φάρμακα
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα φθηνά φάρμακα

Νέες αυξήσεις έρχονται σε φθηνά φάρμακα το επόμενο διάστημα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενέκρινε την ανατιμολόγηση σε φθηνά σκευάσματα που κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για φάρμακα που κοστίζουν έως 5 ευρώ και τα οποία θα λάβουν μικρές αυξήσεις ώστε να μην εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων. Σύμφωνα με το ethnos.gr, το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι με τις αυξήσεις θα καταπολεμηθούν οι ελλείψεις που καταγράφονται στα συγκεκριμένα φτηνά φάρμακα, αφού πολλές εταιρίες τα αποσύρουν καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι με τις αυξήσεις θα καταπολεμηθούν οι ελλείψεις που καταγράφονται στα συγκεκριμένα φτηνά φάρμακα, αφού πολλές εταιρίες τα αποσύρουν καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Ήδη ο ΕΟΦ έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία ώστε να δοθούν οι αυξήσεις σε φάρμακα οι εταιρείες των οποίων έχουν αιτηθεί την ανατιμολόγηση τους, ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις φαρμακευτικές.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανούν οι αυξήσεις οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι μεγάλες, καθώς η αλλαγή αφορά σε φάρμακα τα οποία κοστίζουν έως 5 ευρώ.

Το σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας

Με βάση πάντως τον προσωρινό Πρόεδρο του ΕΟΦ Ευάγγελο Μανωλόπουλο  όταν καταγράφονται ελλείψεις σε τέτοιου είδους φθηνά σκευάσματα τα οποία αποσύρονται, ο Οργανισμός αναγκάζεται να τα προμηθεύεται με εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει τρία βασικά κριτήρια για τα φάρμακα η τιμή των οποίων θα μπορεί να αυξηθεί.

Ειδικότερα:

  • Θα πρέπει να πρόκειται για παλιά μοναδικά φάρμακα με χαμηλές τιμές, ιδίως εάν κοστίζουν έως 5 ευρώ ή η τιμή τους έχει μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων.
  • Θα πρέπει να κατέχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό ασθενών
  • Να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απόσυρσής τους από την αγορά εξαιτίας των χαμηλών τιμών

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις στις τιμές επρόκειτο να δοθούν από πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά λόγω των εκλογών απεφεύχθησαν ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις λίγο πριν τις κάλπες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα