Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα συνέδριο επί της διαδικασίας
«Το ποιος είχε το πάνω χέρι στο διάλογο είχε μεγάλη σημασία. Βέβαια συχνά – πυκνά τα ουσιαστικά ζητήματα πήγαιναν πίσω και στο τέλος οι ψηφοφορίες ήταν επί μικρού κλάσματος του αρχικού σώματος. Και δεν υπήρχε μόνο η μάχη επί της διαδικασίας αλλά και η αντίστοιχη της διαδικασίας επί της διαδικασίας!!»

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στις φοιτητικές συνελεύσεις στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, που ευδοκιμούσε ο πολιτικός ριζοσπαστισμός, υπήρχε και μια άλλη πλευρά: η διαδικασία. Εδώ γίνονταν οι πρώτες μεγάλες μάχες. Το ποια παράταξη θα περάσει τη δική της διαδικασία. Και εδώ άτομα, που έχουν σημερινή πολιτική ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούσαν. Ήταν οι καλύτεροι. Γράφονταν κατά συρροή στον σχετικό κατάλογο – ακόμα και όταν έλεγαν τα ίδια και τα ίδια.

Το ποιος είχε το πάνω χέρι στο διάλογο είχε μεγάλη σημασία. Βέβαια συχνά – πυκνά τα ουσιαστικά ζητήματα πήγαιναν πίσω και στο τέλος οι ψηφοφορίες ήταν επί μικρού κλάσματος του αρχικού σώματος. Και δεν υπήρχε μόνο η μάχη επί της διαδικασίας αλλά και η αντίστοιχη της διαδικασίας επί της διαδικασίας!!

Δεν φανταζόμουνα ότι μετά από πολλά χρόνια ένα ολόκληρο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με ατζέντα μεγάλων διακυβευμάτων γύρω από κρίσιμα πολιτικά θέματα (ιδεολογικά, πολιτικά, ταυτοτικά, καταστατικά, προεδρικά, αυτοκριτικά, μετασχηματιστικά κλπ) θα κατέληγε ως ένα συνέδριο επί της διαδικασίας. Και η διαδικασία στο τέλος κέρδισε!

Εκπληκτικό είναι και το εξής γεγονός. Τη πιο σημαντική διαδικασία την προτείνει – σχεδόν την «επιβάλλει» – ένας που δεν συμμετέχει στο Συνέδριο, ο κ. Τσίπρας. Ακόμα και αν θεωρείται ο δημιουργός του κόμματος και της ανέλιξής του, η παρέμβασή του, με τις ισχυρές εντυπώσεις που δημιούργησε, άλλαξε άρδην το σκηνικό. Αλλά αυτό καταδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμα χειραγωγημένος από τον πρώην αρχηγό του. Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ τέτοια άλλη ανάλογη περίπτωση τέτοιας παρέμβασης από πρώην πρόεδρο στο κόμμα που πλέον δεν συμμετείχε.

Μετά έρχεται άλλη διαδικασία, από τον τωρινό πρόεδρο. Ο κ. Κασσελάκης – αν και δεν κατάλαβε ότι ετεροκαθορίζεται, και επομένως η πραγματική επιρροή του ως πρόεδρος είναι υπό περιορισμό – στηρίχτηκε στην πρόταση διαδικασίας του κ. Τσίπρα, που έλεγε να πάνε σε νέες εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου, και αναφώνησε με στόμφο «φέρτε μου αντίπαλο»!

Και μετά η κλασική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ των παραδοσιακών στελεχών, που έχασε την προεδρία από έναν εκτός κομματικής κουλτούρας, έψαξε και βρήκε υποψήφιο αντίπαλο. Πάλι επί της διαδικασίας του Τσίπρα, που ανανεώθηκε από τον νυν πρόεδρο, και έδειξε την κ. Γεροβασίλη. Τώρα φάνηκε μια ρωγμή στη διαδικασία, στο πότε θα γίνουν οι εκλογές. «Στις 10 Μαρτίου» έλεγε ο πρόεδρος – «όχι, αργότερα», έλεγαν αυτοί που ήθελαν να αλλάξουν τον πρόεδρο.

Αλλά οι προτάσεις επί της διαδικασίας δεν είχαν τελειώσει. Μια άλλη ομάδα προτείνει να μην γίνουν εκλογές για πρόεδρο τώρα. Και περνάει αυτή η πρόταση! Δηλαδή οι διαδικαστικές προτάσεις του κ. Τσίπρα, του κ. Κασσελάκη, της κ. Γεροβασίλη και της ομάδας της πήγαν στράφι. Κανένας τους δεν κατάφερε να περάσει τη διαδικαστική πρότασή του! Μα τότε, ποιος τελικά καθοδηγεί το κόμμα;

Για ποιο λόγο είχε προγραμματιστεί το συνέδριο; Πού οδηγήθηκε; Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Υπάρχει κοινή εκτίμηση για τον τρόπο που έληξε το συνέδριο; Το κλίμα εκτονώθηκε με τις …αποφάσεις του συνεδρίου; Ποια εικόνα αποκόμισε η κοινωνία για όλο αυτό το σκηνικό; Υπήρξε κάποια σύνθεση στα εσωκομματικά προβλήματα ή έγινε μεγαλύτερη όξυνση;

Και τώρα τι; Αυτό που έχει μείνει ως συνολικό εξαγόμενο είναι ότι το συνέδριο απέρριψε τις διαδικαστικές προτάσεις των αρχηγών: νυν, πρώην και επίδοξης, ότι έγινε ένα εντυπωσιακό σόου του κ. Κασσελάκη, ότι οι έριδες και οι προσωπικές διαμάχες γνώρισαν ημέρες δόξας και κυρίως επωάζουν ακόμα πιο γκρίζα από ό,τι πριν συνέχεια. Κατά την κοινή αίσθηση, ένα είναι βέβαιο. Το ρήγμα βαθαίνει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα