Thumbnail
Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια

Η υπογλυκαιμία είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που συμβαίνει όταν η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα σας πέσει πολύ, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζάλη, τρεμούλιασμα και ταχυπαλμία. Η γλυκόζη είναι ένα είδος ζάχαρης που χρειάζεται το σώμα σας για ενέργεια. Όταν τρώτε, το σώμα σας απορροφά γλυκόζη και αποθηκεύει όση περισσεύει στους μυς και στο συκώτι σας. Η αποθηκευμένη γλυκόζη χρησιμεύει ως απόθεμα που μπορείτε να αξιοποιήσετε όταν χρειάζεστε περισσότερη.

Η υπογλυκαιμία ορίζεται ως η ύπαρξη επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κάτω από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Για να καταλάβετε ποιος είναι ο αριθμός γλυκόζης στο αίμα σας, πρέπει να κάνετε εξετάσεις.

Τα άτομα με διαβήτη είναι εξοικειωμένα με τη διαδικασία εξέτασης του αίματός τους για να βεβαιωθούν ότι τα επίπεδα γλυκόζης δεν είναι πολύ υψηλά (υπεργλυκαιμία) ή πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία). Η υπογλυκαιμία είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά τα άτομα με τύπου 2 μπορούν επίσης να την αναπτύξουν. Επίσης, ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι υψηλότερος εάν είστε άνω των 65 ετών ή είχατε υπογλυκαιμία στο παρελθόν. Προβλήματα υγείας όπως νεφρική νόσος, καρδιακή νόσος ή γνωστική εξασθένηση μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σε άτομα χωρίς διαβήτη δεν είναι συχνό, αλλά δεν είναι και σπάνιο. Αυτά που τρώτε και το πόση άσκηση κάνετε παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας:

Ταχυπαλμία

Όταν η γλυκόζη στο αίμα σας πέσει πολύ χαμηλά, το σώμα αναγνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ανταποκρίνεται σαν να βρισκόταν σε μια επικίνδυνη ή αγχωτική κατάσταση. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η υπογλυκαιμία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή. Η απάντηση του οργανισμού σε αυτόν τον πιθανό κίνδυνο είναι να ενεργοποιήσει το συμπαθοεπινεφριδικό σύστημα. Συγκεκριμένα, τα επινεφρίδια που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται νορεπινεφρίνη. Αυτό κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα. Ο γρήγορος καρδιακός παλμός επιτρέπει περισσότερο αίμα να περάσει από τον εγκέφαλό σας και τα άλλα όργανα του σώματός σας. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα μπορούν να πάρουν περισσότερη γλυκόζη.

Τρέμουλο και νευρικότητα

Αυτό που κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα είναι το ίδιο πράγμα που μπορεί επίσης να προκαλέσει τρέμουλο και νευρικότητα. Η νορεπινεφρίνη δεν είναι απλώς μια ορμόνη, είναι επίσης νευροδιαβιβαστής, δηλαδή χημικός αγγελιαφόρος που βοηθά τα νεύρα σας να επικοινωνούν μεταξύ τους, βοηθώντας σας να κινηθείτε, να σκεφτείτε και γενικά να λειτουργήστε.

Νευρικότητα και άγχος

Και πάλι, η ίδια ορμόνη, η νορεπινεφρίνη, είναι υπεύθυνη για συναισθήματα νευρικότητας και άγχους. Αν αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος, μην πανικοβληθείτε. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και κάντε έναν έλεγχο με το σώμα σας για να δείτε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Ευερεθιστότητα και σύγχυση

Χρειαζόμαστε ένα ορισμένο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα για να λαμβάνουν αρκετή ενέργεια τα όργανά μας. Όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, δεν λαμβάνει αρκετή γλυκόζη, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν. Ένα από αυτά είναι ότι η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει. Οι αλλαγές συμπεριφοράς μπορούν να εμφανιστούν με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να μπερδευτείτε εύκολα και μπορεί να είστε πιο ευερέθιστοι από το κανονικό. Σκεφτείτε εκείνο τον κακό συνδυασμό εκνευρισμού και πείνας.

Ζαλάδα

Η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να αρχίσει να σας κάνει να αισθάνεστε ζαλάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν δεν έχετε αρκετή γλυκόζη στο αίμα σας, δεν λαμβάνει αρκετή ούτε ο εγκέφαλός σας. Η ζαλάδα από υπογλυκαιμία μπορεί να φέρει λιποθυμία, συνεπώς φροντίστε να καθίσετε κάπου με ασφάλεια αν αισθανθείτε να ζαλίζεστε.

Πείνα

Η πείνα είναι επίσης ένα σύμπτωμα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Είναι απολύτως λογικό να πεινάτε αν δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια στο σώμα σας. Η κατανάλωση τροφών με υδατάνθρακες ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα ρίχνει εξίσου απότομα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι και κουρασμένοι από πριν. Ευτυχώς το να φάτε κάτι μικρό θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα άμεσα.

Δυσκολία στην ομιλία

Η ομιλία ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Αν ο εγκέφαλός σας δεν παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει, η ομιλία μπορεί να γίνει πιο δύσκολο ζήτημα. Ως προειδοποίηση, οι δυσκολίες στην ομιλία μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων νευρολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού. Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πώς να εντοπίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο για να μπορείτε να το ξεχωρίσετε από την υπογλυκαιμία.

Πηγή: Iatronet

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιταλική γλώσσα
Πιστοποίηση Ιταλικών επιπέδου C2 για ΑΣΕΠ - Ξεκινάει Μάϊο το πρόγραμμα
Νέο πρόγραμμα για C2 ξεκινάει άμεσα εξ αποστάσεως στο μεγαλύτερο φορέα επιμόρφωσης ενηλίκων για Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών - Εύκολα και άμεσα πάρτε...
Πιστοποίηση Ιταλικών επιπέδου C2 για ΑΣΕΠ - Ξεκινάει Μάϊο το πρόγραμμα
Δημόσια εκπαίδευση
ΣΔΕ Ξάνθης: Διακοπή της χρηματοδότησης των μετακινήσεων μαθητών - «Σκοτώνετε τα όνειρά μας!»
«Όταν ήμουν μικρή δεν με άφησαν να πάω στο σχολείο γιατί είμαι κορίτσι. Τώρα που είμαι γυναίκα και πήρα την απόφαση να γραφτώ στο σχολείο, το κράτος...
ΣΔΕ Ξάνθης: Διακοπή της χρηματοδότησης των μετακινήσεων μαθητών - «Σκοτώνετε τα όνειρά μας!»