Νοσοκομείο
Τι αναφέρει το πόρισμα της Αρχής

Σε ελέγχους σε ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες θα υποχρεωθεί να προχωρήσει άμεσα ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εντοπίσει ποιες από αυτές υπερχρεώνουν τους ασφαλισμένους με διάφορα τρικ που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια.

Σοβαρές καταγγελίες και έλεγχοι

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μετά από καταγγελίες κατέγραψε περιπτώσεις στην Θεσσαλονίκη όπου ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τους ασφαλισμένους/ ασθενείς με το επιχείρημα ότι τους έκαναν αναβάθμιση θέσης, καθότι δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη σε τετράκλινο δωμάτιο το οποίο καλύπτεται από τον Οργανισμό.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εντόπισε περιπτώσεις όπου οι υπερχρεώσεις γινόταν συστηματικά, αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί από το ΕΟΠΥΥ για το ποια είναι τα δικαιώματά τους και πως θα πρέπει να ενημερώνονται ώστε να μην πέφτουν στις παγίδες των ιδιωτικών κλινικών.

Πρόκειται πάντως για μία τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια από ιδιωτικές κλινικές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιείται το επιχείρημα ότι ο Οργανισμός καλύπτει μόνο συγκεκριμένες παροχές και όχι την αναβάθμιση θέσης την οποία όμως υποχρεώνουν να κάνουν οι ασθενείς. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ παρότι οφείλει να πραγματοποιεί ελέγχους σε κλινικές, ελάχιστους πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια καθότι καταργήθηκε και ο αντίστοιχος μηχανισμός που υπήρχε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Μάλιστα άμεσα αναμένεται να εγκατασταθούν στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου που θα εξετάζουν τα έγραφα και τα αιτήματα των ασφαλισμένων ώστε να εγκρίνουν μία επέμβαση.

Πάντως μετά τους ελέγχους στην Θεσσαλονίκη, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υποχρεώνει πλέον τον ΕΟΠΥΥ και την Διοίκησή του να προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινίσεις αλλά και αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, ώστε να προστατευτούν οι ασφαλισμένοι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ασθενείς βρίσκονται συνήθως προ εκπλήξεως καθώς διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι ιδιωτικές κλινικές χρέωναν τους νοσηλευόμενους χωρίς να τους έχουν ενημερώσει νωρίτερα ποιες επιβαρύνσεις θα ακολουθήσουν.

«Συνήθως, οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) που εκδίδονται από τις ιδιωτικές κλινικές δεν αναγράφουν το Κ.Ε.Ν., ούτε αναλυτικά τις επιμέρους χρεώσεις, αλλά συνολικά το ποσόν της ιδιωτικής χρέωσης του ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα να μην έχει ο ασθενής τη δυνατότητα ελέγχου των χρεώσεων.

Οι ασθενείς- ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχουν επαρκή ενημέρωση από τον Οργανισμό, ώστε να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της νοσηλείας τους στις ιδιωτικές κλινικές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καταλογίζοντας στον ΕΟΠΥΥ έλλειψη ενημέρωσης των ασφαλισμένων του.

Παράλληλα τονίζεται ότι αναγκάζονται οι ασθενείς να υπογράφουν έγγραφα με την εισαγωγή τους χωρίς να γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει. Όπως σημειώνει η Εθνική αρχή Διαφάνειας στο πόρισμά της:

«Η απαίτηση από τις ιδιωτικές κλινικές να υπογράψουν οι ασφαλισμένοι, πριν την εισαγωγή τους, έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης στο οποίο τους γνωστοποιείται αόριστα ότι πιθανόν να επιβαρυνθούν με ιδιωτικές χρεώσεις, δεν προβλέπεται στις διατάξεις του Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) , τη νομοθεσία περί Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (Κ.Ε.Ν.) και τους όρους της σύμβασής τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται αποκλειστικά και μόνο για τις παροχές που δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ».

Η έκθεση ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαβιβάσθηκε στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αναμόρφωση των συμβάσεών του Οργανισμού με τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε στις εν λόγω συμβάσεις  να προβλέπονται όπως σημειώνεται:

  • Ένας ελάχιστος αριθμός τετράκλινων θαλάμων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του και σε περίπτωση που ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συμβάλλεται με ιδιωτική κλινική που δεν διαθέτει τετράκλινους θαλάμους, να αναφέρεται ρητά η υποχρέωση ενημέρωσης του ασφαλισμένου από την κλινική σχετικά με την επιβεβλημένη αναβάθμιση θέσης, τις διαθέσιμες επιλογές και τη δαπάνη που απορρέει από αυτές.
  • Η απαγόρευση της εκ των προτέρων δέσμευσης του ασφαλισμένου – μέσω της υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης κατά την εισαγωγή του – να αποδεχτεί αόριστα χρεώσεις που ενδεχομένως προκύψουν κατά την νοσηλεία του, ενώ αν κατά τη νοσηλεία του ασφαλισμένου προκύψει η ανάγκη να παρασχεθούν υπηρεσίες, οι οποίες δεν προβλέπονται στον Ε.Κ.Π.Υ., να απαιτείται η συγκατάθεση του ασφαλισμένου, αφού προηγουμένως ενημερωθεί αναλυτικά για τις επιπλέον χρεώσεις.
  • Η αναλυτική καταγραφή στις Α.Π.Υ. των υπηρεσιών υγείας που αντιστοιχούν σε επιπλέον χρεώσεις σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η υποχρέωση παροχής στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναλυτικής κατάστασης όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά τη νοσηλεία τους
  • Η ακριβής διαδικασία της μεταφοράς ασθενούς, από τις ιδιωτικές κλινικές σε άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές υγειονομικές δομές, το ύψος της δαπάνης καθώς και το ποιον βαρύνει αυτή.

Πηγή: ethnos.gr 

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr

Θα... «βουλιάξουν» από κόσμο τα καταστήματα την Τσικνοπέμπτη - Υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι

Γκουλάγκ: ιστορίες Κόλασης και αμαρτίας – Ποιος είπε ότι τα στρατόπεδα της ΕΣΣΔ καταργήθηκαν;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγκιστρι
Εκπαιδευτικές συνθήκες ντροπή! Μετά από 17 χρόνια κοντέινερ ήρθαν και τα βοθρόνερα στο Γυμνάσιο Αγκιστρίου!
Δεν έφταναν τα κοντέινερ, καθημερινά εδώ και μήνες μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν έναν νέο γολγοθά
Εκπαιδευτικές συνθήκες ντροπή! Μετά από 17 χρόνια κοντέινερ ήρθαν και τα βοθρόνερα στο Γυμνάσιο Αγκιστρίου!
aristeia-xounta.jpg
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: Τα «μιασμάτα», η «μη νομιμοφρόνες» και οι ύποπτοι για «αντεθνική» δράση
«Απαγορεύεται το συνομπρελίζεσθαι, το μινιφουστοφορείν και το οφρυοβλεφαρογράφειν»!
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: Τα «μιασμάτα», η «μη νομιμοφρόνες» και οι ύποπτοι για «αντεθνική» δράση
Εθισμός στο φαγητό
Εθισμός στο φαγητό: Πώς θα εντοπίσετε τα συμπτώματα
Ο εθισμός στο φαγητό είναι μία καταναγκαστική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και...
Εθισμός στο φαγητό: Πώς θα εντοπίσετε τα συμπτώματα