φαρμακα
H δηλητηρίαση στα παιδιά αποτελεί την έβδομη αιτία θνησιμότητας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι φαρμακευτικές δηλητηριάσεις της παιδικής ηλικίας είναι ένα από τα περιστατικά που καλείται να διαχειριστεί ο παιδίατρος στην καθημερινή πράξη και απαιτεί επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Στο πλαίσιο επιδημιολογικής μελέτης στις παιδιατρικές κλινικές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς καταγράφηκαν 284 περιστατικά φαρμακευτικής δηλητηρίασης στο διάστημα 1-1-2017 έως 1-1-2020, με συχνότερες τις δηλητηριάσεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εφήβους. Μάλιστα σχεδόν οι μισές (47%) ήταν στις ηλικίες 1-3 ετών.

Τα συνηθέστερα φάρμακα ήταν Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, με συχνότερες δραστικές ουσίες την ιβουπροφαίνη και την παρακεταμόλη και η συνηθέστερη μορφή αυτών των φαρμάκων ήταν τα δισκία.

Η εν λόγω μελέτη των Μ. Φουρίκου και Γ. Παπαζήση από Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και Ε. Γκίκα και Ν. Ράικου, Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ παρουσιάστηκε στο 13ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

«Οι περισσότερες δηλητηριάσεις ήταν αποτέλεσμα ακούσιας λήψης, ενώ οι έφηβοι, ιδίως κοπέλες, και η ομάδα των αλλοδαπών παιδιών (πρόσφυγες και μετανάστες) πραγματοποίησαν συχνά εκούσια δηλητηρίαση, κυρίως με λήψη παρακεταμόλης. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το φάρμακο ήταν διαθέσιμο στο σπίτι.

Τα περισσότερα παιδιά προσκομίσθηκαν έγκαιρα σε δομή υγείας και ήταν ασυμπτωματικά. Για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης χορηγήθηκε κυρίως ενεργός άνθρακας και διενεργήθηκε πλύση στομάχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ειδικό αντίδοτο, συχνότερα η Ν-ακετυλοκυστεΐνη, και εστάλη δείγμα για τοξικολογική ανάλυση. Η έκβαση ήταν πολύ καλή στο 98% των περιπτώσεων με πλήρη ανάρρωση συνήθως μετά από μία ή δύο ημέρες νοσηλείας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότi: «το πρόβλημα της παιδικής φαρμακευτικής δηλητηρίασης είναι συχνό και χρειάζονται μέτρα πρόληψης που περιλαμβάνουν την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών, κανόνες για ασφαλέστερη φύλαξη των φαρμάκων στο σπίτι και ενδεχομένως την κατασκευή ασφαλέστερων για τα παιδιά συσκευασιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista sxoleia proaulio
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: 15χρονος χτύπησε συνομήλικο του μέσα σε προαύλιο Γυμνασίου
O 15χρονος φέρεται να εισήλθε σε προαύλιο χώρο Γυμνασίου στο Αγρίνιο και να χτύπησε με γροθιά τον συνομήλικό του, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει...
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: 15χρονος χτύπησε συνομήλικο του μέσα σε προαύλιο Γυμνασίου