νοσοκομειο
Ιδιωτικά νοσοκομεία χρεώνουν παράνομα χιλιάδες ευρώ τους καρκινοπαθείς - «Έχουν γίνει άπειρες εκκλήσεις στο υπουργείο. Η μόνιμη απάντηση είναι "θα ερευνήσουμε το θέμα" και "ερευνάται ακόμη"»

Το υπουργείο Υγείας κάνει πώς δεν ξέρει και ο ΕΟΠΥΥ κάνει πώς δεν βλέπει πως τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια χρεώνουν παράνομα χιλιάδες ευρώ σε καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο διευθυντής Συντονιστής Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού του «Αλεξάνδρα» Γιώργος Πισσάκας, τα τελευταία χρόνια, το μεγάλο «παιχνίδι» εις βάρος των ασθενών και των οικείων τους είναι οι ακτινοθεραπείες.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Mega ο Γιώργος Πισσάκας τονίζει πως οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στο Δημόσιο αναγκάζουν τους καρκινοπαθείς να απευθυνθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Όταν έχεις ψάξει στο Δημόσιο, δεν βρίσκεις, είσαι απελπισμένος, πας στο ιδιωτικό. Θα ξεπουληθείς. Δεν πρόκειται να κάνεις αναφορά, τη στιγμή που έχεις ανάγκη το ιδιωτικό και το γιατρό, για να σωθείς … το κράτος το ξέρει».

Ο λόγος που οι ασθενείς απευθύνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ήδη από τις διαγνωστικές εξετάσεις (για μαστογραφία ως 5-6 μήνες, για αξονικές ή και μαγνητικές τομογραφίες, κτλ) και στη συνέχεια χειρουργείο προκειμένου να εξαχθεί ιστολογικό δείγμα και ακολούθως για την βιοψία σε αυτό το δείγμα (ακόμη και 1-1,5 μήνα), είναι ο λόγος που οι ασθενείς απευθύνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
 
Όπως σημειώνει ο Γ. Πισσάκας, ο τεχνολογικός εξοπλισμός στην Ελλάδα είχε μείνει πολύ πίσω στο Δημόσιο, στη συνέχεια με τα ΕΣΠΑ και τις δωρεές όλα τα κρατικά νοσοκομεία έχουν πολύ καλά ακτινοθεραπευτικά, αλλά «υστερούμε σε αριθμό, ανάγκη που έχει διαπιστώσει ο ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια. Και αποφασίστηκε για κάποιες πολύ ειδικές, ακριβές ακτινοθεραπείες ο ασθενής πάει και στα ιδιωτικά δωρεάν στα χαρτιά ... ενώ για τις απλές ακτινοβολίες να έχει αναμονές, αν δεν πάει σε ιδιωτικό, που σου ζητούν εκτός από την νόμιμη αμοιβή του γιατρού και ένα αρκετά σημαντικό παράνομο ποσό ... ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει πάρα πολλά, αλλά δεν ελέγχει γιατί ζητάνε το παράνομο».

«Αν ο ασθενής θέλει να κάνει «κάποια από τις σύγχρονες θεραπείες, ενώ θα έπρεπε να είναι πολύ φθηνότερο, συνολικά θα του κοστίσει 2.000-3.000 ευρώ. Αν μάλιστα κάνει πιο ειδικές, όπως οι στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, τις 3.000-5.000 ευρώ. Παράνομο, όλο, δυστυχώς. Ο νόμος και ο ΕΟΠΥΥ ορίζουν ότι ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα για τις στερεοτακτικές τεχνικές. Αλλά τα δίνει, στα ιατρικά κέντρα. Έχουν γίνει άπειρες εκκλήσεις στο υπουργείο, επερωτήσεις, κτλ. Η μόνιμη απάντηση είναι “θα ερευνήσουμε το θέμα” και “ερευνάται ακόμη”» σημείωσε ο κ. Πισσάκας.

«Ο ΕΟΠΥΥ από το 2012 και μετά καλύπτει όλες τις ακτινοθεραπείες και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Για τις στερεοτακτικές ακτινοθεραπείες, μία πιο εξειδικευμένη μέθοδο για ειδικές περιπτώσεις, ο ασθενής και να πάει στο ιδιωτικό, δεν πληρώνει τίποτα. Παρ’ όλα αυτά το ιδιωτικό με κάποιους τρόπους του ζητάει 3.000-5.000 ευρώ. Αυτά, θα μπορούσε να τα ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε.

«Το θέμα έχει καταγγελθεί πάρα πολλές φορές και από τους συλλόγους ασθενών», επεσήμανε ο κ. Πισσάκας, καταλήγοντας όπως ότι «όταν έχεις ψάξει στο Δημόσιο, δεν βρίσκεις, είσαι απελπισμένος, πας στο ιδιωτικό. Θα ξεπουληθείς. Δεν πρόκειται να κάνεις αναφορά, τη στιγμή που έχεις ανάγκη το ιδιωτικό και το γιατρό, για να σωθείς … το κράτος το ξέρει, ας ρωτήσει τους συλλόγους … Πριν δύο χρόνια από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με όλους τους συλλόγους ασθενών, με υπογραφές του πρύτανη κ. Δημόπουλου και όλων των προέδρων των επιστημονικών εταιρειών, έγινε επίσημα καταγγελία, με τη λέξη “παράνομο” στο υπουργείο … αφορά όλα τα ιδιωτικά, απλώς είναι “κυμαινόμενο” το παράνομο».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher-daskalos
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) για το σύνολο των εκπαιδευτικών σε σταθερή ημερομηνία...
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Άνοια
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας
Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας