, το δέρμα και τα μάτια.

Πρόσφατα, διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι ανάμεσα στα όργανα που μπορούν να επηρεαστούν είναι και αυτά της ακοής, καθώς τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να βλάψουν και αυτά τα νεύρα.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν μικρά αιμοφόρα αγγεία και νεύρα στο εσωτερικό αυτί. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) επίσης μπορεί να βλάψει τον τρόπο με τον οποίο τα νευρικά σήματα που μεταδίδονται από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο. Και οι δύο τύποι νευρικής βλάβης μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής, η οποία είναι δύο φορές πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη από ότι σε άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν» μας λέει η κα Αικατερίνη Ν. Τρικκαλινού, MD, Msc, στο Διαβητικό Πόδι, Phd (c), Παθολόγος -Διαβητολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού στο Metropolitan General, επισημαίνοντας:

«Ακόμη και τα άτομα με προδιαβήτη (επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά υψηλά για να έχουν διαβήτη τύπου 2) έχουν 30% υψηλότερο ποσοστό απώλειας ακοής από τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Τι μπορεί να προκαλέσει τη μείωση ακοής;

Η ηλικία, οι συνθήκες διαβίωσης ή εργασίας -για παράδειγμα έκθεση σε δυνατούς θορύβους- αλλά και γενετικοί παράγοντες είναι οι κυριότερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ακοής.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να μην αναφερθούμε και στις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν διάφορα φάρμακα στην ακοή, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αυτά λαμβάνονται τακτικά και μαχροχρόνια. Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι ως τακτική, περιγράφεται η ως δυο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα που, άλλωστε, αποτελεί μία συνήθη δοσολογία για τα άτομα με χρόνιο πόνο.

Η λήψη πολλής ασπιρίνης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής, η οποία μπορεί να γίνει μόνιμη με την πάροδο του χρόνου» τονίζει η ειδικός και προσθέτει:

«Τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που περιέχουν ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ναπροξένη επίσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και ιδιαιτέρως η ακεταμινοφαίνη. Επίσης, από τα προστατευόμενα παυσίπονα, βλάβη προκαλούν η οξυκοδώνη, η μεθαδόνη και το φεντανυλ, αντιβιοτικά όπως οι αμινογλυκοσίδες, ογκολογικά φάρμακα, η κινίνη, διουρητικά αγκύλης, όπως η φουροσεμίδη αλλά και φάρμακα για τις εμβοές και το άγχος».

Σημάδια απώλειας ακοής

Πόσο εύκολο είναι, ωστόσο, να αντιληφθεί κανείς την απώλεια ακοής στα πρώτα στάδιά της; Είναι εμφανή τα σημάδια; Πώς να δράσετε εγκαίρως;

Η απώλεια ακοής δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Μπορεί να συμβεί αργά, κάτι που κάνει πιο δύσκολο για κάποιον να παρατηρήσει τις αλλαγές. Το συνηθέστερο είναι οι φίλοι και οι συγγενείς να επισημάνουν πρώτοι τα σημάδια. Ποια είναι αυτά, ωστόσο;

  • Αδυναμία ακοής της ομιλίας των άλλων
  • Αδυναμία παρακολούθησης συνομιλίας περισσοτέρων του ενός ατόμων
  • Η αίσθηση ότι οι άλλοι μουρμουρίζουν και δεν μιλούν δυνατά
  • Προβλήματα ακοής σε θορυβώδη μέρη, όπως πολυσύχναστα εστιατόρια
  • Δυσκολία ακοής των φωνών μικρών παιδιών και άλλων με ήρεμες φωνές
  • Ανάγκη αύξησης της έντασης της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου τόσο που να θεωρείται πολύ δυνατά για άλλους που βρίσκονται κοντά.
  • Προβλήματα με το εσωτερικό αυτί μπορεί επίσης να επηρεάσουν και την ισορροπία.

«Είναι γνωστό πως στους ασθενείς με διαβήτη επηρεάζεται άλλοτε σε άλλο βαθμό η ισορροπία. Για το λόγο αυτό, όταν ασκούνται οι συγκεκριμένοι ασθενείς, πρέπει να ακολουθούν προγράμματα άσκησης και αθλήματα (χωρίς απότομες αλλαγές κατευθύνσεων και επιπέδων) αλλά που ωστόσο ασκούν την ισορροπία και ενδυναμώνουν τους μύες», υπογραμμίζει η κ. Τρικκαλινού.

Μπορώ να επαναφέρω την ακοή μου;

Δεν μπορείτε να αναστρέψετε την απώλεια ακοής, μας λένε οι ειδικοί, ωστόσο, έχετε τη δυνατότητα να προστατέψετε την περαιτέρω βλάβη. Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αυτό;

Αρχικά, θα πρέπει να διατηρείτε το σάκχαρό σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στα επίπεδα που είναι ο στόχος σας. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγχετε την ακοή σας κάθε χρόνο, χωρίς να παραμελείτε τις εξετάσεις σας. Στη συνέχεια, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε αιτίες που γνωρίζετε ότι προκαλούν απώλεια ακοής, όπως για παράδειγμα οι δυνατοί θόρυβοι αλλά και κάποια φάρμακα που μακροχρόνια βλάπτουν την ακοή. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά, ώστε -αν κριθεί απαραίτητο- να σας δοθούν άλλες διαθέσιμες επιλογές.

«Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι απογοητευτική τόσο για εσάς όσο και για την οικογένειά σας, επηρεάζοντας την κοινωνική σας ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάγνωση του διαβήτη και κατά τη διάρκεια κάθε ετήσιου ελέγχου, να ελέγχετε την ακοή σας από ωτορινολαρυγγολόγο. Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας εντός των ορίων-στόχων είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ακοής σας. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία, να αισθάνεστε καλύτερα και να έχετε περισσότερη ενέργεια» καταλήγει η κ.Τρικκαλινού.

Πηγή: topontiki.gr/Εύα Μπουργάνη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κινητοποιήσεις
Γονείς Δήμου Περιστερίου: Να φύγουν άμεσα οι κεραίες - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 17:00
Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Περιστερίου
Γονείς Δήμου Περιστερίου: Να φύγουν άμεσα οι κεραίες - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 17:00