φάρμακα
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα φθηνά φάρμακα

Νέες αυξήσεις έρχονται σε φθηνά φάρμακα το επόμενο διάστημα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενέκρινε την ανατιμολόγηση σε φθηνά σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για φάρμακα που κοστίζουν έως 5 ευρώ και τα οποία θα λάβουν μικρές αυξήσεις ώστε να μην εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων. Σύμφωνα με το ethnos.gr, το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι με τις αυξήσεις θα καταπολεμηθούν οι ελλείψεις που καταγράφονται στα συγκεκριμένα φτηνά φάρμακα, αφού πολλές εταιρίες τα αποσύρουν καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι με τις αυξήσεις θα καταπολεμηθούν οι ελλείψεις που καταγράφονται στα συγκεκριμένα φτηνά φάρμακα, αφού πολλές εταιρίες τα αποσύρουν καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Ήδη ο ΕΟΦ έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία ώστε να δοθούν οι αυξήσεις σε φάρμακα οι εταιρείες των οποίων έχουν αιτηθεί την ανατιμολόγηση τους, ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις φαρμακευτικές.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανούν οι αυξήσεις οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι μεγάλες, καθώς η αλλαγή αφορά σε φάρμακα τα οποία κοστίζουν έως 5 ευρώ.

Το σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας

Με βάση πάντως τον προσωρινό Πρόεδρο του ΕΟΦ Ευάγγελο Μανωλόπουλο  όταν καταγράφονται ελλείψεις σε τέτοιου είδους φθηνά σκευάσματα τα οποία αποσύρονται, ο Οργανισμός αναγκάζεται να τα προμηθεύεται με εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει τρία βασικά κριτήρια για τα φάρμακα η τιμή των οποίων θα μπορεί να αυξηθεί.

Ειδικότερα:

  • Θα πρέπει να πρόκειται για παλιά μοναδικά φάρμακα με χαμηλές τιμές, ιδίως εάν κοστίζουν έως 5 ευρώ ή η τιμή τους έχει μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων.
  • Θα πρέπει να κατέχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό ασθενών
  • Να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απόσυρσής τους από την αγορά εξαιτίας των χαμηλών τιμών

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις στις τιμές επρόκειτο να δοθούν από πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά λόγω των εκλογών απεφεύχθησαν ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις λίγο πριν τις κάλπες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγιο
Το απόγευμα το Άγιο Φως στην Αθήνα - Το χρονικό της μεταφοράς από τα Ιεροσόλυμα
Το σύμβολο της χριστιανοσύνης αναμένεται να φτάσει σε λίγες ώρες στην ελληνική πρωτεύουσα, ξεκινώντας το ταξίδι του για κάθε γωνιά της χώρας.
Το απόγευμα το Άγιο Φως στην Αθήνα - Το χρονικό της μεταφοράς από τα Ιεροσόλυμα
Αγορές σε σούπερ μάρκετ
Πώς η πολυετής κρίση άλλαξε τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων
Η εμπειρία των συνεχόμενων οικονομικών κρίσεων, της πανδημίας και της ενεργειακής αστάθειας έχει σμιλέψει ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο, το οποίο...
Πώς η πολυετής κρίση άλλαξε τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων
peripoliko5-8.jpg
Τραγωδία στην Ευκαρπία: Εντοπισμός νεκρού άνδρα σε ρέμα ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου
Το περιστατικό έχει κινητοποιήσει τις αρχές, οι οποίες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τις συνθήκες θανάτου του άτυχου άνδρα
Τραγωδία στην Ευκαρπία: Εντοπισμός νεκρού άνδρα σε ρέμα ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου